Η χώρα μας έχασε χρόνο και μόνο στη Ρίγα έγινε αντιληπτό ότι ο χρόνος τελειώνει και το ερώτημα είναι: τι κάνατε 130 μέρες πριν, αναρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης:

Παραξενεύομαι κ. Τσίπρα καθώς αναρωτηθήκατε αν είναι τρικ η πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Συνομιλείτε καθημερινά μαζί του, επομένως εσείς πρέπει να δώσετε την απάντηση. Εσείς έχετε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης.
Περιμέναμε περισσότερες αλήθειες από τον πρωθυπουργό. Περιμέναμε να μας πει ότι έχουμε λίγες ημέρες μπροστά μας για να κάνουμε συμφωνία. Αν δεν κάνω λάθος κ. Τσίπρα ο χρόνος μας τελειώνει στις 14 Ιουνίου. Διότι μετά δεν θα έχουμε περιθώριο για να συνεννοηθούμε με τα Κοινοβούλια των άλλων κρατών.

Χάσατε κάποιους μήνες, κατά τους οποίους δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Και μόνο στη Ρίγα καταλάβατε ότι τα ψέματα τελειώνουν. Τι κάνατε 130 ημέρες; Ο κόσμος θέλει μια έντιμη συμφωνία και δεν τον πειράζει αν κάποια από τα προεκλογικά σας ψέματα δεν εφαρμοστούν. Από τον Φεβρουάριο σας είχαμε καλέσει να μην αφήσετε τον χρόνο να περάσει. Μπορούσατε να προχωρήσετε σε συμφωνία μέσα στον Μάρτιο, τότε που ζούσατε τον μήνα του μέλιτος με τους ευρωπαίους. Όλους τους μήνες που πέρασαν προκρίνατε τη δημαγωγία, τον λαϊκισμό, την κατεδάφιση της Παιδείας και τους διορισμούς. Η κυβέρνησή ας αρέσκεται στους αυτοσχεδιασμούς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι καταστροφικοί.

Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο δεν απαντάτε, είναι ποια είναι η αναπτυξιακή σας πρόταση. Είδα με προσοχή τις προτάσεις σας. Ενώ όλοι μιλάμε για το μεγάλο ζήτημα των εξαγωγών βλέπω στη σελ. 36 τη φράση «προώθηση εξαγωγών» και μετά κενό. Ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής θα μπορούσε να προσθέσει μερικές φράσεις εδώ. Συνολικά όμως και στις 47 σελίδες απουσιάζουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Ένα μέρος του κόμματός σας αποτελείται από αντιευρωπαϊστές και κρατιστές. Αμφισβητούν το σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Συμμετέχουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην τρόικα της χρεοκοπίας και της δραχμής. Στην τρόικα που υπονομεύει τη διαπραγμάτευση. Σας καλούμε να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας στην εσωτερική σας αντιπολίτευση. Πώς είναι δυνατόν να δέχεστε στελέχη σας να υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Πώς είναι δυνατόν η τύχη της χώρα να εξαρτάται από βουλευτές που μιλούν για έλεγχο κεφαλαίων και χρεοκοπία;

Επιλέξατε να είστε μόνος σας στη διαπραγμάτευση. Σας είχαμε προτείνει από την πρώτη στιγμή να υπάρχει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Το αρνηθήκατε αλλά θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Η επόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι μια εθνική διαπραγμάτευση και όχι μια διαπραγμάτευση μόνο των στελεχών σας.

Είστε υποχρεωμένος κ. Τσίπρα να προσδώσετε ένα περιεχόμενο στους τίτλους που δίνετε. Είστε υποχρεωμένοι να μας πείτε πώς αντιλαμβάνεστε όλα αυτά στα οποία αναφερθήκατε. Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, την απομείωση-αναδιάρθρωση του χρέους, την προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού, την αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αντιστροφή της πορείας απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, το ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην ελληνική οικονομία.

Και οι εταίροι μας όμως δεν πρέπει να χάνουν τη μεγάλη εικόνα. Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κρατηθεί η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Το Ποτάμι θα είναι παρόν σε αυτή την τελευταία προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία για τη χώρα. Θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πρόταση που θα έχει την υπογραφή της κυβέρνησης και των εταίρων μας. Αρκεί να αποφασίσουμε πίσω τα παιχνίδια ρήξης και χρεοκοπίας και να μπούμε σε μια πορεία ανάπτυξης.

Δευτερολογία του Στ.Θεοδωράκη

Απαντώντας στο σχόλιο του κ. Τσίπρα ότι το ορόσημο της 14ης Ιουνίου, -οπότε όπως είπε ο πρωθυπουργός κλείνει για ολιγοήμερες διακοπές το γερμανικό κοινοβούλιο- δεν του το έθεσε ούτε η κυρία Μέρκελ και το θέτει ο πρόεδρος του Ποταμιού, ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Με τη Μέρκελ έχουμε διακόψει τις επαφές μας, γιατί αισθανόμαστε προδωμένοι μετά τις τόσες αγκαλιές και τα φιλιά με τον Αλέξη Τσίπρα» είπε δηκτικά ο Στ.Θεοδωράκης για να συνεχίσει σε πιο σοβαρό τόνο ότι την πληροφορία ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί ορόσημο την έχει από τους Γάλλους σοσιαλιστές και από τον ίδιο τον κ. Νίκο Παππά «τον οποίο συνάντησα έξω λίγο πριν».

«Όταν τον ρώτησα ‘πώς πάει η διαπραγμάτευση’, μου απάντησε ‘τελειώνουμε’ και όταν του είπα ‘πότε;’, η απάντησή του ήταν ‘πριν τις 14 Ιουνίου’» είπε ο Στ.Θεοδωράκης, διευκρινίζοντας ότι αποκαλύπτει τις πηγές του ενώ δεν το συνηθίζει γιατί αμφισβητήθηκε με αυτόν τον τρόπο και ζητώντας να μεταφέρουν την απάντησή του στον κ. Τσίπρα, που δεν ήταν εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα.

Ο κ. Θεοδωράκης σε αυστηρό τόνο είπε ότι το Ποτάμι δεν είναι παραπόταμος κανενός, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ. Έχουμε τη δική μας ροή, είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να είναι πιο προσεκτική όταν απευθύνεται στο Ποτάμι γιατί «εμείς δεν ψηφίσαμε μνημόνια. Τα ψήφισαν νυν συνεργάτες του κ. Τσίπρα…», και γιατί με την πορεία που έχετε πάρει «μπορεί ίσως κάποια στιγμή να μας παρακαλάτε για να ψηφίσουμε τρίτο μνημόνιο, όπως θα το έχετε ονομάσει συμβόλαιο ανάπτυξης ή ό,τι άλλο».

Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε σε όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός ως επιτεύγματα όπως στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης για την οποία σχολίασε ότι δεν μπορείτε να μιλάτε για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση σε καιρό ειρήνης και από την άλλη να δίνεται για την αντιμετώπισή της μόνο 200 εκατ. ευρώ.

Στο στόχαστρο του κ. Θεοδωράκη μπήκε και η ρύθμιση των 100 δόσεων που όπως είπε ρυθμίζει και χρέη εκατομμυριούχων, υπενθυμίζοντας ότι το Ποτάμι είχε ζητήσει τη θέσπιση κριτηρίων. «Εμφανίζετε ως επίτευγμα μιας αριστερής πολιτικής τη ρύθμιση χρεών εκατομμυριούχων;»

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε με έμφαση ότι τα ερωτήματα που έθεσε στην πρωτολογία του δεν απαντήθηκαν από τον πρωθυπουργό και επανέλαβε κάποια από αυτά:

1) Ποια είναι η σχέση που θέλει ο κ. Τσίπρας με την τρόικα της δραχμής που υπάρχει στην Ελλάδα και «αποτελείται από τον μισό ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝ.ΕΛ και τη Χρυσή Αυγή»;

2) Πότε θα τελειώσει η διαπραγμάτευση; Δεν θέτει καταληκτική ημερομηνία η κυβέρνηση; είπε ο κ. Θεοδωράκης σημειώνοντας ότι κάθε μέρα κλείνουν χιλιάδες επιχειρήσεις και άνθρωποι βγαίνουν στην ανεργία.

3) Ποιοι είναι σήμερα οι σύμμαχοι της Ελλάδας στην Ευρώπη; ρώτησε ακόμη ο κ. Θεοδωράκης συμπληρώνοντας «πώς τα καταφέρατε και σας κρίνουν αρνητικά ακόμη και σοσιαλιστικά κόμματα;»

4) Πώς είναι δυνατό να εκπλαγήκατε κ. Τσίπρα από τις προτάσεις Γιούνκερ, όταν λέγατε ότι βρίσκεστε σε συνεχή επικοινωνία; Δεν γνωρίζατε; Και σε κάθε περίπτωση ποιο είναι το σχέδιο σας; Η δική σας πρόταση; Αυτή που λέτε στον Γιούνκερ, στην Μέρκελ, στο εσωτερικό; Σταματήστε να είστε τρισυπόστατος.

5) Δέχεστε την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το θέμα του χρέους; Αδράξτε την χρυσή ευκαρία που δίνεται με την πρόταση του Ποταμιού και αξιοποιήστε τα πολύ σημαντικά στελέχη και επιστήμονες που υπάρχουν έξω στην αγορά. «Άλλωστε δεν φημίζεστε για τις σωστές επιλογές προσώπων».

Η συμφωνία δεν είναι λαγός που θα βγει από το καπέλο. Χρειάζεται δουλειά και τόλμη, είπε καταλήγοντας ο κ. Θεοδωράκης ευχόμενος να μην μείνει ο Αλέξης Τσίπρας στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός του «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» αλλά του «ευτυχών διασωθήκαμε».

Επανέλαβε δε ότι το Ποταμι, οι 17 βουλευτές του, θα στηρίξουν όποια συμφωνία έρθει με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών εταίρων της Ελλάδας στην Ευρώπη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δίνει λευκή επιταγή.

Επεισόδιο με την Ζ.Κωνσταντοπούλου

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της δευτερολογίας του κ. Θεοδωράκη προκλήθηκε αντιπαράθεση με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αφορμή αποτέλεσε παρατήρηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου για χειρονομία του Γρηγόρη Ψαριανού, (που όμως εκείνη τη στιγμή δεν έδειχνε η κάμερα του καναλιού της Βουλής).

Έχετε μια αδυναμία κυρία Κωνσταντοπούλου να μην βλέπετε τι συμβαίνει στην άκρα δεξιά πτέρυγα της βουλής είπε με νόημα ο κ. Θεοδωράκης, για να προκαλέσει την άμεση απάντηση της προέδρου της βουλής που τον εγκάλεσε γιατί το κόμμα του δεν συμμετέχει στην Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για εγκλήματα των ναζί.

«Είμαι ο μόνος που μίλησα μέσα στο Βερολίνο για το κατοχικό δάνειο», απάντησε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε την ομιλία του.