Εκτός ελέγχου βγήκε η κατάσταση στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ έπειτα από μία ημέρα σε εξαιρετικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εξαιτίας της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στο Όρος του Ναού: Οι διαμαρτυρίες Παλαιστίνιων κατέληξαν σε συγκρούσεις με τραυματίες, ενώ ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από σφαίρα -υπό ακόμη αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Την οργή προκάλεσαν οι ανιχνευτές μετάλλων που τοποθετήθηκαν στο Όρος του Ναού και η απαγόρευση εισόδου σε νεαρότερους των 50. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τις ΗΠΑ να παρέμβουν και να πιέσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να αποσύρει τα ενισχυμένα μέτρα.

Το απόγευμα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην πόλη σε επεισόδια κατά τα οποία η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Τα αίματα απειλεί να ανάψει ακόμη περισσότερο ο θάνατος ενός Παλαιστίνιου στο Ρας αλ Αμούντ της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο άνδρας είχε δεχθεί πυροβολισμό, αλλά οι συνθήκες -και ποιος τράβηξε την σκανδάλη- ακόμη δεν είναι σαφείς.

Οργή εξαιτίας των νέων περιορισμών στο Όρος του Ναού

Το Όρος του Ναού, ιερός χώρος τόσο για τους εβραίους όσο και για τους μουσουλμάνους -εκεί βρίσκεται το Τέμενος Άκσα- είναι το «θερμόμετρο του Παλαιστινιακού»: Όποτε η ένταση ανεβαίνει, πρώτα γίνεται αισθητή στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

H νέα κλιμάκωση ακολουθεί την επίθεση με μαχαίρι την προηγούμενη εβδομάδα που στοίχισε τη ζωή σε δύο αστυνομικούς. Οι ισραηλινές Αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στις προσευχές της Παρασκευής σε όσους μουσουλμάνους άνδρες είναι κάτω των 50 ετών, ενώ τοποθέτησαν και ανιχνευτές μετάλλων.

Αντιδρώντας στους περιορισμούς, μουσουλμάνοι ηγέτες κάλεσαν σε «ημέρα οργής» την ώρα που η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει ότι οι ανιχνευτές μετάλλων θα μείνουν στη θέση τους.

Η ισραηλινή αστυνομία, έχοντας ενισχύσει τις δυνάμεις της στο σημείο, έστησε επίσης μπλόκα γύρω από την παλιά πόλη ώστε να σταματήσει λεωφορεία με προσκυνητές.

Ο Αμπάς στράφηκε και στην Ουάσινγκτον, έχοντας τηλεφωνική συνομιλία με τον επιτετραμμένο του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, τον Τζάρεντ Κούνσερ (γαμπρό του Τραμπ), καλώντας την αμερικανική ηγεσία να ασκήσει πίεση.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος ανέφερ επως «ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να επέμβει άμεσα και πιέσει το Ισραήλ να πάρει πίσω τα μέτρα γύρω από το Τέμενος Αλ Άκσα».