Επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση αν υπάρξει deal με τους δανειστές

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα και στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών, η επιτυχής κατάληξη των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα και στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών, η επιτυχής κατάληξη των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συνεχίζουν οι διοικήσεις τους την προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών.
Με βάση την πρώτη εικόνα που έχουν τα στελέχη των τεσσάρων συστημικών ομίλων από τις επαφές με εκπροσώπους funds και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, υπάρχει αυξημένο, μεγαλύτερο του αρχικώς αναμενομένου, ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Ο κίνδυνος


Οι ίδιοι κύκλοι προειδοποιούν ωστόσο πως, αν δεν υπάρξει ως τη Δευτέρα συμφωνία με τους πιστωτές, η οποία θα απελευθερώσει το τραπεζικό πακέτο των 10 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν οι νέες εκδόσεις μετοχών και το οποίο θα μειώσει σε ανεκτά επίπεδα το πολιτικό ρίσκο, υπάρχει κίνδυνος να «τιναχθούν όλα στον αέρα».
Σε μια τέτοια περίπτωση, επισημαίνουν χαρακτηριστικά, η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αναβληθεί για το μέλλον καθιστώντας ανεπίκαιρα τα αποτελέσματα των τελευταίων stress tests, «μια και θα μιλάμε για άλλο μακροοικονομικό περιβάλλον».
Προσθέτουν πάντως πως «πρόκειται για το χειρότερο σενάριο σε αυτή τη φάση». Και σημειώνουν ότι «αν επαληθευτεί, τα πράγματα δεν είναι απλά».

«Η τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση θα σταματήσει, για να ακολουθήσει η επόμενη, με πολύ πιο δυσμενείς όρους για μετόχους, πιστωτές και καταθέτες. Εμείς δεν δουλεύουμε πάνω σε αυτή την εκδοχή, ωστόσο είναι βέβαιο πως οι ξένοι θα κάνουν πίσω αν υπάρξει νέα εμπλοκή στην εφαρμογή του Μνημονίου»
σημειώνει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος που συμμετέχει στη διαδικασία ενημέρωσης θεσμικών επενδυτών.
Τα βιβλία προσφορών


Τραπεζικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα καταφέρουν, εφόσον υπάρξει εγκαίρως deal κυβέρνησης – δανειστών, να συγκεντρώσουν κεφάλαια άνω των 8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση τα 4,4 δισ. ευρώ του βασικού σεναρίου των stress tests, που αποτελεί τον ελάχιστο πήχη για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος.
Με εξασφαλισμένη «προίκα» άνω των 3,2 δισ. ευρώ από τη μετατροπή ομολογιακών τίτλων σε μετοχές μέσω των προγραμμάτων ανταλλαγής που ολοκληρώθηκαν, οι τραπεζικές διοικήσεις καλούνται να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια, πάνω από αυτό το όριο, με στόχο ανάλογα με την περίπτωση είτε να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των stress tests είτε να ελαχιστοποιήσουν την κρατική βοήθεια που θα λάβουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία άνοιξε πρώτη βιβλίο προσφορών την προηγούμενη εβδομάδα, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στον στόχο για την αναπλήρωση του κεφαλαιακού ελλείμματος του βασικού σεναρίου της άσκησης, ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Εχοντας ήδη συγκεντρώσει 600 εκατ. ευρώ από την πρόταση ανταλλαγής ομολόγων και με την αποδοχή από την ΕΚΤ επιπλέον δράσεων 273 εκατ. ευρώ, στοχεύει πλέον σε 1,34 δισ. ευρώ. Πηγές από τη διοίκησή της σημειώνουν πως έχουν ήδη εξασφαλιστεί κάποια «μαξιλάρια» ασφαλείας ώστε να ολοκληρωθεί η αύξηση με επιτυχία.
Ρευστοποίηση


Η Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά της, με βέβαιο κεφαλαιακό όφελος 790 εκατ. ευρώ περίπου από τις ανταλλαγές ομολόγων και προνομιούχων τίτλων της, άνοιξε βιβλίο προσφορών με στόχο να αντλήσει τουλάχιστον 810 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του βασικού σεναρίου των stress tests, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Η τράπεζα, εφόσον δεν συγκεντρώσει όλο το ποσό από το εξωτερικό, θα απευθυνθεί και στην εγχώρια αγορά, χωρίς ωστόσο η έκδοση να ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ.
Στην καλύτερη για την Εθνική Τράπεζα περίπτωση το ΤΧΣ θα τη στηρίξει με 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,65 δισ. ευρώ με μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos), ενώ στη χειρότερη θα λάβει 3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,25 δισ. ευρώ θα δοθούν με έκδοση CoCos. Οι τίτλοι αυτοί θα αποπληρωθούν με το προϊόν ρευστοποίησης της τουρκικής θυγατρικής Finansbank.
Η Alpha Bank, από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως εξασφάλισε 1,01 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές. Ως εκ τούτου στοχεύει στην άντληση επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ περίπου μέσω του βιβλίου προσφορών που έχει ανοίξει ήδη από την Τετάρτη για να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της.
Περισσότερα


Τέλος, η Eurobank, που παρουσίασε και τις μικρότερες συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,12 δισ. ευρώ, είναι προς αναζήτηση κατ’ ελάχιστον 800 εκατ. ευρώ μέσω του βιβλίου προσφορών που άνοιξε την Πέμπτη. Η διοίκησή της έχει ήδη εξασφαλίσει την κάλυψη του 50% της έκδοσης μέσω των βασικών της μετόχων (353 εκατ. ευρώ), της ανταλλαγής ομολόγων (720 εκατ. ευρώ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (80 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πρώτο διήμερο από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, στην τράπεζα δεν αποκλείουν να αντλήσουν περισσότερα από τα ελάχιστα απαιτούμενα κεφάλαια. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσαν να αποκλείσουν από τη διαδικασία της ανταλλαγής με μετοχές ορισμένους ομολογιούχους τους. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, είναι πολύ σημαντικό για την πρόσβαση της Eurobank στις αγορές για άντληση ρευστότητας να μην «πειραχθούν» σε αυτή τη φάση οι τίτλοι αυξημένης εξασφάλισης (senior bonds), η ονομαστική αξία των οποίων σήμερα ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ περίπου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk