DW: Απαγορευμένη δροσιά στα σιντριβάνια της Ρώμης

Ο καύσωνας έπληξε τη Ρώμη. Τα σιντριβάνια της ιταλικής πρωτεύουσας έγιναν μαγνήτης για ανθρώπους και ζώα που αναζήτησαν μια ανάσα δροσιάς μέσα στα νερά τους, αν και κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Ο καύσωνας έπληξε τη Ρώμη. Τα σιντριβάνια της ιταλικής πρωτεύουσας έγιναν μαγνήτης για ανθρώπους και ζώα που αναζήτησαν μια ανάσα δροσιάς μέσα στα νερά τους, αν και κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Το κύμα καύσωνα έπεσε ορμητικά πάνω στην ιταλική πρωτεύουσα ήδη από τον Ιούνιο. Όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στα ύψη άνθρωποι και ζώα αναζητούν μια πηγή δροσιά στα σιντριβάνια της Ρώμης. Ωστόσο το πλατσούρισμα στο νερό των σιντριβανιών μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ακριβό για όσους το τολμήσουν. Τα πρόστιμα που επιβάλλουν πλέον οι δημοτικές αρχές της πόλης μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 500 ευρώ. «Εδώ δεν είναι πισίνα ούτε μπανιέρα», λέει αυστηρά ένας αστυνομικός που έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξη του ιστορικού σιντριβανιού Φοντάνα ντι Τρέβι στην καρδιά της Αιώνιας Πόλης. Όταν ο καύσωνας χτυπά τη Ρώμη, όπως τις προηγούμενες ημέρες, βρίσκεται περικυκλωμένος από την αφόρητη ζέστη και ένα πλήθος τουριστών που σπεύδουν να θαυμάσουν το μνημείο. Με τη σφυρίχτρα του απομακρύνει διαρκώς ανθρώπους που τολμούν να βουτήξουν ή απλά να δροσιστούν στα νερά του.

Η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, με αφορμή και τον φετινό καύσωνα, αποφάσισε να επέμβει. Με ένα διάταγμα προσπαθεί να βάλει ασπίδα προστασίας όλων των ιστορικών σιντριβανιών της πόλης έως το τέλος Οκτωβρίου. Το πικνίκ, το βούτηγμα των ποδιών, το κάθισμα στις άκρες των σιντριβανιών, το πλύσιμο και το πότισμα κατοικίδιων ζώων απαγορεύονται αυστηρά. Οι παραβάτες απειλούνται με υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Με τα νέα περιοριστικά μέτρα επιδιώκεται η προστασία των σιντριβανιών όχι μόνο από όσους θέλουν να δροσιστούν, αλλά και από εκείνους που πετούν εκεί τα ποτήρια και τα μπουκάλια των νυχτερινών ποτών τους.


Εξετάζεται το κλείσιμο των δημόσιων βρυσών

«Η ομορφιά της Ρώμης πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους», τόνισε η Βιρτζίνια Ράτζι. Στο διαδίκτυο πάντως έχει γίνει ήδη στόχος επικριτικών σχολίων. Πολίτες της επιρρίπτουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι νοιάζεται μεν για τα σιντριβάνια αλλά όχι για τον γενικότερο μαρασμό της πόλης εξαιτίας προβλημάτων με τα σκουπίδια και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Οι τουρίστες πάντως δείχνουν περισσότερη κατανόηση στα νέα μέτρα της δημάρχου. «Το θεωρώ απόλυτα σωστό επειδή, ειδικά όταν έχει τόσο πολλή ζέστη, τα σιντριβάνια χρησιμοποιούνται για μπάνιο και τόπο διασκέδασης», λέει ο Γεργκ Κνόχε, επισκέπτης από τη Χαϊδελβέργη. Όπως τονίζει ο ίδιος, «απαιτείται σεβασμός απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά».

Πέρα από τα μεγαλόπρεπα ιστορικά σιντριβάνια όμως η Ρώμη είναι διάσπαρτη με περισσότερες από 2.000 δημόσιες βρύσες που τρέχουν μέρα και νύχτα φρέσκο δροσερό νερό για όλους, επισκέπτες και ντόπιους. Εξαιτίας του καύσωνα που έπληξε τη Ρώμη αλλά και των περιορισμένων αποθεμάτων νερού, εξετάζεται η προσωρινή διακοπή της ροής του νερού.

Ανέτε Ρόιτερ (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk