Νέα γενιά ολικών αρθροπλαστικών γόνατος δημιουργείται με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και τη βοήθεια εξελιγμένων ρομποτικών συστημάτων. Η μείωση του χειρουργικού χρόνου σε περίπου 40 λεπτά και η ακρίβεια τοποθέτησης των προθετικών υλικών μέσα από ελάχιστα επεμβατική τεχνική εξασφαλίζουν άμεση κινητοποίηση των ασθενών, γρήγορη ανάρρωση και εξιτήριο σε μόλις 48 ώρες μετά την επέμβαση. Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα του 6ου Ευρωπαϊκού Συμποσίου Ταχείας Ανάρρωσης (Rapid Recovery) ασθενών με ολική αρθροπλαστική γόνατος που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 23-24 Νοεμβρίου 2017.
Οπως μας εξηγεί ο δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, εκ των κορυφαίων ορθοπαιδικών χειρουργών γόνατος και ιδρυτικό μέλος της ΕΚΑ (European Knee Associates), με μακρόχρονη εμπειρία στη χώρα μας, «η τελευταία γενιά ρομποτικών συστημάτων εξασφαλίζει ακρίβεια στην αποκατάσταση του μηχανικού άξονα φόρτισης του σκέλους, αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή εξατομικευμένα, δίνει τις κατάλληλες λύσεις στον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης και βοηθά με ασφάλεια στην ταχεία αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ασθενούς. Παραγγέλνουμε το υλικό που ταιριάζει και «κουμπώνει» πάνω στην άρθρωση του ασθενούς. Ο ασθενής δεν αισθάνεται ξένο σώμα μέσα του.
Να ενημερώσουμε ότι ακόμα και το τελευταίας γενιάς ρομποτικό σύστημα στη χειρουργική του γόνατος είναι μερικώς ενεργητικό (semi-active). Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ο χειρουργός εκτελεί την επέμβαση με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα, άρα η εμπειρία του χειρουργού και η ομαλή συνεργασία όλης της χειρουργικής ομάδας αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της επιτυχίας. Το ρομποτικό σύστημα διαβάζει τις πληροφορίες που του παρέχουμε εμείς, με τη βοήθεια αξονικής τομογραφίας γόνατος προεγχειρητικά, τις επεξεργάζεται στο λογισμικό του και εκτελεί τις οστεοτομίες σύμφωνα με τις μετρήσεις. Ο χειρουργός τοποθετεί τα τελικά εμφυτεύματα και το λογισμικό του ρομπότ ελέγχει την τοποθέτηση των προθετικών υλικών, την κινηματική του γόνατος και το εύρος κίνησης της άρθρωσης.
Εδώ λοιπόν δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους. Ερχεται ένα προθετικό υλικό κατά παραγγελία. Τοποθετείται με ρομποτική ακρίβεια σε 40 περίπου λεπτά. Ο ασθενής σηκώνεται και περπατάει στην ανάνηψη του χειρουργείου. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Ειδικά για τον χειρουργικό χρόνο φαίνεται πλέον πως οι «γρήγοροι» χειρουργοί (αυτοί που εκτελούν την επέμβαση σε λιγότερο από 60 λεπτά) έχουν καλύτερα αποτελέσματα! Αυτό που δεν απασχολεί τους ασθενείς μας είναι η ταλαιπωρία τους στο χειρουργικό κρεβάτι και η ανοχή τους στην αναισθησία. Ο μικρός χειρουργικός χρόνος, η μικρή τομή (ελάχιστα επεμβατική τεχνική – MIS) και τα άριστα αποτελέσματα οφείλονται στο ότι το τραύμα μένει ανοικτό για λιγότερο χρόνο, η καταστροφή των ιστών γύρω από το τραύμα είναι σχεδόν μηδενική και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αναισθησία είναι ελάχιστα.
Γρήγορος χειρουργός φυσικά σημαίνει βαθιά γνώση της χειρουργικής ανατομίας του γόνατος, εμπειρία, εξοικείωση με τα ρομποτικά συστήματα και χειρουργική δεξιότητα. Η καμπύλη εκμάθησης για νέους χειρουργούς γόνατος είναι μεγάλη και απαιτεί συνεχή εκπαίδευση.
Το γρήγορο χειρουργείο ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μόλυνσης, περιορίζει αισθητά την ταλαιπωρία του ασθενούς στο χειρουργικό κρεβάτι και, το κυριότερο, εξαλείφει ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως η ναυτία, ο έμετος και η ζάλη, αφού δεν χρησιμοποιούνται οπιοειδή. Με τον τρόπο αυτόν ο ασθενής κινητοποιείται αμέσως, σηκώνεται και βαδίζει λίγα μόνο λεπτά μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, στην ανάνηψη, και παίρνει εξιτήριο μερικές ώρες ή ελάχιστα 24ωρα μετά την επέμβαση, ανάλογα με την κλινική του εικόνα και τη συνύπαρξη άλλων νοσημάτων.
Η βάδιση είναι εντυπωσιακή από την αρχή, καθώς ο ασθενής στηρίζεται στα πόδια του, περπατάει με άνεση, δεν χρειάζεται εξωτερικά βοηθήματα (περιπατητήρα, βακτηρίες μασχάλης ή αγκώνα) και δεν έχει σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η φυσικοθεραπεία δεν είναι αναγκαία, αφού ο οργανισμός υιοθετεί πολύ γρήγορα τα εμφυτεύματα, το εύρος κίνησης της άρθρωσης είναι ικανοποιητικό και η ιδιοδεκτικότητα του σκέλους παραμένει».
Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, MD, PhD, Διευθυντής – Ορθοπαιδικός Χειρουργός, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής, ιατρός της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (www.stavrosalevrogiannis.gr).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ