Επιχείρηση φυγής προς τα εμπρός μέσω ανασχηματισμού

Να προχωρήσει άμεσα σε ένα κυβερνητικό λίφτινγκ κρίνει σκόπιμο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και όπως όλα δείχνουν ο ανασχηματισμός τοποθετείται αμέσως μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίοδο που συμπίπτει με την έναρξη της αξιολόγησης.

Να προχωρήσει άμεσα σε ένα κυβερνητικό λίφτινγκ κρίνει σκόπιμο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και όπως όλα δείχνουν ο ανασχηματισμός τοποθετείται αμέσως μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίοδο που συμπίπτει με την έναρξη της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει όχι μόνο την πολιτική ενίσχυσή του μέσα από την επανεκλογή του στην προεδρία του κόμματος αλλά και τη μεταφορά της δυναμικής του Συνεδρίου στην κυβέρνηση.

Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να προχωρήσει στον κυβερνητικό ανασχηματισμό μετά το Συνέδριο, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που ούτως ή άλλως θεωρείται απίθανο να κλείσει πριν από τα τέλη Νοεμβρίου. Κάποιοι εντός κυβέρνησης πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να φτάσει και έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αν και ο ίδιος επιθυμεί να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, συνεργάτες του αλλά και η πίεση των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι τον οδηγούν να επανεξέτασει.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει πως το κυβερνητικό σχήμα χρειάζεται έντονο φρεσκάρισμα και μία δυνατή επανεκκίνηση και ως εκ τούτου πιστεύει ότι οι αλλαγές προσώπων στο Υπουργικό Συμβούλιο μπορούν να προκύψουν ως συνέχεια ενός Συνεδρίου, που ούτως ή άλλως λειτουργεί συσπειρωτικά και επιπλέον αποτυπώνει και τους συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματος.

Οι σκέψεις του για ανασχηματισμό τις ημέρες που θα ακολουθήσουν το 2ο Συνέδριο κι ενδεχομένως παράλληλα με τις διαδικασίες για την εκλογή οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ (Πολιτική Γραμματεία) δεν πρέπει να θεωρούνται άσχετες και με την επιθυμία του πρωθυπουργού να επιχειρήσει πολιτική ενίσχυση του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιζητεί τη στενότερη συνεργασία Μαξίμου – Κουμουνδούρου, γι’ αυτό και δεν αποκλείει την πιθανότητα να προτείνει τελικώς για τη θέση του γραμματέα ένα προβεβλημένο στέλεχος, που ενδεχομένως σήμερα να είναι και υπουργός της κυβέρνησης. Ετσι πιστεύει ότι θα επιτευχθεί πιο εύκολα η διασύνδεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένα στέλεχος που έχει διατελέσει υπουργός θα διαθέτει την εμπειρία που χρειάζεται για τις απαιτούμενες ισορροπίες ανάμεσα σε κόμμα και κυβέρνηση.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk