Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείου Αθήνας «Γ. Γεννηματάς». Τα αίτια επικεντρώνονται στις ελλείψεις, κυρίως προσωπικού.
«Οι περιστασιακές ορισμένου χρόνου προσλήψεις επικουρικών επιμελητών φυσικά δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου ΓΝΑ “Γ. Γεννηματάς”, όπου υπάρχουν πλέον μόνο τρεις ειδικευμένοι γιατροί με οργανική θέση, και όπου μάλιστα η Πολιτεία επίμονα καθυστερεί να εγκρίνει τη μόνιμη μετακίνηση ειδικευμένου νευροχειρουργού από άλλο νοσοκομείο με την οποία έχουν από καιρό συμφωνήσει οι επιστημονικοί αρμόδιοι του νοσοκομείου προέλευσης.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο να απειλείται η λειτουργία ενός από τα ιστορικότερα νευροχειρουργικά τμήματα της χώρας με τεράστια προσφορά στη δημόσια περίθαλψη όπου, εκτός από χιλιάδες επείγοντα περιστατικά, εξυπηρετούνται σε μόνιμη βάση πάρα πολλοί ασθενείς από πολλές περιοχές της χώρας που χρειάζονται εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Τέσσερις νευροχειρουργικές στην Αττική
Πριν από λίγες μέρες οι γιατροί της κλινικής συναντήθηκαν με την υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας για να συζητήσουν το πρόβλημα. Όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, η υποδιοικήτρια τους είπε ότι στην 1η ΥΠΕ θα διατηρηθεί μία νευροχειρουργική κλινική που θα ασχολείται με το τραύμα (ΚΑΤ), μία με τα παιδιά και οι λοιπές (ΓΚΝΑ, Ευαγγελισμός, ΕΕΣ, «Άγιος Σάββας», ΝΙΜΤΣ) θα συγχωνευθούν σε δύο.
«Είναι προφανές», σημειώνουν, «ότι η πολιτική μη προσλήψεων επιμελητών οδηγεί πλέον σε επικίνδυνες καταστάσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια περίθαλψη και στέλνουν ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση υψηλού επιπέδου κατευθείαν “στις αγκάλες” του ιδιωτικού τομέα ή και σε αναζήτηση κατάλληλης περίθαλψης στο εξωτερικό».



