Χωριστές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες είχε ο Τραμπ για το κλίμα

Σε ξεχωριστές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εξήγησε προσωπικά οαμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Σε ξεχωριστές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας
Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την
πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εξήγησε προσωπικά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο Τραμπ «διαβεβαίωσε επίσης τους ηγέτες ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος» πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Σε κοινή δήλωσή τους νωρίτερα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη» και τόνισαν ότι «η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση».

Στη δήλωσή τους, ο Μακρόν, η Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε πράξη την απειλή του για το κλίμα ανακοινώνοντας και επισήμως την Πέμπτη ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι τηρεί «την προεκλογική δέσμευσή του» να προασπίζεται τα συμφέροντα των αμερικανών εργαζομένων. «Φεύγουμε. Αλλά θα ξεκινήσουμε να διαπραγματευόμαστε και θα δούμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που θα είναι δίκαιη» τόνισε.

Ο Ντ.Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου. Για τον λόγο αυτό, ισχυρίστηκε ότι θα επιδιώξει να πετύχει «καλύτερη συμφωνία».

Η διαδικασία θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την εφαρμογή όλων των «μη δεσμευτικών» στοιχείων της συμφωνίας «από σήμερα».

Η κυβέρνηση Τραμπ, ισχυρίστηκε ο αμερικανός πρόεδρος, θα εξακολουθήσει να είναι «η πιο καθαρή και περιβαλλοντικά φιλική χώρα στον πλανήτη». Και πρόσθεσε: «Θα έχουμε τον πιο καθαρό αέρα, θα έχουμε το πιο καθαρό νερό».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk