Ο διάσημος σταρ του Χόλιγουντ Τζόνι Ντεπ έκανε μια μεγάλη κρουαζιέρα στις θάλασσές μας όταν γοητεύτηκε από την Κορωνίδα. Λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, ο πρωταγωνιστής των θρυλικών πλέον κινηματογραφικών παραγωγών «Οι πειρατές της Καραϊβικής» παρακολουθούσε με τεράστια προσοχή τις αφηγήσεις γερμανού ιστορικού γύρω από το πεδινό καταπράσινο νησάκι στην περιοχή της Ερμιονίδας. Η ιστορία της Κορωνίδας, κόρης του βασιλιά των Λαπιθών Φλεγύα, και ιδιαίτερα ο βίαιος θάνατός της από το χέρι του συντρόφου της Απόλλωνα κέντριζαν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του Ντεπ. Η επιθυμία του να επισκεφθεί το νησί μπροστά από το λιμάνι της Κοιλάδας δεν μπορούσε όμως να πραγματοποιηθεί.
Η Κορωνίδα ανήκει στην ιδιοκτησία του μεγαλοεφοπλιστή Γιώργου Λιβανού. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό νησί στο οποίο δύσκολα μπορεί να έχει πρόσβαση κάποιος. Εκτός αν ανήκει στους στενούς φίλους της old money, πάντα low profile, οικογένειας πλοιοκτητών. Η Κορωνίδα, αν δεν αποτελούσε private island, θα μπορούσε άνετα να είναι «μέλος», μαζί βέβαια με τις Σπέτσες, την Υδρα και ολόκληρη την ακτογραμμή της Πελοποννήσου, μιας «κλειστής λίμνης». Αυτής που αποκαλούμε Ελληνική Ριβιέρα και αποτελεί το playground για πολλούς, μα πάρα πολλούς έλληνες μεγιστάνες του χρήματος.
Ο Τζόνι Ντεπ και οι φήμες για το Στρογγυλό



Φημολογείται ότι ο Τζόνι Ντεπ αγόρασε το νησάκι Στρογγυλό στα Δωδεκάνησα

Ο Τζόνι Ντεπ, ιδιοκτήτης και ο ίδιος ιδιωτικού νησιού στις Μπαχάμες (το αγόρασε το 2004 αντί 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων), του πολυσυζητημένου Little Halls Pond Cay, καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνει για κάποιους ανθρώπους να κρατούν τη ζωή τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο ιδιόκτητος άλλωστε παράδεισός του με τις έξι παραλίες που ο ίδιος μετονόμασε σε Lilly Rose Beach (για χάρη της κόρης του) έχει γίνει χιλιάδες φορές στόχος των paparazzi. Ο διάσημος και πάμπλουτος κύριος Ντεπ σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αγοράσει την Κορωνίδα. Πληροφορήθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν όμως δυνατόν. Ακόμη και αν ήταν έτοιμος να προσφέρει, όχι μόνο όλους τους παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς του αλλά και τα… σεντούκια με τους αμύθητους θησαυρούς των «Πειρατών της Καραϊβικής».

Μερικούς μήνες αργότερα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ο εκκεντρικός κακομαθημένος για πολλούς σταρ αγόρασε το Στρογγυλό. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό νησί στα Δωδεκάνησα. Μεγάλο μεσιτικό γραφείο στο Λονδίνο επιμένει ότι ο Τζόνι αγόρασε το «Strogilo» (έκτασης περίπου 0,20 χλμ.) έναντι 4.200.000 ευρώ. Το νησί φερόταν ότι είναι ακατοίκητο. Ο σταρ δεν έχει εμφανιστεί ακόμη. Ούτε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του. Είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι οι διεθνείς εταιρείες πώλησης ακινήτων παίζουν ένα μεγάλο παιχνίδι με τα ιδιωτικά νησιά στην Ελλάδα. Οι παγκοσμίου φήμης σταρ, αθλητές και μεγιστάνες βρίσκονται σε μια χρυσή λίστα πιθανών αγοραστών. Τα ηχηρά ονόματα και οι επίγειοι παράδεισοι πάνω στα καταγάλανα ελληνικά νερά αποτελούν σίγουρα πόλο έλξης. Οι διασημότητες του πλανήτη λειτουργούν σαν κράχτες για να εξυπηρετήσουν τα διαφημιστικά τρικ ξένων εταιρειών. Το ελληνικό κράτος άλλωστε δεν κατόρθωσε ποτέ να ξεφύγει από τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και τις περιβόητες πολεοδομικές δασικές και αρχαιολογικές εμπλοκές. Εδώ όμως παίζεται ένα παιχνίδι πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Η Κορωνίδα των Λιβανών και η Σπετσοπούλα των Νιάρχων


Κάποιοι επιμένουν ότι ο Ντεπ, όταν λύσει τα προβλήματα που αφορούν την προσωπική του ζωή (το διαζύγιο με την κατά πολύ νεότερη σύζυγό του Αμπερ Χερντ αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο), θα εμφανιστεί στη Στρογγυλή. Οι αμερικανοί stars άλλωστε πάντα επιθυμούσαν να αγοράσουν γη στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε τον Αντονι Κουίν, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο απέκτησε έκταση στη Ρόδο, την οποία όμως λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας δεν μπόρεσε ποτέ να απολαύσει. Η Κορωνίδα, το μικρό ιδιόκτητο νησί της Αργολίδας, δεν είναι ίσως τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό όπως η «κοντινή» Σπετσοπούλα. Ο μικρός ιδιόκτητος παράδεισος όμως είναι πόλος έλξης τα καλοκαίρια για μεγαλοεφοπλιστές και jet setters, στενούς φίλους της οικογένειας Λιβανού. Πολλοί από αυτούς φθάνουν στο νησί με yachts. Πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η εφοπλιστική οικογένεια –από την εποχή ακόμη του ιδρυτή της Δυναστείας Σταύρου Λιβανού –γνώριζε καλά πώς να προφυλάσσει την ιδιωτική της ζωή. Το μοναδικό ίσως γεγονός που διέρρευσε στον Τύπο ήταν η βάφτιση του εγγονού τους πάνω στο νησί. Πρόκειται για το πρώτο παιδί του Σταύρου Λιβανού τζούνιορ και της Μαριέλας Τσαβλίρη. Μεγάλα ονόματα του εφοπλιστικού και επιχειρηματικού κόσμου αλλά και προσωπικότητες από το εξωτερικό έδωσαν το «παρών» στη βάφτιση και στο μεγάλο πάρτι on the beach.
Η Κορωνίδα των Λιβανών, η Σπετσοπούλα των Νιάρχων αλλά και η μεγάλη έκταση που αγόρασε πριν από πολλά χρόνια ο εφοπλιστής Μπλούης Μαυρολέων στο Πόρτο Χέλι φέρουν τη σφραγίδα μιας άλλης εποχής. Δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που δούλεψαν σκληρά ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει περίοπτη θέση στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη. Η Ελλάδα άρχισε να ζει τον «δικό της μύθο» μέσα από αυτές τις ισχυρές προσωπικότητες που δημιούργησαν τεράστιες περιουσίες επενδύοντας συγχρόνως σε γη. Η επιθυμία τους να κρατούν την προσωπική τους ζωή μακριά από τη δημοσιότητα έκανε αυτόν τον μύθο ακόμη πιο δυνατό. Οι σημερινοί μεγαλοεφοπλιστές και επιχειρηματίες έχουν μεταμορφώσει τους «λιτούς» κάποτε ιδιόκτητους παραδείσους σε θεαματικές «περιοχές» που θυμίζουν αυτές των big stars.
Ο μύθος του Ωνάση


Οταν τον Απρίλιο του 2013 ο ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αγόρασε τον Σκορπιό δημιουργήθηκε παγκόσμιος σάλος. Το πανέμορφο νησάκι του Ιονίου ήταν στενά συνδεδεμένο με τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος το είχε αποκτήσει το 1963 έναντι 3 εκατ. ευρώ. Ο ρώσος κροίσος, ο επονομαζόμενος «βασιλιάς της ποτάσας», κατέβαλε στην εγγονή του Greek tycoon Αθηνά Ωνάση ένα τίμημα που εικάζεται ότι έφτασε τα 120 εκατομμύρια δολάρια με σκοπό να αποκτήσει τον θρυλικό επίγειο παράδεισο. Ενα νησί που έχουν επισκεφθεί οι σημαντικότερες προσωπικότητες του πλανήτη. Μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, τραπεζίτες, αρχηγοί κρατών και τεράστιες πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο στενός φίλος του Ωνάση Γουίνστον Τσόρτσιλ. Και αν ο άσπονδος φίλος του «Ari the Greek» σκληροτράχηλος μεγαλοεφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος προσκαλούσε στην ιδιόκτητη Σπετσοπούλα την Γκρέτα Γκάρμπο, τον Ρούντολφ Νουρέγεφ, την Ελέν Ροσά και την πριγκίπισσα Φιριάλ της Ιορδανίας, τίποτε δεν μπορούσε να κρατήσει τους φωτογράφους και τους δημοσιογράφους των σημαντικότερων εντύπων του πλανήτη μακριά από τον Σκορπιό. Πολύ περισσότερο όταν η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζάκι Κένεντι έκανε ολόγυμνη το μπάνιο της στην αγαπημένη της παραλία.
Ο δημοφιλέστερος ιδιωτικός παράδεισος



Ο Σκορπιός της Εκατερίνα και του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ανανεώνεται και διατηρεί την παλιά του λάμψη

Σήμερα τα πράγματα στον Σκορπιό έχουν αλλάξει. Το καταπράσινο πανέμορφο νησί κοντά στη Λευκάδα, ένας πραγματικός επίγειος παράδεισος, ζει τη μετά Αριστοτέλη Ωνάση εποχή. Ο Ριμπολόβλεφ, ένας νέος άνδρας ο οποίος ανήκει στην καινούργια ισχυρή επιχειρηματική ελίτ της Ρωσίας, έχει προχωρήσει στην ανακαίνιση του Σκορπιού. Ο Ριμπολόβλεφ, για όσους έχουν παρακολουθήσει από κοντά τις εργασίες ανακαίνισης, κράτησε την υπόσχεσή του. Τα έργα, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, προχωρούν ενώ εκείνος και τα μέλη της οικογένειάς του προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό τον θρύλο του Ωνάση. Ο ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας γνωρίζει άλλωστε ότι όλο αυτό το θρυλικό story που υπάρχει γύρω από τον Σκορπιό –η προσωπική ιστορία του Ωνάση, οι ευτυχισμένες αλλά και οι πολλές άσχημες στιγμές που έκαναν τη ζωή τους να μοιάζει με τραγωδία των Ατρειδών –λειτουργεί σαν μαγνήτης για τον πολύ κόσμο. Ο Σκορπιός είναι σίγουρα ο δημοφιλέστερος ιδιωτικός παράδεισος στην Ελλάδα. Ενα νησί με πάμπλουτο, ισχυρό στη διεθνή επιχειρηματική ζωή ιδιοκτήτη ο οποίος γνωρίζει πώς να κάνει κερδοφόρες επενδύσεις. Ο Σκορπιός στη Ριμπολόβλεφ εποχή του λειτουργεί ως πόλος έλξης για αγορές και επενδύσεις. Βρετανοί και άραβες μεγιστάνες όπως και μέλη της πριγκιπικής οικογένειας του Κατάρ επένδυσαν ήδη στο Ιόνιο έχοντας πάντα στη σκέψη τους την εικόνα του μυθικού Σκορπιού. Ο Σκορπιός του Αριστοτέλη Ωνάση και των Ντμίτρι και Εκατερίνα Ριμπολόβλεφ αποδεικνύεται δυνατός κράχτης. Σε εξαιρετικά δύσκολες για τη χώρα μας οικονομικές εποχές. Η επένδυση άλλωστε για όλους αυτούς που ξέρουν γυρίζει πάντα στη χώρα και όχι στον επενδυτή.
Ο εμίρης και η Οξιά, ο Τσάκος και η Ατοκος


Ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί, ο οποίος αγόρασε στο Ιόνιο την Οξιά (ένα νησάκι 1.236 στρεμμάτων), σκοπεύει να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλ Θανί σχεδιάζει να δημιουργήσει super luxury ξενοδοχειακή μονάδα. Προς το παρόν είναι έτοιμο το υπέρλαμπρο παλάτι του στην Κέρκυρα. Ενα κτίσμα στο οποίο επένδυσε πολλά-πολλά εκατομμύρια ευρώ. Στο Ιόνιο πάλι και στο Μεγανήσι έχει επενδύσει η μεγάλη οικογένεια βρετανών τραπεζιτών Ρότσιλντ. Στο Ιόνιο Πέλαγος η εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου είναι ιδιοκτήτρια του νησιού Ατοκος (έκτασης 4,4 χλμ.) το οποίο βρίσκεται νότια της Λευκάδας. Το Ιόνιο προσφέρεται λοιπόν για επενδύσεις. Εκεί έχουν αγοραστεί μερικά από τα ωραιότερα νησιά, με τον ιστορικό Σκορπιό να λειτουργεί ως ένα ιδιαίτερα ελκυστικό προϊόν. Η περιοχή πρέπει να αξιοποιηθεί με σωστές προσεγμένες κινήσεις ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις. Το νησί του Ριμπολόβλεφ βγάζει πλέον προς τα έξω μια φωτεινή, λαμπερή, φιλική εικόνα παρά τα προβλήματα που υπάρχουν κάποιες φορές με θέμα τις πολυσυζητημένες «μη προσβάσιμες παραλίες». Μα ο Σκορπιός ήταν και είναι ένα ιδιωτικό νησί. Ο φιλικός «αλέγκρος» Ωνάσης, σύμφωνα με αυτούς που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις, έδινε την άδειά του να προσεγγίσουν δηλαδή οι εκπρόσωποι των media το νησί αποκλειστικά και μόνο όταν επιθυμούσε να δώσει προς τα έξω συγκεκριμένες εικόνες και πληροφορίες. Μην ξεχνάμε ότι η περιβόητη γυμνή φωτογραφία της Τζάκι δόθηκε, όπως λένε οι πληροφορίες, στα Μέσα από τον ίδιο τον έλληνα μεγιστάνα. Ηταν η εποχή που ο γάμος του με τη Ζακλίν Μπουβιέ άρχισε να περνάει κρίση.
Τι έχει αλλάξει στο νησί του Ριμπολόβλεφ;


Οι φασιανοί που ο Ωνάσης είχε φέρει πριν από πολλά-πολλά χρόνια στο νησί κυκλοφορούν και πάλι «ελεύθεροι» δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Η βλάστηση, οι καλλιέργειες, οι κήποι δέχονται τις περιποιήσεις των καλύτερων περιβαλλοντολόγων του πλανήτη οι οποίοι έχουν προχωρήσει μάλιστα σε ειδικές μελέτες. Ολα τα σκουπίδια «πακετάρονται» σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες ειδικών επιστημόνων και βγαίνουν από το νησί με ειδικά πλοιάρια.
Ποιες είναι όμως οι εργασίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στον Σκορπιό; Η ανακαίνιση ξεκίνησε πρώτα από το μικρό λιμάνι το οποίο απέκτησε πλέον νέο πρόσωπο. Δυο χρόνια πριν η Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα διοργάνωσε στο συγκεκριμένο σημείο ένα θεαματικό party με προσκεκλημένους μεγαλοεπιχειρηματίες και γόνους-μέλη των ισχυρότερων οικογενειών της Ευρώπης. Εκεί ο παγκόσμιος πρωταθλητής του τζετ σκι Τζέιμς Μπούσελ έκανε μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή επίδειξη του αθλήματος πάνω στα κύματα… Ενας καινούργιος ασφαλτοστρωμένος δρόμος με πυκνή βλάστηση γύρω οδηγεί στο περίφημο «Pink house», το οποίο επίσης έχει ανακαινιστεί. Είναι το «ροζ σπίτι» που ο Ωνάσης και αργότερα η κόρη του Χριστίνα μαζί με τον Τιερί Ρουσέλ και τον στενό του φίλο Μίκι Ρουρκ διοργάνωναν θορυβώδη πάρτι.
Στους κήπους έχουν φυτευτεί μαρούλια, ντομάτες, κρεμμύδια, καρπούζια ενώ δημιουργήθηκαν αμπελώνες. Η οικογένεια Ριμπολόβλεφ θα παράγει σύντομα το δικό της κρασί. Υπάρχουν πεύκα, αγριοτριανταφυλλιές, πικροδάφνες, συκιές, υπέροχα δέντρα και λουλούδια με εκτυφλωτικά χρώματα. Οι γύρω πλίθινοι τοίχοι έχουν φτιαχτεί από την αρχή ενώ επισκευάστηκαν πολλά από τα σπιτάκια φιλοξενίας. Ολα αυτά έγιναν από έλληνες χτίστες δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους από τις γύρω περιοχές να βρουν δουλειά. Σε χώρους του νησιού υπάρχει προσθήκη πυροσβεστικών φωλεών. Ο Ριμπολόβλεφ, ο οποίος δίνει μεγάλη σημασία στο φυσικό περιβάλλον, αγόρασε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τον ίδιο και τους καλεσμένους του. Αρχιτέκτονες του διεθνούς οίκου Denniston Architect & Planners έχουν εκπονήσει τα σχέδια ανάπλασης του νησιού. Μέσα σε αυτά τα σχέδια είναι και η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με μικρά πάνελ. Υπάρχει επίσης ένα πλάνο για το πώς μπορούν να συλλέξουν το νερό της βροχής για το οποίο ήδη έχουν κάνει μικρές κατασκευές. Στον Σκορπιό εγκαταστάθηκαν ήδη γραμμές Ιnternet, υπάρχει παντού Wi-Fi, συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Οι παλιές σκουριασμένες γεννήτριες αντικαταστάθηκαν με καινούργιες. Η νέα εποχή του Σκορπιού έχει ξεκινήσει με εντυπωσιακό τρόπο. Τα πανέμορφα ιδιωτικά νησιά που συγγενεύουν με αυτόν αναμένουν επενδυτές. Μπροστά μας ξετυλίγεται ένα χρυσό ελληνικό καλοκαίρι. Ενα καλοκαίρι γεμάτο νέες προκλήσεις…

Ο Μπράνσον
Ο Ριμπολόβλεφ, ένας μοντέρνος επιχειρηματίας με διεθνείς σημαντικές γνωριμίες (έχει αγοράσει το εντυπωσιακό διαμέρισμα του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριδα και την τεράστια βίλα του διάσημου ηθοποιού Γουίλ Σμιθ στη Χαβάη), βαδίζει στα χνάρια του βρετανού μεγιστάνα Ρίτσαρντ Μπράνσον. Οταν ο sir Ρίτσαρντ Μπράνσον αποφάσισε να επενδύσει στα British Virgin Island λίγοι ήταν αυτοί που έδειχναν ενδιαφέρον να αγοράσουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Μπράνσον δημιούργησε το Necker Island, έναν μοναδικό παράδεισο για πολυεκατομμυριούχους. Ο chairman της Virgin Group κέρδισε σε χρήμα και φήμη. Το νησί λειτουργεί σαν resort και μπορεί να φιλοξενήσει σε super luxury κατοικίες 28 ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν στην ανώτατη οικονομική τάξη. Ο Ριμπολόβλεφ εμπνέεται από τον Μπράνσον, επιθυμεί όμως να κρατήσει τον ιδιωτικό παράδεισο για τον ίδιο και την οικογένειά του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ