Ν. Χριστοδουλάκης: Το ΔΝΤ δεν έχει κάνει καμία απομείωση χρέους δίχως νέο μνημόνιο

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης μιλώντας στην Υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος, σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ και την συζήτηση περί απομείωσης του χρέους, προειδοποιώντας ότι το Ταμείο ουδέποτε προχώρησε σε «κούρεμα» δίχως να επιβάλλει νέο μνημόνιο.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης μιλώντας στην Υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος, σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ και την συζήτηση περί απομείωσης του χρέους, προειδοποιώντας ότι το Ταμείο ουδέποτε προχώρησε σε «κούρεμα» δίχως να επιβάλλει νέο μνημόνιο. Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά των κύκλων της Ε.Ε. που αποδέχθηκαν την συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης κρατών-μελών της, αλλά και για τους χειρισμούς από ελληνικής πλευράς κατά την επίμαχη περίοδο (διακυβέρνηση Γ. Παπανδρέου).

Ο κ. Χριστοδουλάκης μιλώντας με την ιδιότητα του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου, χαρακτήρισε «όνειδος της Ε.Ε. ότι επέτρεψε την συμμετοχή του ΔΝΤ στην δανειακή διάσωση ενός κράτους – μέλους». «Ευτυχώς υπήρξαν δυνάμεις που έδωσαν μάχη κατά της εισβολής του ΔΝΤ. Καλό θα ήταν να υπήρχε και μάχη από την Ελλάδα διότι πολύ πιθανό κάποιοι να το επιζητούσαν κιόλας», υπογράμμισε με νόημα.

Παράλληλα, προειδοποίησε, στέλνοντας «μηνύματα» και προς την κυβέρνηση, ότι «το ΔΝΤ δεν έχει κάνει καμία απομείωση χρέους χωρίς βαρύτατο πρόγραμμα προσαρμογής». «Όταν θέλουμε την συνηγορία του -και κάποιοι πανηγυρίζουν κιόλας- αυτό δεν θα γίνει χωρίς νέο μνημόνιο», τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι τότε «όχι διάδρομο δεν θα βρείτε, αλλά θα είναι όρυγμα στον φλοιό της γης». Η θέση αυτή προκάλεσε αίσθηση καθώς το μυαλό των παρισταμένων πήγε σε όσα έλεγε προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών περί «καθαρού διαδρόμου» για το χρέος.

Σταθάκης: «Είμαστε σε κομβικό σημείο»

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης χαρακτήρισε κομβικό το σημείο που βρίσκεται η υπόθεση του χρέους τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τώρα για να κριθεί η βιωσιμότητά του. Επιπλέον, θα πρέπει να κλείσει μέχρι τα Χριστούγεννα και το θέμα της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ «διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος», όπως είπε. Αναφερθείς εξάλλου στην απόφαση του Eurogroup του Μαίου, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε ένα πακέτο μέτρων που θα τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή: «Η εξειδίκευση της απόφασης έχει τη μορφή τριών μικρών “κουτιών” με μέτρα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι τα άμεσα», προσδιορίζοντας πάντως ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο στάδιο, ενώ το μακροπρόθεσμο μετά το 2018. Το πρώτο «κουτί» έχει σχέση με την αναχρηματοδότηση ενός μέρους του χρέους που αφορά την αποπληρωμή του EFSF και του ESM μέσω αξιοποίησης της ευνοϊκής συγκυρίας σε σχέση με τα επιτόκια που έχουν μηδενιστεί από την ΕΚΤ. Το δεύτερο «κουτί», αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και περιλαμβάνει την σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής (σήμερα το 70% του χρέους είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο). Επίσης, περιλαμβάνει και τα κέρδη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, αναχρησιμοποίηση πόρων για μείωση των επιτοκίων και της διάρκειας δανείων. Ενώ, το τρίτο «κουτί» είναι για το 2018 με βάση την υλοποίηση των δύο άλλων «κουτιών» και θα αφορά μέτρα για να μην υπάρξει απόκλιση από την «οροφή» του 15% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk