Στήριξη από την ΕΚΤ στα τραπεζικά κέρδη του 2016

Πολύτιμη χείρα βοηθείας στην προσπάθειά τους για επιστροφή στην κερδοφορία θα λάβουν οι ελληνικές τράπεζες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Πολύτιμη χείρα βοηθείας στην προσπάθειά τους για επιστροφή στην κερδοφορία θα λάβουν οι ελληνικές τράπεζες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να ενταχθεί στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μέρος των τίτλων εκδόσεως EFSF που έχουν στην κατοχή τους.
Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι με τον τρόπο αυτόν προσφέρει ένα «μαξιλάρι» της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα συμβάλλοντας στον στόχο που έχει τεθεί για εμφάνιση έστω και οριακών κερδών το 2016.

«Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση παράγοντα που επηρεάζει καθοριστικά τα εφετινά αποτελέσματα, ωστόσο είναι μια μικρή στήριξη σε περίπτωση που επαληθευτεί το «καλό» σενάριο για την Ελλάδα»
επισημαίνει κορυφαία τραπεζική πηγή.

Ο παράγοντας εμπιστοσύνη
Οπως εξηγεί, η πορεία των μεγεθών εφέτος θα εξαρτηθεί από τον βαθμό βελτίωσης της εμπιστοσύνης στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, την επίδρασή της στα «κόκκινα» δάνεια και κατ’ επέκταση στις προβλέψεις που θα πρέπει να διενεργηθούν για τις επισφάλειες.
Οι τραπεζίτες, σε αντίθεση με το περασμένο φθινόπωρο, κρατούν «μικρό καλάθι» προσβλέποντας στα εξής: κλείσιμο μεγάλου μέρους της αξιολόγησης ως τα μέσα Μαΐου και μετάθεση των διαπραγματεύσεων για βασικά θέματα (περικοπές μισθών στο Δημόσιο, μέρος του Ασφαλιστικού) τον Σεπτέμβριο, οπότε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την αναδιάταξη του δημόσιου χρέους.

«Απλά δεν πέφτουμε με το κεφάλι στον τοίχο όπως το προηγούμενο καλοκαίρι. Δεν μπορεί ωστόσο να προεξοφληθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, από την οποία θα εξαρτηθούν εφέτος τα αποτελέσματα»
τονίζει επικεφαλής οικονομικός διευθυντής συστημικού ομίλου.

Η απόφαση της ΕΚΤ
Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing – QE) που «τρέχει» από πέρυσι εντάσσονται ομόλογα του EFSF που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για τίτλους που ξεκίνησαν να λαμβάνουν αντί μετρητών μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος για την κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος.
Ενα μεγάλο μέρος τους προήλθε και από την εξαγορά των υγιών τμημάτων των τραπεζών που τέθηκαν σε εκκαθάριση. Οι ομολογίες αυτές κάλυψαν το κενό που προέκυψε από τη μεταφορά τμήματος του ενεργητικού των παλαιών ομίλων στις bad banks.
Η ονομαστική αξία τους ανέρχεται συνολικά σε 37 δισ. ευρώ: 14 δισ. ευρώ η Πειραιώς, από 10 δισ. ευρώ περίπου Eurobank και Εθνική και 4 δισ. ευρώ η Alpha Bank. Τα ομόλογα αυτά διαπραγματεύονται σήμερα σε υψηλότερα επίπεδα από την τιμή στην οποία αποκτήθηκαν από τις τράπεζες. Ως εκ τούτου η πώληση του 25% εξ αυτών, όπως αποφασίστηκε, στην Ευρωτράπεζα θα αποφέρει κέρδη, τα οποία μπορεί να φτάσουν ως και τα 200 εκατ. ευρώ το 2016 αν οι επαναγορές ολοκληρωθούν εφέτος, κάτι που είναι πολύ πιθανόν.

Βελτίωση δεικτών
Εξάλλου, με το ρευστό των 9 δισ. ευρώ που θα μπει στα ταμεία των τραπεζών θα αποπληρωθεί μέρος του δανεισμού από την ΕΚΤ, μειώνοντας την εξάρτηση από τους μηχανισμούς χρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος. Ως αποτέλεσμα, θα υποχωρήσει και το ύψος του ενεργητικού των ομίλων, το οποίο σήμερα είναι «φουσκωμένο» χωρίς λόγο.
Σημειώνεται ότι οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν ζητήσει τη συγκεκριμένη ευελιξία ήδη από το 2013. Τελικώς η ΕΚΤ έκανε δεκτό μόνο το ένα σκέλος του αιτήματος ανοίγοντας την περασμένη εβδομάδα τη συμμετοχή ενός μέρους των υπό εξέταση τίτλων στο QE.
Εξάλλου, εφόσον οι ορκωτοί ελεγκτές και η ΕΚΤ ανάψουν το «πράσινο φως», είναι δυνατή η βελτίωση βασικών δεικτών με την καταγραφή κερδών και από τα ομόλογα του EFSF που δεν θα επαναγοραστούν σε αυτή τη φάση. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν ενισχύεται η κερδοφορία αλλά βελτιώνονται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Εκτίμηση για 2016
Για να επιτευχθούν εφέτος κέρδη για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους είναι απαραίτητη η μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις κατά τουλάχιστον 60% σε σχέση με το 2015, κάτω από τις 200 μονάδες βάσης επί του καθαρού ενεργητικού τους. Θα πρέπει να πέσουν, δηλαδή, στα επίπεδα των 5,5 δισ. ευρώ από 13 δισ. ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση η κερδοφορία θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 300 και 800 εκατ. ευρώ, παρά το «κακό» ξεκίνημα της χρονιάς. Με βάση το καλό σενάριο, στην τρέχουσα χρήση είναι δυνατά τα εξής:
– Μικρή ενίσχυση των καθαρών εσόδων κατά 5%-6%.
– Μείωση του κόστους χρηματοδότησης λόγω της επαναφοράς του waiver για τα ελληνικά ομόλογα που θα επιτρέψει τον απευθείας δανεισμό τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ από τους φθηνούς μηχανισμούς της ΕΚΤ.
– Μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 15%, χωρίς να επηρεάζεται η τρέχουσα χρήση με ζημιές απομείωσης, όπως π.χ. από προγράμματα εθελουσίας εξόδου, καθώς επιβάρυναν τα αποτελέσματα του 2015.


Κεφαλαιακή επάρκεια
Αντέχουν νέες επισφάλειες 16-17 δισ. ευρώ

Τον πρώτο ενάμιση μήνα του 2016 οι τραπεζικές μετοχές έχασαν το 60% της χρηματιστηριακής τους αξίας λόγω του αρνητικού περιβάλλοντος για τον κλάδο στην Ευρώπη, αλλά και της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο, η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις τους μετά την πτώση και η επαναφορά της αισιοδοξίας για αποφυγή του καταστροφικού σεναρίου μιας παράτασης έως τον Ιούνιο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έφεραν την ανοδική αντίδραση.
Οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών ομίλων κατέγραψαν στο δεύτερο μισό του α’ τριμήνου άνοδο της τάξεως του 50%. Μετά και το ράλι της περασμένης Παρασκευής λόγω της απόφασης της ΕΚΤ για συμμετοχή τους στο QE με ομόλογα του EFSF, τα κέρδη σε σχέση με τα χαμηλά του 2016 κινούνται στο 75%.
Οι τιμές παραμένουν και σήμερα ελκυστικές, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν πολύ άσχημα για την ελληνική οικονομία, καθώς οι τραπεζικοί τίτλοι διαπραγματεύονται κάτω από το 40% της ονομαστικής τους αξίας, στο μισό σε σχέση με την Ευρώπη, ενώ υπάρχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξει ο κλάδος μια νέα αύξηση στα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις που έχουν «τρέξει» οι τράπεζες, με νέες επισφάλειες 16-17 δισ. ευρώ, τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, οι δείκτες Core Tier 1 δεν πέφτουν κάτω από το 12% έναντι ελάχιστου ορίου 10%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk