Την εθνική θέση για τα εργασιακά υποστήριξε ο Κατρούγκαλος στους ομολόγους του

Την εθνική θέση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως θέμα σεβασμού της νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας της ΕΕ.

Την εθνική θέση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως θέμα σεβασμού της νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, για πρώτη φορά, μετά από αίτημα της χώρας μας, συζητήθηκαν σε συμβούλιο υπουργών Εργασίας (και όχι, ως συνήθως, στο Eurogroup), μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, χώρας που είναι σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί στις 29/9, η παρουσίαση των θέσεων της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η υποστήριξή τους από τον πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης του τελευταίου.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη νομολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που θεωρεί υφιστάμενες μνημονιακές ρυθμίσεις αντίθετες προς τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με κατ’ εξοχήν παράδειγμα τον υπο-κατώτατο μισθό των νέων.

«Αξιοσημείωτο», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «είναι ότι και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέτρεψε προηγούμενη νομολογία του στην πρόσφατη απόφαση του “Λήδρα” και θεωρεί πλέον ότι τα προγράμματα προσαρμογής πρέπει να σέβονται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.»

» Πάνω από όλα, όμως, οι επικείμενες διαπραγματεύσεις, ακριβώς επειδή έχουν συνδεθεί με την εφαρμογή των “ευρωπαϊκών καλών πρακτικών”, αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου».

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση «θεωρεί ότι η χώρα μας πρέπει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης και την πλήρη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όλες οι χώρες που τοποθετήθηκαν επί του θέματος, υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου και υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου» τονίζει ακόμη το υπουργείο Εργασίας.

Η επίτροπος Μαριάν Τάισεν, αναφέρθηκε στο πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών, ως μία καλή αρχή για τη διαπραγμάτευση και επιβεβαίωσε την προσήλωση της Επιτροπής στον κοινωνικό διάλογο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk