Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εταίρους μετά την ανταλλαγή κειμένων με προτάσεις για μέτρα και από τις δύο πλευρές.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται στις Βρυξέλλες» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. «Η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες θα δει τα περιθώρια των συγκλίσεων ώστε να υπάρξει τελική συμφωνία» πρόσθεσε.

Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι στην ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες συμμετέχουν οι Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μαζί τους και συνεργάτες οικονομολόγοι που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «το ζήτημα της παράτασης του προγράμματος από μόνο του δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα της μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης της χρηματοδότησης του προγράμματος».

«Ο κ. Γιούνκερ είναι πραγματικά ένας φίλος της Ελλάδας και έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό», δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης, ερωτηθείς σχετικά με την επικοινωνία Γιούνκερ-Τσίπρα.

«Η επικοινωνία έγινε σε καλό κλίμα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο κ. Τσίπρας ουδέποτε είπε ότι είναι κείμενο του Γιούνκερ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκαν από τον ελληνα πρωθυπουργό τέτοια θέματα. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να βρίσκεται σε επαφή με την Επιτροπή και τους επικεφαλής των θεσμών», πρόσθεσε.

«Από την πλευρά των πρωθυπουργού γίνεται προσπάθεια να υπάρξει επαφή με τους επικεφαλής των θεσμών και τους αρχηγούς των κρατών» συμπλήρωσε.

Σημείωσε, ότι ο πρωθυπουργός δεν επικοινώνησε με τον κ. Γιούνκερ , ωστόσο πρόσθεσε γίνονται επαφές και σε άλλο επίπεδο, δηλαδή μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης και αξιωματούχων της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι το κείμενο των 47 σελίδων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους Θεσμούς, δεν αντανακλάται η θέση της κυβέρνησης αλλά το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων στο Βrussels Group.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «το ζήτημα της παράτασης του προγράμματος από μόνο του δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα της μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης της χρηματοδότησης του προγράμματος».

«Η Αθήνα προτίθεται να εργαστεί για να υπάρξει λύση που θα καλύπτει και τις δύο πλευρές» επεσήμανε ο κ. Σακελλαρίδης, ενώ υπογράμμισε ότι σημείο αφετηρίας για την Αθήνα είναι η ελληνική πρόταση. Ταυτόχρονα ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα περιμένει τις προτάσεις της άλλης πλευράς.

Ερωτηθείς σχετικά με την μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας να ομαδοποιηθούν οι δόσεις του ΔΝΤ για το τέλος του μήνα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι «δεν περνά από το μυαλό της κυβέρνησης ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες» και πρόσθεσε «έχει ορίζοντα 4ετίας.

Οσο για το αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας όταν θα έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «την έχουμε στο μυαλό μας» κάνοντας λόγο για θέμα πολιτικής ευθύνης των βουλευτών.

Ερωτηθείς δε αν θα υπάρξουν διαγραφές βουλευτών ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι «δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε καμία περίπτωση διαγραφής γιατί προφανώς η συμφωνία που θα έρθει στην ΚΟ δεν θα μπορέσει βουλευτής να έχει τη δυνατότητα να διαφωνήσει. Οι διαγραφές βουλευτών δεν είναι στην κοινοβουλευτική παράδοση ενός κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε.

«Στόχος μας είναι μια ενιαία συμφωνία με ενιαίους όρους όπου θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς και τους οποίους θα υλοποιήσουμε στο επόμενο διάστημα. Δεν μιλάμε για σπασμένους χρονικά όρους. Στόχος μας είναι να ενιαίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «με την πρότασή μας για τον ΦΠΑ, έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε κάποιες ανάσες στα κατώτερα λαϊκά στρώματα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

Παράλληλα ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το δημοσιονομικά, αλλά οι άλλες προτάσεις των δανειστών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σημαντικός σταθμός για μια συμφωνία είναι η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τους άλλους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη, ενώ επεσήμανε ότι θα υπάρξει πυκνή πολιτική διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος του μήνα για να υπάρξει θετική κατάληξη.

Ερωτηθείς γιατί ακολουθεί μια εξωθεσμική τακτική η οποία δεν οδηγεί σε λύση ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση. Κανείς δεν θα μας κατηγορήσει ότι δεν εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία, θεσμική ή εξωθεσμική, προκειμένου να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα».

Οσον αφορά στη συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι «όλες οι πρωτοβουλίες είναι ταγμένες στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρεθούν λύσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση από την οποία περιμένουν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα».

Δεν υπάρχει σκέψη της κυβέρνησης για αύξηση της εισφοράς στα χαμηλότερα στώματα, απάνησε ο κ. Σακελλαρίδης ερωτηθείς σχετικά.