Επικριτικός απέναντι στο νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν όσον αφορά τις ψευδείς ειδήσσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Αναφερόμενος στονομοσχέδιο για τα fake news ο κ. Λαβρόφ είπε ότι ότι αυτές οι ψευδείς πληροφορίες θα καθορίζονται «χωρίς συζήτηση, χωρίς αποδείξεις».

Στις αρχές του Ιανουαρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επιθυμεί την εισαγωγή ενός νόμου που θα καταδικάζει τις ψευδείς πληροφορίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στο στόχαστρο της γαλλικής κυβέρνησης βρίσκονται και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik, με τα οποία ο Μακρόν είχε έλθει σε σύγκρουση κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2017.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κάνει λόγο για ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται στο προπαρασκευαστικό στάδιο. Ωστόσο μοιάζει να γνωρίζει ότι «θα θέτει περιορισμούς στον ανταγωνισμό» στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Τα «fake news» θα καθορίζονται «από μία και μόνη πλευρά, χωρίς συζήτηση, χωρίς αποδείξεις και χωρίς κανένα επιχείρημα», είπε κατά τη διάρκεια της απολογιστικής του 2017 ετήσιας συνέντευξης Τύπου.

Με χρηματοδότηση της ρωσικής κυβέρνησης, το τηλεοπτικό δίκτυο RT (πρώην Russia Today) ξεκίνησε να εκπέμπει στα μέσα του Δεκεμβρίου στη Γαλλία εν μέσω ατμόσφαιρας γενικής δυσπιστίας.

Μαζί με το Sputnik, το άλλο ρωσικό μέσο ενημέρωσης που είναι παρόν στη Γαλλία και πρόσκειται στο Κρεμλίνο, το RT έχει κατηγορηθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν ότι συμπεριφέρθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές «σαν όργανο επιρροής … και δυσφημιστικής προπαγάνδας».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αρχές υποχρέωσαν το ρωσικό δίκτυο να καταγραφεί ως «ξένος πράκτορας», όρος που ορίζει θεσμούς που εκπροσωπούν συμφέροντα ξένων δυνάμεων και οφείλουν να δίνουν στοιχεία για τις δραστηριότητες και τη χρηματοδότησή τους.

Η Ρωσία απάντησε καταγράφοντας ως «ξένους πράκτορες» ραδιοφωνικά δίκτυα που χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό Κονγκρέσο.

Το RT βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο της βρετανικής ραδιοτηλεοπτικής αρχής (Ofcom), η οποία έχει ήδη εκδώσει 14 προειδοποιήσεις προς το RT απειλώντας το με την επιβολή κυρώσεων κυρίως για κάλυψη των θεμάτων της Συρίας και της Ουκρανίας.