Ιδού λοιπόν γιατί καθυστερεί η εκταμίευση της δόσης. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο ότι δεν γίνονται όσα έχουν συμφωνηθεί από τον Αύγουστο του 2015 –Αν εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί δεν θα υπάρξει ανάγκη για 4ο Μνημόνιο. Τάδε έφη ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ (φωτογραφία) για να προσθέσει με νόημα: «Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση και βρίσκεται στη μέση του τρίτου της προγράμματος, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες που συνεργάστηκαν με τον ESM έχουν ήδη ολοκληρώσει τα προγράμματά τους με επιτυχία».
Η πίτα του… Καραμανλή
Η σκηνή που θα σας περιγράψω είναι από την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στα Μέγαρα. Εκοβαν ένα κομμάτι πίτα και αυτοί που το έπαιρναν έκαναν μερικές ευχές από το μικρόφωνο, άλλος για «καλή υγεία», άλλος για «καλή χρονιά» κ.τ.λ. Ξαφνικά ένα μέλος της ΝΟΔΕ πήρε το κομμάτι από την πίτα, κοίταξε εάν του έπεσε ή όχι το φλουρί και αφού βεβαιώθηκε ότι δεν ήταν ο τυχερός κατευθύνθηκε προς το μικρόφωνο για τις δικές του ευχές: «Εύχομαι το 2017 να είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον… Κώστα Καραμανλή». Το τι έγινε ανάμεσα στο ακροατήριο δεν περιγράφεται. Αλλοι προσπάθησαν να τον διορθώσουν λέγοντάς του τον «Κυριάκο, τον Κυριάκο, πρωθυπουργό», άλλοι τον χειροκροτούσαν και οι πιο ψύχραιμοι προσπαθούσαν να τον απομακρύνουν από το μικρόφωνο γιατί δεν ήξεραν τι άλλο θα έλεγε.
Για ένα… κ@λ@αεροπλάνο
Ρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσας γιατί δεν έχει ακόμα πωληθεί το ένα από τα τρία πρωθυπουργικά αεροσκάφη, όπως είχε εξαγγείλει στις προγραμματικές δηλώσεις του ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Δεν θέλησε να αποφύγει την απάντηση, λέγοντας απλώς ότι η ιδιοκτησία του αεροσκάφους ανήκει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (προϊστάμενος δηλαδή υπουργός Χρ. Σπίρτζης), ενώ η Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει τη συντήρησή του και την πτητική του ικανότητα: «Εάν ήταν στην αρμοδιότητά μου, φσστ, θα το είχα πωλήσει αμέσως. Και για να θυμηθούμε τον αείμνηστο Βαγγέλη Γιαννόπουλο που είχε πει ότι για ένα κ@λ@σπιτο δεν θα μας ρίξουν, το ίδιο θα έλεγα και εγώ, «για ένα κ@λ@αεροπλάνο θα μας ρίξουν;». Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε και στις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, αλλά από οικονομική άποψη. Είπε συγκεκριμένα ότι οι αναχαιτίσεις (χθες είχαμε ρεκόρ παραβιάσεων, μετά την πτήση Καμμένου στα Ιμια) στοιχίζουν πολλά στην εθνική οικονομία, αποκαλύπτοντας ότι πέρυσι ο μέσος όρος ημερήσιων απογειώσεων των αεροσκαφών για αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών ήταν 105. Αριθμός ρεκόρ, όπως ανέφερε.
Μισή φέτα όνειρο
Αν μη τι άλλο, το προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων μπορεί να υπερηφανεύεται για τον αντιπρόεδρο ποιητή της, τον Τάσο Κουράκη, ο οποίος κάθε λίγο και λιγάκι παρουσιάζει νέες ποιητικές συλλογές με περίεργα θέματα (αλλά πάντοτε με επίκεντρο τον… έρωτα). Μάλιστα στην παρουσίαση του βιβλίου του παρευρίσκονται οι πλέον κουλτουριάρηδες συριζαίοι, ήτοι οι Ν. Καρανίκας, Ν. Παππάς, Δ. Μάρδας (γράφει και αυτός ποιήματα, μυθιστορήματα, βιβλία και προσπαθεί ακόμα να βρει επενδυτές ανάμεσα στους πρόσφυγες) καθώς και η Ολγα Γεροβασίλη (που δείχνει προτίμηση στα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια, χορούς και μουσική). Στη νέα λοιπόν αυτή συλλογή, ο κ. Κουράκης γράφει γλαφυρότατους στίχους όπως: «Ερωτας είναι/ όταν, καθώς ανάμεσα στα σκέλια της,/ αναρωτηθείς για κλάσμα δευτερολέπτου μήπως/ τότε/ πρωτοβγαίνεις στη ζωή και αντικρίζεις το φως!». Ανοίγει μάλιστα διάπλατα την ποιητική ματιά του και σε νέους ορίζοντες: «Δεν πρέπει να κατεβάζεις μονορούφι και νηστικός τη λογική. Θα παραπατάς. Πάντα χρειάζεται μισή φέτα όνειρο και λίγες θρούμπες ουτοπίες» γράφει σε ποίημά του.
Γλυπτό για τον καπνό στη Βουλή
Εκδήλωση για την επίσημη αποδοχή της δωρεάς ενός μνημειακού έργου τέχνης προς το ελληνικό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Η εταιρεία Παπαστράτος δώρισε γλυπτή ζωφόρο, με θέμα «Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού», του γλύπτη Χρήστου Καπράλου (1909-1993). Φιλοτεχνημένη το 1954, αποτελείται από εννέα τμήματα, ύψους 60 εκατοστών και συνολικού μήκους 9,8 μέτρων, σε πωρόλιθο. Πρόκειται για έργο ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας ενός από τους πλέον σημαντικούς γλύπτες και γενικότερα νεοέλληνες εικαστικούς δημιουργούς. Το έργο δωρήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να τοποθετηθεί μονίμως στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, το κτίριο δηλαδή επί της οδού Λένορμαν 218 που στεγάζει σήμερα υπηρεσίες της Βουλής και κυρίως τη Βιβλιοθήκη της. Η εντοίχισή του στο παλαιό Καπνεργοστάσιο συνάδει απόλυτα με τον συγκεκριμένο χώρο, λόγω ακριβώς της θεματογραφίας του ανάγλυφου με μορφές εργατών και εργατριών σε σκηνές που αποτυπώνουν όλα τα στάδια των καπνικών διεργασιών. Πριν από την τελική τοποθέτησή του στο ιστορικό βιομηχανικό κτίριο, η ζωφόρος του Καπράλου θα παρουσιαστεί στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής. Να σημειώσω ότι η Βουλή διαθέτει ήδη δύο σημαντικά μνημειακά γλυπτά του Χρήστου Καπράλου, το εμβληματικό άγαλμα της «Μάνας», στον περίβολο του Μεγάρου της, και την ιστορική ζωφόρο «Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου», στο Περιστύλιο. Το νέο απόκτημα, ευγενική δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος, έρχεται να εμπλουτίσει καλλιτεχνικά τη Συλλογή Εργων Τέχνης της Βουλής και να αναβαθμίσει αισθητικά τους χώρους του ελληνικού Κοινοβουλίου. Το έργο θα υποδεχθεί τιμητικά ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
HeliosPlus