Δύσκολοι καιροί για γάλλους εστιάτορες: «Η μουστάρδα τούς ανεβαίνει στη μύτη» έγραφε πρόσφατα η «Le Figaro». Ο κλάδος ανησυχεί και διαμαρτύρεται διότι μήνα με τον μήνα αυξάνονται και πληθύνονται επικίνδυνα τα «λαθραία εστιατόρια», όπως τα χαρακτηρίζει. Πρόκειται για τους ερασιτέχνες μαγείρους που μέσω του «AirBnB της εστίασης» διαφημίζουν και πουλάνε την τέχνη τους σε ξένους τουρίστες. Οπως, δηλαδή, μέσω της περιβόητης ιστοσελίδας ArBnB μπορεί κάποιος ταξιδιώτης να βρει στέγη στο σπίτι ενός ιδιώτη σε τιμές πολύ ανταγωνιστικές, έτσι και μέσω της ραγδαία αναπτυσσόμενης ιστοσελίδας VizEat και άλλων συναφών μπορεί να γευθεί ντόπιες σπεσιαλιτέ εγγυημένα σπιτικές!
Διότι ένα γαστριμαργικό οδοιπορικό συνιστά μιαν οιονεί υποχρέωση για κάθε ταξιδιώτη, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι η τοπική κουζίνα συνιστά πολιτισμική παράμετρο κάθε χώρας και κάθε λαού.
Η ψηφιακή οικονομία
Αν το δει κάποιος με ψυχραιμία διαπιστώνει ότι πρόκειται για μια αναπόφευκτη συνέπεια της διαδικτυακής εποχής μας.
Είναι επόμενο τα περίφημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να βρίσκουν εφαρμογές και στην οικονομία. Και είναι επόμενο η ψηφιακή κοινωνική, συμμετοχική οικονομία να παρακάμπτει τους διαύλους της θεσμικής οικονομικής δραστηριότητας.
Το αποτέλεσμα του ξεστρατίσματος αυτού είναι κάποια μικρά ή μεγάλα διαφυγόντα κέρδη για τους συστημικούς παράγοντες της οικονομίας (εν προκειμένω τους εστιάτορες). Και ακόμη μεγαλύτερα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για τα κράτη και τις κυβερνήσεις.

Απώλειες και… ρίσκα
Τις απώλειες φορολογικών εσόδων που έχει η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς αλλά και τα ρίσκα να πάθει κανείς… δηλητηρίαση τρώγοντας το φαγητό κάποιου που δεν υπόκειται σε υγειονομικό έλεγχο επισημαίνει σε οργισμένη καταγγελία του για τη «λαθραία εστίαση» ο πρόεδρος του ενιαίου Συνδικάτου των Ξενοδόχων, Εστιατόρων και Καφεπωλών Synhorcat Ντιντιέ Σενέ.

«Πρόκειται για έναν νέο τύπο εστιατορίων που ενθαρρύνουν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή, ενώ απειλούν τη δημόσια υγεία καθώς λειτουργούν εκτός των θεσμοθετημένων κανόνων υγιεινής που διέπουν τον κλάδο»
σημειώνει ο Σενέ σε οργισμένο ανακοινωθέν που εξέδωσε έπειτα από συνάντησή του με τη γαλλίδα υπουργό Εμπορίου Μαρτίν Πενβίλ. Ο Σενέ καταγγέλλει επίσης την παραβίαση ενός επίσης σημαντικού νόμου στη Γαλλία που αφορά την ειδική φορολόγηση αλκοολούχων ποτών –οι ιδιώτες εστιάτορες σερβίρουν κρασί στους πελάτες τους δίχως να επιβαρύνονται με τον φόρο αυτόν.
Ο επικεφαλής του συνδικαλιστικού οργάνου των γάλλων εστιατόρων εκτιμά ότι στη χώρα του λειτουργούν ήδη περισσότερα από 3.000 «οικιακά» εστιατόρια. Εστιατόρια που ονομάζει επίσης «AirBnB του πιρουνιού» ή «Uber της συνεργατικής εστίασης», για να παραβάλει την ηθική και νομική παραβατικότητά τους με τον αφορολόγητο ύπνο σε σπίτια ιδιωτών και τη μετακίνηση με τα ταξί που βρίσκει κανείς μέσω της ιστοσελίδας Uber.
Προμήθεια 15%
Η λειτουργία της γαλλικής ιστοσελίδας VizEat και των ανταγωνιστριών της όπως η Cookening ή η VoulezVousDîner είναι απλή: αρκεί να εγγραφεί κάποιος στο site και να πληρώσει μέσω Internet το αντίτιμο του γεύματος, κατά μέσον όρο από 25 ως 30 ευρώ κατ’ άτομο. Η ιστοσελίδα κρατά το 15% του συνολικού λογαριασμού. Ασφαλώς υποθέτει κανείς ότι, εφόσον οι συναλλαγές γίνονται μέσω τραπεζικών καρτών, ο ερασιτέχνης εστιάτορας θα δηλώσει τα χρήματα που εισπράττει. «Ουδείς όμως μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα συμβεί» σημειώνει ο επικεφαλής του συνδικαλιστικού οργάνου των γάλλων εστιατόρων.
Η συνιδρύτρια του VizEat Καμίλ Ριμανί παραδέχεται ότι συμβαίνει οι συνεργαζόμενοι με την ιστοσελίδα ιδιώτες-εστιάτορες να μη δηλώνουν τα χρήματα που εισπράττουν. Προσθέτει, ωστόσο, ότι «οι ιδιώτες συνήθως διοργανώνουν γεύματα και δείπνα επί πληρωμή μόνο μία φορά τον μήνα και αυτό για να συμπληρώσουν τα εισοδήματά τους». Και ο επικεφαλής του VoulezVousDîner Ματιέ Εσλουάν προσθέτει ότι «είναι αστείο να κυνηγά η Εφορία τους συνεργάτες του καθώς μετατρέπονται σε εστιάτορες μόνο περιστασιακά, τόσο συχνά όσο δεξιώνεται κανείς τους φίλους του». Παρά ταύτα, ο Εσλουάν ισχυρίζεται ότι το VoulezVousDîner έχει «χιλιάδες συνεργάτες και εκατομμύρια μέλη». Ακριβέστερη η Καμίλ Ριμανί αποκαλύπτει ότι το VizEat έχει για συνεργάτες περισσότερους από 3.800 ιδιώτες-εστιάτορες σε 60 χώρες, εκ των οποίων περίπου 1.500 στη Γαλλία, ενώ αριθμεί περί τα 40.000 μέλη.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Εστιατόρια κατ’ οίκον και διοργανώσεις… πικνίκ στην πόλη!

Με τρεις μόλις ιδιώτες ανταγωνιστές (στην ιστοσελίδα VizEat) οι έλληνες εστιάτορες μάλλον δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Ακόμη… Διότι, ως γνωστόν, στη χώρα μας οι μόδες έρχονται από το εξωτερικό με κάποια χρονική καθυστέρηση. Εν πάση περιπτώσει, προσώρας μια Αθηναία ονόματι «Μαρίνα» εμφανίζεται στο VizEat να προσφέρει στους ξένους επισκέπτες της ελληνικής πρωτεύουσας ένα δείπνο «με τις καλύτερες τοπικές σπεσιαλιτέ συνοδευόμενες από το πιο φίνο ελληνικό κρασί»!
Η Μαρίνα, που κατοικεί στο κέντρο της Αθήνας και είναι 30άρα, όπως η ίδια διευκρινίζει, μαγειρεύει στην κουζίνα της παραδοσιακές πίτες, αρνάκι φρικασέ και γεμιστά, αλλά δέχεται και παραγγελίες από τους πελάτες της, καθώς «την ενθουσιάζουν οι πειραματισμοί με διάφορους συνδυασμούς υλικών». Δεξιώνεται στο «ευχάριστο διαμέρισμά της» από 2 έως 3 άτομα από τις 8 έως τις 10 το βράδυ αντί 25 ευρώ. Και τρώει, ασφαλώς, κι αυτή μαζί με τους πελάτες της –άρα δεν υπάρχει κανένας φόβος να τους δηλητηριάσει! Φυσικά η παρέα δεν τρώει στα μουγγά! Ανοίγει και συζητήσεις επί θεμάτων γαστρονομίας, ταξιδίων και πολιτισμού, διότι η Μαρίνα είναι καλλιεργημένη και γλωσσομαθής, αφού μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά!
Γεύσεις από την Κρήτη
Ο αγγλομαθής Δημήτρης στο ίδιο site προσφέρει στους καλεσμένους του (από 1 έως 5), τους οποίους δέχεται από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, πέρα από μικρασιατικές και κρητικές σπεσιαλιτέ (διότι δηλώνει απόγονος μικρασιατών και κρητικών μεταναστών) και άλλες εμπειρίες. Τους προσφέρει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο μαγείρεμα, αλλά και να φάνε εκτός σπιτιού. Συγκεκριμένα, τους προτείνει να κάνουν, αν θέλουν, πικνίκ στην Αθήνα! Παραθέτει, μάλιστα, τη φωτογραφία μιας παρέας να τρώει οκλαδόν πάνω σε τραπεζομάντιλο στο γρασίδι, δίπλα από αρχαίες κολόνες.
Αναζητώντας σπιτικά εστιατόρια στην Αθήνα βρίσκει κανείς στο VizEat και κάποιον Τζέφρι που δηλώνει ότι είναι 20άρης, ότι μιλάει επτά γλώσσες και ότι προσφέρει «βαρύ, λιπαρό ελληνικό φαγητό στο κρύο Λονδίνο»! Αγαπημένο θέμα συζήτησης του Τζέφρι, που σπουδάζει… Συμμετοχική Οικονομία στο Λονδίνο, είναι πώς «θα» είναι το μέλλον. Συμμετοχικό θα υποθέταμε…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ