Σκουρλέτης: Η παρουσία του ΔΝΤ επιδρά αρνητικά στους συσχετισμούς

Επιβλαβή αποτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης την παρουσία του ΔΝΤ «στον συσχετισμό σε θέματα όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τις μεταρρυθμίσεις», λέγοντας πως το Ταμείο δεν έχει να «προθέσει κάτι» με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ό,τι έχει να δώσει η συζήτηση στην ανάγκη να μειωθεί το χρέος, το έχει δώσει» ανέφερε ο υπουργός.

Επιβλαβή αποτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης την παρουσία του ΔΝΤ «στον συσχετισμό σε θέματα όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τις μεταρρυθμίσεις», λέγοντας πως το Ταμείο δεν έχει να «προθέσει κάτι» με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ό,τι έχει να δώσει η συζήτηση στην ανάγκη να μειωθεί το χρέος, το έχει δώσει» ανέφερε ο υπουργός.

Μιλώντας το Σάββατο στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Π.Σκουρλέτης είπε: «Το ΔΝΤ το βρήκαμε, δεν το φέραμε εμείς. Ως ένα βαθμό αποδείχθηκε ότι δεν ήρθε να προσθέσει κάτι το ΔΝΤ. Αρχικά ίσως χρειαζόταν η Ευρώπη την τεχνογνωσία του, σήμερα την έχει αποκτήσει, βεβαίως πάνω στην καμπούρα της Ελλάδας, στο πείραμα».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι «το ΔΝΤ είχε διαφορετική προσέγγιση από την επίσημη αμερικανική ηγεσία, Πολλές φορές ο Ομπάμα και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν πιο φιλικοί στην απομείωση του χρέους, το ΔΝΤ το έλεγε αλλιώς, πιο σεμνά». Και συνέχισε: «Ό,τι έχει να δώσει όμως αυτή η συζήτηση στην ανάγκη να μειωθεί το χρέος, το έχει δώσει. Αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει πια στην Ευρώπη. Άρα η παρουσία του ΔΝΤ επιδρά αρνητικά στον συσχετισμό σε άλλα θέματα, όπως εργασιακά, ασφαλιστικό, μεταρρυθμίσεις».

Σχετικά με τον τρόπο απομείωσης του χρέους, ο Π.Σκουρλέτης ανέφερε ότι «για το ορατό μέλλον, τα μέτρα που θα μειώνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία». «Δεν ξέρω αν θα βρεθούμε αργότερα προ αδιεξόδου, αλλά στο ορατό μέλλον αυτό θα γίνει» είπε τονίζοντας πως «όλα αυτά όμως πρωτόγνωρα και για Ελλάδα και για Ευρώπη, τέτοιου μεγέθους χρέος όπως το ελληνικό είναι πρωτόγνωρο, αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά».

«Σήμερα αυτή η συζήτηση έχει μπει επίσημα στο τραπέζι. Και σε αυτήν δε θα είναι μόνη της η Ελλάδα (…) .Θα είναι πλέον και η νέα ισπανική και η πορτογαλική κυβέρνηση. Μιλάμε για ένα περιβάλλον που έχει λίγο αλλάξει. Έχουν υπάρξει ρωγμές» υποστήριξε.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό, υπογραμμίζοντας: Μετά την υπογραφή της συμφωνίας δεν έκλεισαν τα ζητήματα. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, βεβαίως με άλλους όρους. Υπάρχουν συσχετισμοί και κερδίζεις ή χάνεις πράγματα. Σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επιδιώξεις συμμαχίες μέσα στην Ευρώπη».

«Ως υπουργός Εργασίας, σε συναντήσεις με ομολόγους μου, όταν άκουγαν και καταλάβαιναν το μέγεθος της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, στην πλειοψηφία τους ήταν αλληλέγγυοι με την Ελλάδα. Είναι δηλαδή ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να ενημερωθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Πολλοί αντιλαμβάνονταν ότι αυτά που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα είναι ζητήματα που θα τα βρουν μπροστά τους οι Ευρωπαίοι». είπε χαρακτηριστικά.

«Το ασφαλιστικό υπήρχε ως πρόβλημα και πριν το μνημόνιο. Δεν υπήρξε δυστυχώς μέριμνα να εξασφαλιστούν και άλλοι κοινωνικοί πόροι. Πολύ πιο δύσκολο είναι να γίνει τώρα, σε συνθήκες κρίσης. Υπήρξαν εγκληματικές πολιτικές εις βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και των αποθεματικών, όπως το PSI», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Για το 2016 ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει αισιόδοξος υπογραμμίζοντας ως πρωταρχικό ζήτημα να μην κλονιστεί η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία: «Αυτό που μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους είναι ότι εκεί που πηγαίνουμε με εναλλακτικά σχέδια, με προτάσεις και προσπάθεια δημιουργίας συμμαχιών, μπορούμε να κερδίζουμε πράγματα. Το αντίθετο συμβαίνει όταν υποτιμάμε τις δυσκολίες. Υπάρχει η αισιοδοξία της θέλησης που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση, υπάρχουν και οι πραγματικές δυσκολίες. Το κρίσιμο το πρωταρχικό είναι να μην κλονιστεί η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Να έχουμε μια ανοιχτή ειλικρινή επικοινωνία με τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας που μπορούμε και πρέπει να υπερασπιστούμε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk