«Το clawback εφέτος θα είναι 350 εκατομμύρια, ενώ επί των ημερών μας ήταν 220 εκατομμύρια. Ξέρετε γιατί αυξήθηκε; Διότι τους ξέφυγε. Στο τέλος δεν θα έχουμε φάρμακα και θα τα ψάχνουμε. Ξέρετε που θα βρίσκονται τα φάρμακα; Στον Κουρουμπλή και στον Ξανθό. Τους ξέφυγαν όλα τα νούμερα. Στην πολιτική μετράει το αποτέλεσμα. Έφτασε το clawback στο μεγαλύτερο ποσοστό του; Έφθασε η φαρμακευτική δαπάνη στα επίπεδα του 2010;», αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ν.Δ. για τα όσα διαδραματίζονται στο χώρο της Υγείας κατά τον ένα χρόνο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Στη συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε η «Μαύρη Βίβλος της Υγείας» – ένας τόμος 787 σελίδων – συμμετείχαν οι κ.κ. Ν. Παναγιωτόπουλος (συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ.), Χρ. Κέλλας (υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Ν.Δ.), Κων. Βλάσσης (μέλος του Τομέα Υγείας), Θ. Πλεύρης (νομικός σύμβουλος), Π. Θεοδωράκης (επιστημονικός σύμβουλος) και Β. Κοντοζαμάνης (επιστημονικός σύμβουλος).
Οι εκπρόσωποι του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατήγγειλαν της σημερινή κυβέρνηση για ασυνέπεια – προεκλογικών – λόγων και έργων, καθώς και για ολιγωρία στο θέμα των κλινών εντατικής θεραπείας τη στιγμή που η γρίπη «θερίζει».
«Τόσο καιρό δεν μιλάμε, διότι δεν θέλαμε να σπείρουμε τον πανικό, αλλά το πρόβλημα με τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ, την περίοδο που η γρίπη είναι σε έξαρση, είναι τεράστιο. Εχουμε 94 νεκρούς από επιπλοκές της γρίπης. Παρά ταύτα, κλίνες εντατικής θεραπείας παραμένουν κλειστές, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τη λήξη των συμβάσεων γιατρών και νοσηλευτών. Εντούτοις αδιαφόρησαν. Η προκήρυξη βγήκε τώρα, με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών και θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 ½ μήνας μέχρι να διοριστούν», δήλωσε ο κ. Κέλλας.
Για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, ανέφερε ότι είναι μέγα ψεύδος το γεγονός ότι υπήρχαν ανασφάλιστοι ιατρικά ακάλυπτοι στην Ελλάδα κατά την προηγούμενη κυβέρνηση. «Υπάρχουν δύο αποφάσεις επί κ.κ. Γεωργιάδη και Βορίδη σύμφωνα με τις οποίες όλοι οι ανασφάλιστοι Έλληνες και αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα, είχαν ιατρική κάλυψη. Για τα επείγοντα δεν ήταν απαραίτητα ούτε αυτά τα έγγραφα», είπε.
Αναφορικά με την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και αφορά την κάλυψη δαπανών υγείας από τους ΟΤΑ, είπε ότι έτσι όπως διατυπώθηκε είναι μετάθεση των ευθυνών του κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία έχει στερέψει από χρήμα.
Στη συνέντευξη Τύπου έγινε επίσης εκτενής αναφορά στα καθημερινά προβλήματα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και στην απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
«Το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι αποτελεσματικό. Για να είναι ορθολογικό θα πρέπει να διαχειρίζεται το περίσσευμα της παραγωγής του πλούτου, ο οποίος παράγεται όταν η οικονομία είναι σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Εκεί δηλαδή που βρισκόταν στο τέλος του 2014 λίγο πριν ανακοπεί η πορεία του από τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, και συνέχισε: «Όταν παράγεις ελλείμματα δεν έχεις άλλη επιλογή από το να διαχειρίζεσαι ελλείμματα».