Αναστασιάδης: Iδιαίτερα σημαντικό να αρχίσει συζήτηση για το εδαφικό

Την εκτίμηση ότι θα αρχίσει η συζήτηση του εδαφικού στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, παρά τις δηλώσεις Ακιντζί ότι οι Ελληνοκύπριοι στην πλειονότητά τους δεν επιθυμούν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Εάν φθάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην ιστορία των διαπραγματεύσεων» δήλωσε.

Την εκτίμηση ότι θα αρχίσει η συζήτηση του εδαφικού στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, παρά τις δηλώσεις Ακιντζί ότι οι Ελληνοκύπριοι στην πλειονότητά τους δεν επιθυμούν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Εάν φθάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά καλείται να καταθέσει τις θέσεις της επί χάρτου» δήλωσε.

Επίσης, επισήμανε ότι, λόγω του ειδικού καθεστώτος της, η πόλη της Αμμοχώστου αποτελούσε πάντοτε προτεραιότητα και πρόσθεσε ότι τίθεται το θέμα της επιστροφής της από την πρώτη ημέρα της λύσης και «σε αυτό υπάρχει συναντίληψη όλων».

Ο κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι από την πρώτη ημέρα της λύσης πρέπει να υπάρξει αποχώρηση σημαντικού αριθμού κατοχικών στρατευμάτων.

Εξάλλου, διαβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο των συνομιλιών εξασφαλίστηκαν για όλους ανεξαίρετα τους κύπριους πολίτες τα δικαιώματα της ελεύθερης διακίνησης, απόκτησης περιουσίας, εγκατάστασης, άσκησης επαγγέλματος, άσκησης οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Κύπρο.

Σημείωσε ακόμα ότι «διασφαλίζεται ο πλήρης σεβασμός του δικαιώματος του ατόμου στην ιδιοκτησία και ότι ο δημογραφικός χαρακτήρας του νησιού κατά την πρώτη ημέρα της λύσης θα αντικατοπτρίζει, με μικρή απόκλιση, την παραδοσιακή δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως εγκαθιδρύθηκε το 1960».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk