Πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους της Λισαβόνας για να υποδεχθεί τους νέους πρωταθλητές Ευρώπης που επέστρεψαν στην Πορτογαλία.

Με τη συνοδεία της πολεμικής αεροπορίας, το αεροσκάφος «Εουσέμπιο» που μετέφερε τους νέους πρωταθλητές Ευρώπης προσγειώθηκε στις 12:40 τοπική ώρα (14:40 ώρα Ελλάδας) με καθυστέρηση σχεδόν μισής ώρας, ενώ έγινε δεκτό με αψίδες νερού στα χρώματα της Πορτογαλίας (πράσινο και κόκκινο).

Οι πρώτοι που βγήκαν από το αεροπλάνο ήταν ο αρχηγός και σούπερ σταρ της ομάδας, Κριστιάνο Ρονάλντο, και ο προπονητής της εθνικής Πορτογαλίας, Φερνάντο Σάντος, κρατώντας το τρόπαιο.

Εντός του αεροσκάφους, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, οι Πορτογάλοι διεθνείς που φορούσαν κοστούμια πόζαραν για μια φωτογραφία που έδωσε στην δημοσιότητα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας. Σε αυτήν οι 23 παίκτες ήταν συγκεντρωμένοι πίσω από το τρόπαιο του EURO 2016, μπροστά από το οποίο ήταν τοποθετημένη μια φωτογραφία του Εουσέμπιο, του θρύλου του ποδοσφαίρου της χώρας που πέθανε τον Ιανουάριο του 2014.

Στη συνέχεια οι παίκτες και ο Σάντος επιβιβάστηκαν σε ένα διώροφο κόκκινο λεωφορείο, στο οποίο ήταν γραμμένη η λέξη «Πρωταθλητές», για να φτάσουν στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο βρίσκεται στην άλλη άκρη της πορτογαλικής πρωτεύουσας, όπου ο Πρόεδρος της χώρας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, τους απένειμε τον τίτλο του «Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής».

Ακολούθως οι νέοι πρωταθλητές Ευρώπης θα διασχίσουν τους κεντρικούς δρόμους της Λισαβόνας και θα παρουσιάσουν το τρόπαιο στους φιλάθλους τους σε μια «fan zone» που έχει εγκαταστασθεί στα βόρεια της πόλης.

Η Πορτογαλία κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της σε μεγάλη διοργάνωση, 12 χρόνια μετά την ήττα από την εθνική Ελλάδας στον τελικό του EURO 2004 στη Λισαβόνα. Οι φίλαθλοι της ομάδας γιόρτασαν μέχρι αργά αυτή την επιτυχία στους δρόμους της Λισαβόνας και σε ολόκληρη τη χώρα.

Euro 2016: Πρωταθλήτρια η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, αφού ούτε ο τραυματισμός και η αποχώρηση του φυσικού ηγέτη της, Κριστιάνο Ρονάλντο μόλις στο 25ο λεπτό στάθηκε ικανός να λυγίσει το αδάμαστο πνεύμα που έχει εμφυσήσει στο ιβηρικό συγκρότημα ο Φερνάντο Σάντος.

Το γκολ του Έντερ στο 109ο λεπτό «πάγωσε» το «Σταντ ντε Φρανς» κι έδωσε τη νίκη με 1-0 στους Πορτογάλους, που «ξόρκισαν» την κατάρα του 2004, νίκησαν τους «μπλε» ύστερα από 40 χρόνια και κατάκτησαν το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία τους παίζοντας στον τελικό, όπως και η Ελλάδα, στην έδρα του αντιπάλου της.

Από το πρώτο λεπτό του αγώνα η Γαλλία έκανε ξεκάθαρη την πρόθεσή της να δείξει στους Ίβηρες ότι θα έπαιζε το ρόλο του «αφεντικού» σττη συνάντηση, αναλαμβάνοντας αμέσως την κυριαρχία στον αγωνιστικό χώρο. Έτσι, στο 10΄ ο Γκριεζμάν κινήθηκε στην πλάτη της άμυνας, έπιασε ψηλοκρεμαστή κεφαλιά μετά τη σέντρα του Παγέ, αλλά ο Ρουί Πατρίσιο έκανε μεγάλη απόκρουση πετώντας την μπάλα κόρνερ.

Δύο λεπτά νωρίτερα το μαρκάρισμα του Παγέ στον Κριστιάνο Ρονάλντο δημιούργησε πρόβλημα στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή των Πορτογάλων, που έσφιξε τα δόντια και ξαναμπήκε στο παιχνίδι, αλλά κούτσαινε πια σε κάθε βήμα και στο 25ο λεπτό αποχώρησε δακρυσμένος με φορείο.

Παραδόξως, μετά την έξοδο του CR7 έπεσε ο γρήγορος ρυθμός που είχαν επιβάλει οι «τρικολόρ», με αποτέλεσμα οι σωστά οργανωμένοι ανασταλτικά αντίπαλοί τους να πάρουν τις «ανάσες» που ήθελαν και να ελέγξουν το ρυθμό, ξεπερνώντας το σοκ από τη μεγάλη απώλεια.

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε λοιπόν χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, οι Πορτογάλοι προσπάθησαν να γίνουν επιθετικοί στην επανάληψη αλλά χωρίς αποτέλεσμα και προϊόντος του χρόνου η γαλλική ομάδα ανέβασε ρυθμό και στο 66΄ έχασε σπάνια ευκαιρία, όταν στη σέντρα του Κομάν από αριστερά, ο Γκριεζμάν έπιασε μόνος την κεφαλιά αστοχώντας ελάχιστα!

Με το χρόνο να λιγοστεύει οι «μπλε» ενέτειναν την πίεση, αλλά ο Ρούι Πατρίσιο ήταν σε πολύ μεγάλο βράδυ και επενέβη σωτήρια στο σουτ του Ζιρού στο 75΄ και τη «βολίδα» του Σισοκό από τα 20 μέτρα στο 84΄, ενώ λίγο νωρίτερα (80΄) ο Λορίς είχε μπλοκάρει το ανάποδο ψαλίδι του Κουαρέσμα. Και επειδή η τύχη στέκεται, ενίοτε, στο πλευρό των ικανών, το δεξί δοκάρι του Πορτογάλου τερματοφύλακα έσωσε την ομάδα του Σάντος στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, στην έξοχη προσπάθεια και το πλασέ του Ζινιάκ.

Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση και στο 104΄ οι Πορτογάλοι «λαχτάρισαν» τους οικοδεσπότες, όταν σε εκτέλεση κόρνερ του Κουαρέσμα ο Έντερ πήρε την κεφαλιά υποχρεώνοντας τον Λορίς σε ασταθή απόκρουση, με τον Σανιά να απομακρύνει, ενώ στο 108΄ το φάουλ του Γκερέιρο έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της γαλλικής ομάδας. Δευτερόλεπτα αργότερα, όμως, ο Έντερ σόκαρε το «Σταντ ντε Φρανς» όταν έκανε υπέροχη ατομική προσπάθεια και με ξαφνικό συρτό σουτ από τα 25 μέτρα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Γιορίς σφραγίζοντας τη μοίρα του ιστορικού για τους Πορτογάλους αγώνα.

Και μία σύμπτωση: μετά τον Κλάουντιο Ρανιέρι που δημιούργησε το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου κατακτώντας το πρωτάθλημα στην Premier League με τη Λέστερ, απόψε ένας άλλος πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, ο «δικός» μας Φερνάντο Σάντος, έφτασε επίσης στην κορυφή της Ευρώπης με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του!

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Ρουί Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Ζοζέ Φόντε, Γκερέιρο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Άντριεν Σίλβα (66΄ Μουτίνιο), Σάντσες (79΄ Έντερ), Ζοάο Μάριο, Νάνι, Ρονάλντο (25΄ Κουαρέσμα).

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Σανιά, Ουμτιτί, Κοσιελνί, Εβρά, Πογκμπά, Ματουιντί, Μουσά Σισοκό (110΄ Μαρσιάλ), Παγέτ (58΄ Κομάν), Γκριεζμάν, Ζιρού (78΄ Ζινιάκ).

Στις 14:00 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας, το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τους πρωταθλητές Ευρώπης του Φερνάντο Σάντος από την γαλλική πρωτεύουσα.

Εκεί αναμένονται χιλιάδες Πορτογάλοι για να αποθεώσουν τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τoυς συμπαίκτες του, που ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης.

Η ομάδα στη συνέχεια θα μεταβεί στις 15:30 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.