Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και τον Γ.Παπανδρέου εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Εύχομαι η απόφασή μου να λειτουργήσει ως κίνητρο ενεργοποίησης και ανανέωσης. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους εσάς. Σας είμαι πραγματικά ευγνώμων για την μεγάλη τιμή και την μεγάλη εμπιστοσύνη» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος επανάλαβε ότι το κόμμα του δεν θα διευκολύνει την κυβέρνηση να διαφύγει της ευθύνης της, ενώ υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ότι ο κ. Τσίπρας οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα ψέματα, τις ψευδαισθήσεις και την παραπλάνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ακόμα ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι πρωτίστως οικονομικό, αλλά κοινωνικό και πολιτικό, υπογραμμίζοντας τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.

«Για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση κατέφυγε στα πεδία της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης, στα οποία η χώρα έχει τη μικρότερη επιρροή. Βρίσκετε σε αυτό καμία λογική;» αναρωτήθηκε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έλλειψη συζήτησης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την κρίση στην ΠΓΔΜ και την ένταση που καλλιεργείται από τα Τίρανα.

Άσκησε παράλληλα κριτική στον υπουργό Άμυνας, τον οποίο κατηγόρησε για φεστιβάλ ανευθυνότητας και επιπολαιότητας σε σχέση με την μεταφορά βάσης στην Κάρπαθο ή την πρότασή του για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την υποβάθμιση σε επίπεδο θεσμών, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής: «Έχει μετατραπεί σε φέουδο και γήπεδο εσωκομματικής αντιπαράθεσης».

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία. Εμφανώς συγκινημένος δήλωσε: «Φίλες, φίλοι, αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποχωρώ από την πολιτική. Όχι από την ευθύνη μου. Όχι από τον αγώνα για τη χώρα. Οχι από τη σχέση με τους πολίτες. Όχι από τη σχέση με την Ιστορία.

» Η υπεράσπιση έργου και θέσεων είναι εθνικό καθήκον αλήθειας. Υπερβαίνει οποιοδήποτε κομματικό καθήκον, που έχω εκπληρώσει στο ακέραιο».

Οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκροτούσαν για αρκετά λεπτά, μέχρι να αποχωρήσει από τον χώρο του συνεδρίου. Εμφανώς συγκινημένα ήταν πολλά κομματικά στελέχη και συνεργάτες του.

Οι υποψήφιοι

Η Φώφη Γεννηματά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, το Σάββατο, στο 10ο συνέδριο δήλωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του κόμματος, όχι, όμως, και από την πολιτική.

Η ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει την άλλη Κυριακή 14 Ιουνίου από τη βάση του κόμματος με κάλπες που θα στηθούν σε όλη τη χώρα. Σήμερα αναμένεται να αποφασισθεί εάν θα είναι ανοιχτό ή κλειστό το μητρώο των μελών που θα ψηφίσουν.

Η ανακήρυξη των τριών υποψηφιοτήτων έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο συνέδριο του κόμματος.

Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε 670 υπογραφές συνέδρων για την υποψηφιότητα της, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 317 και ο Ανδρέας Λοβέρδος 300 υπογραφές.

Ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, ο οποίος ήθελε να είναι υποψήφιος, δεν συγκέντρωσε υπογραφές από το 10% των συνέδρων, όπως ορίζει το καταστατικό και δεν είναι τελικά υποψήφιος.

Η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων άρχισε το βράδυ του Σαββάτου.

Και οι τρεις υποψήφιοι ανέβηκαν με τη σειρά στο βήμα του συνεδρίου και παρουσίασαν τις θέσεις τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, τις πολιτικές εξελίξεις, την κυβέρνηση, τις σχέσεις με άλλα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις.

Η Φώφη Γεννηματά πρότεινε τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, σε συνεννόηση με όμορους πολιτικούς χώρους και μίλησε για «νέα αρχή».

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πρότεινε τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δύναμη και την πραγματοποίηση νέου συνεδρίου την άνοιξη του 2016.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε την αλλαγή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ σε ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Αριστερά και την πραγματοποίηση ενιαίου συνεδρίου της κεντροαριστεράς εντός του 2015.

Σήμερα πέφτει η αυλαία του 10ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι οποίες γίνονται στο κλειστό Γυμναστήριο του Πανελληνίου. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7μ.μ.

Φώφη Γεννηματά

Μια νέα αρχή, με συνένωση δυνάμεων και μετεξέλιξη της παράταξης, ώστε να εκφράσει τον υπαρκτό χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, πρότεινε για το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα είναι υποψήφια για τη θέση του προέδρου του κόμματος.

Όπως είπε, δεν επιθυμεί να εκλεγεί για να κλείσει τον ιστορικό κύκλο, για να κληρονομήσει τα σύμβολα του κόμματος ή να τα μεταβιβάσει, αλλά ζητάει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες.

Η κ. Γεννηματά εξέφρασε τη διαφωνία της με προτάσεις που θέλουν την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ, μεταβατικές λύσεις ή συμμετοχή σε απολίτικους πόλους. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, πρέπει να υπογράψει τη νέα του ταυτότητα, χωρίς να διαγράψει το παρελθόν του.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είπε ότι στήριξε καθοριστικά και με τεράστιο πολιτικό κόστος τη μοναδική στρατηγική που υπήρχε για τη χώρα και τόνισε ότι πρέπει να αναγνωριστεί και να πιστωθεί στον ίδιο και την παράταξη, διότι είναι ζήτημα πολιτικό, ηθικό και ανθρώπινο.

Επισήμανε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες με όμορους πολιτικούς χώρους για τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και να υπάρξει δεσμευτικός χάρτης για το φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, όπως και η σύσταση επιτροπής πρωτοβουλίας και συνεννόηση με κόμματα εντός και εκτός Βουλής.

Τάχθηκε υπέρ της εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση του κόμματος, λέγοντας ότι αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει το δικαίωμα να αποδειχθεί μοιραίος για την Ελλάδα.

Ομιλία Κωνσταντινόπουλου

«Ή θα καταφέρουμε να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις και να μετασχηματιστούμε ή δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης» είπε για το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του κόμματος.

«Δεν είμαστε δύναμη καιροσκόπων, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τόλμη και να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δύναμη» τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος και πρότεινε να συναντηθούν με όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Ασκησε αυστηρή κριτική στα κακώς κείμενα του ΠΑΣΟΚ και σε συμπεριφορές στελεχών.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στη μεταρρύθμιση Γιαννίτση στο Ασφαλιστικό, λέγοντας πως εάν είχε περάσει δεν θα φτάναμε σήμερα εδώ.

Μίλησε για ευθύνες όσων πλούτισαν στο όνομα του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι η νέα γενιά του κόμματος, στην οποία ανήκει και ο ίδιος, σήκωσε μια ευθύνη που δεν της αναλογούσε.

Με αφορμή τα στοιχεία για την οικονομική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ, που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης δήλωσε πως «δεν αναλαμβάνουμε αμαρτίες του παρελθόντος» και ζήτησε η νέα ηγεσία να καταθέσει όλα τα στοιχεία και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

«Εμείς ζούμε για την παράταξη και όχι από την παράταξη», σημείωσε.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είπε ότι τον χρειάζονται δίπλα τους στη νέα προσπάθεια γιατί αναγνωρίζουν τη συμβολή και την αγωνία του για την παράταξη και τη χώρα.

Ζήτησε εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το καταστατικό από τη βάση και με πιστοποιημένο μητρώο και να αποφασιστεί η πραγματοποίηση νέου συνεδρίου την άνοιξη του 2016 για τον μετασχηματισμό του κόμματος.

Ομιλία Λοβέρδου

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι καθοριστικό για την αναγέννηση της παράταξης, τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος θα διεκδικήσει τη θέση του νέου προέδρου του κόμματος.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα μπορεί να πορευτεί αυξάνοντας τις δυνάμεις του στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, είπε και σημείωσε πως «ήρθαμε εδώ όχι για να σκάψουμε χαρακώματα, αλλά να πάρουμε απόφαση για την τύχη της παράταξης», κατά την ομιλία του στο 10ο συνέδριο.

Αναφερόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο τον χαρακτήρισε ως τον «σημαντικότερο Ελληνα πολιτικό» και πρόσθεσε πως γι αυτόν δεν έκλεισε η πολιτική ζωή και ο δρόμος είναι ανοιχτός μπροστά του.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε αυτοκριτική και παράλληλα σημείωσε ότι δεν έχει λείψει από καμιά μάχη του ΠΑΣΟΚ.

Τάχθηκε κατά της αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η δημοκρατική παράταξη είναι η προοπτική του και συμφώνησε με την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση, όπως και με την εκλογή του γραμματέα της Κ.Ε. από το συνέδριο.

Πρότεινε επισήμως να αλλάξει το όνομα του ΠΑΣΟΚ και να γίνει ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη και το ενιαίο συνέδριο του κόμματος της κεντροαριστεράς να γίνει μέσα στο 2015, ενώ δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει την άλωση της παράταξης.

Ο χαιρετισμός του Ευ. Βενιζέλου στο 10ο Συνέδριο του ΠαΣοΚ

Δήλωση του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εν όψει συνεδρίου

«Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.Η αβεβαιότητα για το αν η Ελλάδα μπορεί να συμφωνήσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, που θα την κρατήσει στο ευρώ και θα την βγάλει από την κρίση, βασανίζει όλους τους πολίτες, ακόμα περισσότερο όσους δοκιμάζονται πιο σκληρά αυτά τα χρόνια.

Για τα κόμματα και τα δημόσια πρόσωπα είναι ώρες ξεχωριστής ευθύνης.

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ξεκινά σήμερα, μέσα στη δίνη των δραματικών γεγονότων. Στις αποφάσεις του συνεδρίου θα καταδειχθεί αν, αυτό το ιστορικό κόμμα, μπορεί να συνεισφέρει θετικά στο εθνικό αίτημα της λύσης της κρίσης. Αν, επιπλέον, είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο αίτημα του δημοκρατικού κόσμου και της κεντροαριστεράς για την ανασύνθεση της παράταξης.»

Η εισήγηση του Π. Ιωακειμίδη

Η εισήγηση του Κ. Σκανδαλίδη

Η εισήγηση του Χρ.Πρωτόπαπα

Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι το ακόλουθο:

Κυριακή 7 Ιουνίου

9:00Έναρξη εργασιών

Διαδικασίες Συνεδρίου