Φιλιππίνες: 12.000 άνθρωποι άφησαν τα σπίτια τους εξαιτίας ηφαιστείου

Πάνω από 12.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους γύρω από το ηφαίστειο Μαγιόν, το οποίο εκτοξεύει τέφρα στον ουρανό από το Σάββατο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στις Φιλιππίνες.

Πάνω από 12.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους γύρω από το ηφαίστειο Μαγιόν, το οποίο εκτοξεύει τέφρα στον ουρανό από το Σάββατο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στις Φιλιππίνες.

Η κυβέρνηση έχει «ήδη μετρήσει 3.061 οικογένειες ή 12.044 άτομα που έχουν μεταφερθεί μακριά από την περιοχή λόγω της επαπειλούμενης έκρηξης του ηφαιστείου Μαγιόν», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων η Ρομίνα Μαρασιγκάν, εκπρόσωπος της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων NDRRMC των Φιλιππίνων.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων (Phivolcs) αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού γύρω από το ηφαίστειο στην επαρχία Αλμπάι αφού από το Σάββατο εκτοξεύει συνεχώς γκρίζα τέφρα και λαχάρ, όπως είναι γνωστές οι λασπορροές ηφαιστειακών υλικών.

Το ινστιτούτο προειδοποίησε ότι «είναι πιθανή μια καταστροφική έκρηξη εντός εβδομάδων ή ακόμα ημερών». Αρχικά καθόρισε μια ζώνη ακτίνας 6 χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο ως επικίνδυνη περιοχή. Χθες, διεύρυνε την ακτίνα στα 7 χιλιόμετρα, προειδοποιώντας ότι μια μεγαλύτερη έκρηξη είναι πιθανή . Το ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να ισχύει το επίπεδο συναγερμού 3 για το ηφαίστειο Μαγιόν, το οποίο σημαίνει ότι «επί του παρόντος είναι σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο δραστηριότητας».

Το ηφαίστειο Μαγιόν βρίσκεται στο νότιο άκρο του κεντρικού νησιού των Φιλιππίνων Λουζόν. Πρόκεται για ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην περιοχή Μπικόλ. Είναι γνωστό για το σχεδόν τέλειο κωνικό του σχήμα και έχει μακρά ιστορία φονικών εκρήξεων. Τα τελευταία 400 χρόνια έχει εκραγεί 51 φορές. Η έκρηξη του 1814 είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.200 άτομα και τρεις πόλεις να θαφτούν κάτω από τόνους λάσπης και βράχων. Οι τουρίστες συχνά επισκέπτονται την επαρχία Αλμπάι για να δουν τη λάβα που ρέει από τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk