Τρεις προϋποθέσεις ως βάση για την επίτευξη «μεγάλης συνεννόησης» έθεσε προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Προσέξτε μην γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος για την Ελλάδα».

Τα τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να υπάρξει εθνική συνεννόηση, ήταν σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά:

1. Να τελειώσουν οι συκοφαντίες και να παραδεχτεί η κυβέρνηση την αλήθεια

2. Αλλαγή πολιτικής και εγκατάλειψη ιδεοληψιών.
3. Να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η αξιοπιστία της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ήρθε η ώρα της αλήθειας για όλους και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι έλεγε πως η συμφωνία είναι κοντά.

«Δεν υπήρχε συμφωνία και το ξέρατε. Γράφατε και ξαναγράφατε την δική σας πρόταση. Δεν κάνατε διαπραγμάτευση. Συζητούσατες πώς θα λέτε την τρόικα» είπε.

Τελικά η τρόικα -οι Θεσμοί- σας έκανε πρόταση πολύ χειρότερη πρόταση από το e-mail Χαρδούβελη, είπε. «Λέγατε ψέματα επί μήνες. Δικά σας στελέχη ομολογούν ότι αυτά που σας ζητάνε οι δανειστές είναι τρεις φορές χειρότερα» συμπλήρωσε.

«Η ουσιαστικότερη πρόταση που θα μπορούσα να σας κάνω είναι να συνεχίσετε τη διαπραγμάτευση με το e-mail Χαρδούβελη» είπε ο κ. Σαμαράς κατηγορώντας ότι η κυβέρνηση κορόιδεψε τον ελληνικό λαό «με σημαία το e-mail Χαρδούβελη»

O πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι δεν λέει αλήθεια όταν παρουσιάζει ως επίτευγμα τα μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς ότι κερδίζεται από αυτά, χάθηκε από την εξέλιξη της οικονομίας αυτό το τετράμηνο.

«Αυτό δεν είναι επιτυχία, αλλά αναγκαστική προσαρμογή στην ύφεση που προκαλέσατε» είπε.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για «θράσος» του πρωθυπουργού να ζητά από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί επί της πρότασης των Θεσμών. «Σε σωρεία σημείων της πρότασής τους έχουμε αντιταχθεί» όπως είπε.

«Από το 2012 και μετά -τόνισε- είχαμε αρνηθεί, μόνο που τότε η κυβέρνηση είχε δύναμη γιατί έπιανε τους δημοσιονομικούς στόχους. Εσείς χάνετε συνεχώς σε αξιοπιστία ανεβάζοντας συνεχώς το λογαριασμό».

«Γιατί δεν με ρωτάτε αν στηρίζω τα δικά σας μέτρα;» είπε. «Αν είχαμε δεχτεί την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, θα είχε κλείσει η 5η αξιολόγηση, αλλά δεν δεχτήκαμε» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι πρότεινε μόνη της αύξηση του ΦΠΑ στα βιομηχανικά προϊόντα στο 23%.

Ως προς το ερώτημα αν η ΝΔ θα στηρίξει μία συμφωνία, ο κ. Σαμαράς απάντησε χαρακτηριστικά: «Φέρτε την τελική συμφωνία και εμείς θα σας πούμε. Το κόμμα σας το ρωτήσατε; Μπορεί το κόμμα σας και εσείς ο ίδιος να λάβετε δύσκολες αποφάσεις;»

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ προέβλεψε ότι η μεγάλη μάχη δεν είναι τώρα («τώρα πάμε να κατακτήσουμε τον αμμόλοφο») αλλά από το φθινόπωρο στη μεγάλη συμφωνία, «το τρίτο μνημόνιο που μας φέρνετε».

Παράλληλα απάντησε και για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η ΝΔ δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά η χώρα είναι εκείνη που δεν τις αντέχει. «Οι εκλογές που προκαλέσατε το Γενάρη πήγαν τη χώρα πολύ πιο πίσω, τώρα θα μας πήγαιναν ακόμα πιο πίσω» είπε.

Δευτερολογία

Φέρτε πρώτα μια συγκεκριμένη, χειροπιαστή συμφωνία για να δούμε αν θα την ψηφίσουμε» προκάλεσε ο Αντώνης Σαμαράς τον Πρωθυπουργό κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, προσθέτοντας ότι «η εθνική συνεννόηση δεν γίνεται με ύβρεις.»

«Συνεχίζετε και δουλεύετε τον κόσμο… Συμφωνία επιτρέπεται να κάνετε, μνημόνιο απαγορεύεται… Όχι άλλα φληναφήματα και αστειότητες, εδώ δεν ξέρω αν έχετε τη δεδηλωμένη στο δικό σας στο κόμμα, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ιδιωτικοποιήσεις, τόσο ρεαλιστική είναι η πρότασή σας, θα είμαστε εμείς η πιο υπάκουη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτήθηκε δηκτικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι η κυβέρνηση συντηρεί τη φοροεπιδρομή για να φτιάξει το μεγάλο το δικό της υπερτροφικό κράτος. Τόνισε ότι επί ημερών της κυβέρνησής του η ανεργία άρχισε να μειώνεται, ενώ η ανεργία άρχισε να αυξάνεται εκ νέου επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Απηύθυνε δε πρόσκληση τον Πρωθυπουργό «να πάνε μαζί μια βόλτα στα νησιά όταν αυξήσει τον ΦΠΑ».

Ακόμη στην παρατήρηση του Πρωθυπουργού ότι «οι δανειστές συμπεριέλαβαν τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο κ. Σαμαράς» ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε ότι τα μέτρα Βαρουφάκη είναι ίδια με τις προτάσεις των δανειστών».

«Πάτε τη χώρα σε τρίτο μνημόνιο» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην πρωτολογία του στη Βουλή. «Η τρόικα σάς έκανε πρόταση για νέο μνημόνιο, οι δικοί σας λένε ότι το email Χαρδούβελη είναι όαση μπροστά σε σε αυτά που φέρνετε εσείς..».

«Η ουσιαστικότερη πρόταση που θα είχα να σας κάνω είναι να συνεχίσετε την διαπραγμάτευση με βάση το email Χαρδούβελη» ανέφερε δηκτικά.