Κατηγορίες εναντίον του Μοχάμεντ Αμπρινί, υπόπτου-κλειδί στις τρομοκρατικές υποθέσεις του Παρισιού και των Βρυξελλών, απαγγέλθηκαν τη Δευτέρα από δικαστήριο του Παρισιού στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του.

Ο Αμπρινί, που κρατούνταν στο Βέλγιο όπου και συνελήφθη στις 9 Απριλίου, εκδόθηκε στη Γαλλία για μία ημέρα προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες από δικαστήριο του Παρισιού.

«Ο ανακριτής δεν του έθεσε ερωτήματα», δήλωσαν οι δικηγόροι του Εμανουέλ Πιερά και Στάνισλας Εσκενάζι.

Ο Αμπρινί είχε ταυτοποιηθεί αρχικά ως ένας από τους υπόπτους-κλειδί των επιθέσεων στο Παρίσι και το Σταντ ντε Φρανς τον Νοέμβριο του 2015 που προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων, καθώς είχε εμφανιστεί στις εικόνες του κλειστού συστήματος παρακολούθησης δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις μέσα σε ένα αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των βομβιστών αυτοκτονίας του Σταντ ντε Φρανς.

Εμφανίστηκε επίσης να συνοδεύει τον Σάλαχ Αμπντεσλάμ, τον μοναδικό από τους τρομοκράτες του Παρισιού που επέζησε από τις επιθέσεις.

Ο Αμπρινί, ο οποίος καταζητούνταν επί μήνες, παραδέχθηκε μετά τη σύλληψή του ότι ήταν «ο άνδρας με το καπέλο» που φαίνεται και στις εικόνες του κλειστού συστήματος παρακολούθησης του αεροδρομίου των Βρυξελλών στις 22 Μαρτίου να συνοδεύει δύο τζιχαντιστές, λίγα λεπτά πριν εξαπολύσουν την επίθεσή τους. Η επίθεση στο μετρό και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών είχε προκαλέσει τον θάνατο 32 ανθρώπων.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ο Αμπρινί κατηγορείται τόσο στη Γαλλία όσο και στο Βέλγιο για τις επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν επίσης ασκήσει διώξεις εναντίον του για την υπόθεση αυτή. Γι’ αυτό τον λόγο διερωτώνται αν ο πελάτης τους μπορεί να δικαστεί «δύο φορές για τα ίδια γεγονότα», κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους προκαλεί «αδιέξοδα διαδικαστικά προβλήματα».