Αντιπαράθεση Λιου - Σόιμπλε στην Ουάσιγκτον

Πρώτα τις μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος

Στη σημασία της προόδου της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να αρχίσει να συζητά με το ΔΝΤ τις λεπτομέρειες για μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στη σημασία της προόδου της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να αρχίσει να συζητά με το ΔΝΤ τις λεπτομέρειες για μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Οπως μεταδόθηκε από την Ουάσιγκτον, ο κ. Λιου πρόταξε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τη γερμανική πλευρά στη δήλωσή του ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της και να θέσει το χρέος σε βιώσιμη τροχιά. «Οσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα» είχε πει ο κ. Λιου την Πέμπτη.
Η θέση αυτή της αμερικανικής πλευράς συνάντησε αμέσως την πλήρη άρνηση του Βερολίνου να συζητήσει σε αυτή τη φάση το ελληνικό χρέος.
Αυτό εξέφρασε την ίδια ημέρα σε υψηλούς τόνους στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλιστα λέγεται ότι υποβάθμισε σε συνομιλία του με γερμανούς δημοσιογράφους τη σημασία των παρεμβάσεων του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, καθώς η θητεία του ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους με την αποχώρηση του προέδρου Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο.
Ο Σόιμπλε δήλωσε: «Το χρέος δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας. Σε τελευταία ανάλυση η Αθήνα δεν πρέπει να καταβάλει τα επόμενα χρόνια τίποτα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικότητα, να αποκτήσει και όχι να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα με την οικοδόμηση μιας διοίκησης που θα ταιριάζει σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και θα εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Σε διαφορετικό κλίμα, το κοινό σημείο των παρεμβάσεων του Λιου, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί ήταν ότι πέρα από τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει η Ελλάδα, πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στο θέμα του χρέους.
Ο Λιου μίλησε μεν για την ανάγκη «η Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο» αλλά αμέσως μετά πέταξε το μπαλάκι στην πλευρά των Ευρωπαίων: «Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Οσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία».
Η Λαγκάρντ, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, είπε πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά από την Ελλάδα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων». Ωστόσο επανέλαβε καθαρά ότι «όπως είναι σήμερα το χρέος δεν είναι βιώσιμο».
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μοσκοβισί προσπαθεί εδώ και καιρό να ισορροπήσει ανάμεσα στην άρνηση της Γερμανίας και στην ανάγκη να τηρηθούν οι υποσχέσεις προς την Ελλάδα αν πρώτα η χώρα μας εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Ετσι περιέγραψε μια παγκόσμια συμφωνία για το ελληνικό χρέος αλλά με την εξής σειρά: «Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα να είναι πλήρως εφαρμοσμένο, κάτι που πιστεύω ότι θα δώσει ένα πολύ θετικό σήμα για τους επενδυτές και την ανάπτυξη, και αν αυτό γίνει, δηλαδή τα προαπαιτούμενα της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης, τότε θα μπορούμε να είμαστε θετικοί και για το χρέος».
Παράλληλα ο επίτροπος τόνισε ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέσα στο πρόγραμμα «ως στοιχείο ασφάλειας για πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Για την ελληνική πλευρά, το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της δέσμευσης από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές ότι ως το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος, έστω και στο σκέλος που αφορά την εξειδίκευση των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk