Τις αφήναμε να σιγοβράσουν, μέχρι να μελώσουν, και στο εικοσάλεπτο ρίχναμε τα αβγά, απευθείας στο τηγάνι, το οποίο κάθε φορά έπρεπε να είναι ανάλογο με τον αριθμό των αβγών που χρησιμοποιούσαμε –γιατί στο πολύ μεγάλο η στραπατσάδα στεγνώνει γρήγορα και στο πολύ μικρό δεν ψήνεται καλά, διότι κρατάει υπερβολική υγρασία στο κέντρο. Ρίχναμε τα αβγά και τα «στραπατσάραμε» με το πιρούνι, δηλαδή διαλύαμε τον κρόκο τους και τον ανακατεύαμε για να μη δημιουργηθούν μεγάλα κομμάτια από το ασπράδι τη στιγμή που θα άρχιζε να πήζει. Συνεχίζαμε το ανακάτεμα για να πάρει αέρα το αβγό και να αναμειχθεί γρήγορα με την ντομάτα, ώστε να μη στεγνώσει.
Στραπατσάδα
Υλικά για 4 άτομα
- 5 ντομάτες υπερώριμες, περασμένες στον χονδρό τρίφτη
- 8-9 αβγά
- 125 ml ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
- 60-100 γρ. φέτα σκληρή ή σφέλα, τριμμένη στον τρίφτη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα και τη βράζετε, σε σιγανή φωτιά, για 20 λεπτά, ώσπου να απορροφήσει τους χυμούς της. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Οταν «μαραθεί» ελαφρώς, ρίχνετε τα αβγά στην ντομάτα που σιγοβράζει και τα διαλύετε με το πιρούνι. Οταν αρχίσουν να πήζουν τα αβγά, τα ανακατεύετε και, αν θέλετε, προσθέτετε λίγη φέτα.
Καγιανάς με παστό χοιρινό ή με σύγλινο
Υλικά για 4 άτομα
- 6 ντομάτες πολύ ώριμες, περασμένες στον χονδρό τρίφτη
- 8 αβγά
- 500 γρ. παστό χοιρινό, ξεπλυμένο από το αλάτι του και κομμένο σε λεπτές φετούλες (ή σύγλινο Μάνης)
- 125 ml ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες και τις σιγοβράζετε για 25 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να απορροφήσουν τους χυμούς τους. Προσθέτετε τα κομματάκια του παστού ή του σύγλινου, σκεπάζετε το σκεύος και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 10-15 λεπτά. Ρίχνετε τα αβγά και ανακινείτε το τηγάνι για να απλωθούν ομοιόμορφα τα κομμάτια του κρέατος. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε ώσπου να πήξουν τα αβγά, χωρίς να χάσουν εντελώς την υγρασία τους.
Tip
Μπορείτε να προσθέσετε στο ελαιόλαδο 1-2 κουταλιές γλίνα, η οποία θα δώσει στον καγιανά πιο δυνατό και πλούσιο άρωμα.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ