Ρουμελιώτης: Οι δανειστές θα υποχωρήσουν για πλεονάσματα και χρέος

Τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, αλλά και ότι ο ισχυρός πυρήνας των δανειστών θα υποχωρήσει προς ένα ρεαλιστικότερο πρωτογενές πλεόνασμα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Attica Bank, Π.Ρουμελιώτης, απευθυνόμενος σε κοινό Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% πάνω από δύο χρόνια, αυτά τα λέει και το ΔΝΤ», τόνισε. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αργά ή γρήγορα θα γίνει απομείωση του χρέους» της Ελλάδας.

Τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει, αλλά και ότι ο ισχυρός πυρήνας των δανειστών θα υποχωρήσει προς ένα ρεαλιστικότερο πρωτογενές πλεόνασμα, εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, απευθυνόμενος σε κοινό Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αργά ή γρήγορα θα γίνει απομείωση του χρέους» της Ελλάδας, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει σε μακροχρόνια βάση με χρέος που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ.

Γνωστοποίησε ότι γίνεται «πάλη», στο πλαίσιο και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η άρση των capital controls ή και η επέκταση των μέτρων που θα διευκολύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις στις προσπάθειές τους και την εξωστρέφειά τους.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διευκρινίζοντας ότι στηρίζει αυτήν την εκτίμηση «στο γεγονός ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας θα σταματήσει η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ετσι, οι τράπεζες θα μπορέσουν πιο εύκολα να χειριστούν το stock των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στα χέρια τους».

Κατά τον ίδιο, «προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει πάρα πολύ το νομοθετικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά εμείς ώς τράπεζα έχουμε προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Προσπαθούμε να εξυγιάνουμε τον ισολογισμό μας βγάζοντας από πάνω μας το καταγγελμένο χαρτοφυλάκιό μας, της τάξης του 1,045 δισ. ευρώ. Κι άλλες τράπεζες πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν αυτή τη λύση, που είναι ριζοσπαστική, γιατί συνεισφέρει στη ριζική εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών […] Ελπίζω ότι θα βοηθήσει και η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να υιοθετηθεί θεσμοθετηθεί η παράταση και επιμήκυνση της αναβαλόμενης φορολογίας».

Επισήμανε δε ότι ένα μεγάλο στοίχημα για την Attica Bank είναι να ολοκληρωθεί η πώληση των καταγγελμένων χαρτοφυλακίων μέχρι τις 30 Μαρτίου, ώστε «να εξυγιανθεί οριστικά και αμετάκλητα ο ισολογισμός της».

«Η αξιολόγηση θα κλείσει με αμοιβαίες υποχωρήσεις»

Αναλυτικότερα, ο κ. Ρουμελιώτης δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, πιστεύω ακράδαντα ότι θα κλείσει. Θα κλείσει με κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ δανειστών και ελληνικής πλευράς. Οι παράλογες απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μια ολόκληρη δεκαετία δεν συνεισφέρουν σε μια εποικοδομητική λύση και στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Είναι βέβαιο ότι θα υποχωρήσει ο ισχυρός πυρήνας των δανειστών προς ένα ρεαλιστικότερο πρωτογενές πλεόνασμα […] Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% πάνω από δύο χρόνια. Αυτά τα λέει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία του έκθεση, που στηρίζεται σε έρευνα για 55 χώρες τα τελευταία 200 χρόνια.

Κατά τον κ.Ρουμελιώτη, οι δανειστές δεν μπορούν να ζητούν παράλογα πράγματα από μια χώρα, η οποία βασικά έχει υποστεί τόσο μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ της.

«Ελπίζω η Ευρώπη να καταφέρει στο άμεσο μέλλον να βρει μια λύση σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής. Η λιτότητα ώς λύση δεν μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα, διότι πλήττει την πραγματική οικονομία […] συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας και εν πάση περιπτώσει δεν συμβάλει στη δική μας ειδική περίπτωση απομείωσης του χρέους» σημείωσε.

Συμπλήρωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει πετύχει πολλές μεταρρυθμίσεις, «όπως τονίζουν και οι διεθνείς οργανισμοί», ενώ βεβαίως απομένει να γίνουν κι άλλα πράγματα, τα οποία είναι σημαντικά, ώστε να εκσυγχρονιστεί το κράτος και να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και να δοθούν κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να προωθεί επενδύσεις και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

«Αργά ή γρήγορα το χρέος θα απομειωθεί»

Σχετικά με το θέμα του χρέους, ο κ. Ρουμελιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει απομείωσή του.

«Τα βραχυπρόθεσμα (μέτρα) ήταν μια ανάσα. Θα βοηθήσουν σε ένα ορίζοντα μέχρι το 2060 να απομειωθεί το χρέος κατά 20% του ΑΕΠ, αλλά δεν φτάνει αυτό […] Χρειάζονται και μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική απομείωση του χρέους τα επόμενα 10-15 χρόνια» σημείωσε.

Για το τραπεζικό σύστημα επισήμανε ότι προχωρά σε αναδιαρθρώσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών, οι οποίες, όπως είπε, ήδη μείωσαν σημαντικά το στελεχιακό τους δυναμικό, αφού περίπου 20.000 υπάλληλοι και στελέχη έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα τα τελευταία επτά χρόνια.

«To 2017 θα αυξηθούν οι ροές από διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς»

Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχουν αναπτυχθεί από κοινού με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), αλλά και στο πακέτο Γιούνκερ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, ο κ. Ρουμελιώτης επισήμανε ότι αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με αποτελεσματικότητα, ώστε να βοηθηθεί και ο ιδιωτικός τομέας στην επαναδραστηριοποίησή του.

«Πιστεύω ότι το 2017 θα αυξηθούν οι ροές από διεθνείς χρηματοδοτικούς φορείς προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» σημείωσε.

Θ.Πανταλάκης: Στόχος η προσφορά χρηματοδοτήσεων 100 εκατ. ευρώ στις ΜμΕ το 2017

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των ενεργειών του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Attica Bank, καθώς το 70% των 220 προβλεπόμενων κινήσεων έχουν ήδη διεκπεραιωθεί, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης.

Βασικός στόχος του σχεδίου ήταν η προσαρμογή στα ευρήματα του ελέγχου που είχαν διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.

Ο κ. Πανταλάκης διευκρίνισε ακόμη ότι, μέσα από ένα πλέγμα ενεργειών, η Τράπεζα εκτιμάται ότι θα πετύχει μείωση του λειτουργικού της κόστους κατά 30% μέχρι το τέλος του 2017. Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου (το προσωπικό της τράπεζας μειώθηκε κατά 105 άτομα επί συνόλου 780), έγινε εκλογίκευση του οργανογράμματος της Τράπεζας, με μείωση του αριθμού των διευθύνσεών της στις 21 από 48, ενώ στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπεγράφη μειώθηκαν σημαντικά και οι αμοιβές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας σημείωσε ακόμη ότι στόχος της Τράπεζας είναι μέσα από τις συνεργασίες της με εθνικούς και υπερεθνικούς οργανισμούς να προσφέρει χρηματοδοτήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ προς τις ΜμΕ εντός του 2017, αλλά και να πετύχει την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της, ιδίως δε των εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρηματιών με υψηλή τεχνογνωσία και ποιοτικά προϊόντα, μέσω ενός ευέλικτου δικτύου καταστημάτων, απαλλαγμένων από τα βάρη του παρελθόντος.

Υπενθυμίζεται ότι κλιμάκιο της Attica Bank, με επικεφαλής τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, επισκέφθηκε το τελευταίο διήμερο τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έναρξης του προγράμματος επισκέψεων της διοίκησής της σε καταστήματα και πελάτες της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk