Στο Δημόσιο το 51% του ΑΔΜΗΕ βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές

Κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από την ΔΕΗ, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές την Παρασκευή, όπως αναφέρει το Reuters. Η συμφωνία προβλέπει ότι το Δημόσιο θα αποκτήσει ποσοστό 51% στον ΑΔΜΗΕ, ενώ το υπόλοιπο θα ιδιωτικοποιηθεί: 20% θα πουληθεί σε ιδιώτη επενδυτή, ενώ το 29% θα μετοχοποιηθεί μέσω του Χρηματιστηρίου.

Κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από την ΔΕΗ, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές την Παρασκευή, όπως αναφέρει το Reuters.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το Δημόσιο θα αποκτήσει ποσοστό 51% στον ΑΔΜΗΕ, που αυτή τη στιγμή ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ, ενώ το υπόλοιπο θα ιδιωτικοποιηθεί.

«Πετυχαίνουμε ήδη σημαντικές νίκες σε αυτήν την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, όπως αυτή που πετύχαμε χθες με την παραμονή του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Ειδικότερα, ποσοστό 20% θα πουληθεί σε ιδιώτη επενδυτή, ενώ το 29% θα μετοχοποιηθεί μέσω του Χρηματιστηρίου, δήλωσε ανώτατη πηγή του υπουργείου Ενέργειας.

«Ο νέος διαχειριστής μεταφοράς θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, όπως ήταν μέχρι τώρα, με ποσοστό τουλάχιστον 51%», δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Στην μειοψηφική σύνθεση εμείς είμαστε ανοικτοί και θα επιδιώξουμε να συμμετάσχει ένας ευρωπαϊκός διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το μάνατζμεντ, ένα από τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η συμφωνία, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς, προβλέπει τη διατήρηση του μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο.

Ο ΑΔΜΗΕ αποτιμάται στα 900 εκατ. ευρώ και το ποσό που το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει ως αποζημίωση στη ΔΕΗ θα καθοριστεί μετά την αξιολόγηση που θα κάνει ανεξάρτητος αποτιμητής.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ είναι μέρος της λίστας των μεταρρυθμίσεων που στοχεύει να νομοθετήσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, ώστε να λάβει τη δόση του 1 δισ. ευρώ από τον ESM μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk