• Αναζήτηση
 • Αντιπαράθεση ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τους «φοροπαραδείσους»

  Έντονη αντιπαράθεση για τους φορολογικούς παραδείσους και τους συντελεστές φορολόγησης μεταξύ των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε την Τετάρτη μεταξύ των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, μέσω ανακοινώσεων, για τη στάση που κρατούν τα δύο κόμματα απέναντι στους φορολογικούς παραδείσους και τις μεταρρυθμίσεις τους για τους συντελεστές φορολόγησης.

  Όπως ανέφεραν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις του να ελαχιστοποιήσει τα μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων και υπέρ των whistleblowers, συχνά με την υποστήριξη των ακροδεξιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», συμπληρώνοντας πως οι συστάσεις, της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama Papers, υπερψηφίστηκαν στην Ολομέλεια, παρά τα εμπόδια που προσπάθησαν οι συντηρητικές δυνάμεις να θέσουν με 492 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 136 αποχές.

  «Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη στάση είχαν κρατήσει οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και κατά την ψηφοφορία στην Εξεταστική Επιτροπή, ζητώντας παραδείγματος χάριν να προστατεύονται οι εταιρείες έναντι των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος» πρόσθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν ή απείχαν από την ψηφοφορία για να συμπεριλαμβάνονται σε λίστα κρατών που βοηθούν ή προωθούν πρακτικές φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, να επιβάλλονται κυρώσεις στις τράπεζες, ακόμη και αφαίρεση αδείας, εάν αποδειχθεί ότι συμμετείχαν ή διευκόλυναν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής και να δημιουργηθεί νομικός μηχανισμός που θα εξασφαλίζει πως τα χρήματα που προκύπτουν από αποκαλύψεις περιπτώσεων φοροδιαφυγής, να επιστρέφουν στα κράτη-μέλη όπου πραγματικά τελέσθηκε η οικονομική δραστηριότητα.

  Από την πλευρά τους, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι υπερψήφισαν στο σύνολό της τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έρχεται σε συνέχεια της έρευνας για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή.

  «Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε να κατονομάζονται κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, καθώς στο μέλλον κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και με την Κύπρο σε ότι αφορά τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά και με την Ελλάδα σε ότι έχει να κάνει με την προσπάθεια επιμήκυνσης του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων» σημειώνουν.

  «Σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εμείς ως Νέα Δημοκρατία θα χρησιμοποιήσουμε τη φορολογική πολιτική ως εργαλείο ανάπτυξης της Οικονομίας και περιορισμού της φοροδιαφυγής» αναφέρουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και καταλήγουν λέγοντας πως «η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε μια σειρά τομείς, όπως είναι η ακίνητη περιουσία, οι επιχειρήσεις, τα μερίσματα».

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk