Για την αγορά, οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές έχουν εισέλθει σε αποφασιστική φάση. Οι δανειστές και ηγέτες της ευρωζώνης, όπως φάνηκε και από την έκτακτη συνάντηση κορυφής το βράδυ της Δευτέρας, δείχνουν, όπως λέγεται, να είναι ιδιαίτερα προσηλωμένοι στο να αποφύγουν μια χρεοκοπία, η οποία πιθανότατα θα κατέληγε σε μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θέτοντας έτσι προηγούμενο για την έξοδο κρατών-μελών, κάτι που και η ΕΚΤ θα προτιμούσε να αποφύγει.

Ωστόσο τα ρίσκα έχουν αυξηθεί και για τη UBS ο κίνδυνος των ελέγχων κεφαλαίου έχει αυξηθεί στο 40%-50%, ενώ ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ επί του παρόντος παραμένει στο 20%-30%. Πάντως, για τους περισσότερους οικονομολόγους των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών ακόμη και στο παρά πέντε δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επίτευξη μιας συμφωνίας, η βάση της οποίας μπορεί να προέλθει από το κείμενο στο οποίο φαίνεται να κατέληξαν οι ηγέτες των τριών θεσμών κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας.

Οι «FT» έκαναν λόγο για προσπάθειες επίτευξης μιας πολιτικής συμφωνίας που θα μπορούσε να απελευθερώσει τα 7,2 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του δανείου διάσωσης, επιτρέποντας παράλληλα στην ΕΚΤ να συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και μέσω της αλλαγής χρήσης των 10,9 δισ. που έχουν μπει στην άκρη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε η Αθήνα να μπορέσει να αποπληρώσει τις δύο μεγάλες ωριμάσεις ομολόγων (της ΕΚΤ) που επίκεινται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Οι διεθνείς δανειστές, σύμφωνα με το Reuters, είναι κοντά στην ολοκλήρωση ενός σχεδίου συμφωνίας που θα υποβάλουν στην ελληνική κυβέρνηση. Νωρίτερα την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Αθήνα έστειλε τη Δευτέρα ολοκληρωμένη πρότασή της στους δανειστές της ώστε να επιτευχθεί συμφωνία που θα επιτρέψει την επανέναρξη της χρηματοδότησης της χώρας, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους οι δανειστές ζητούν περισσότερες παραχωρήσεις σε συνταξιοδοτικά και εργασιακά.
Εν τω μεταξύ στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση (334 εκατ. ευρώ) των δανείων προς το ΔΝΤ αυτόν τον μήνα. Εκτιμάται ότι η δόση θα πληρωθεί κανονικά, με την BofA Merrill Lynch να προειδοποιεί πως οποιαδήποτε αθέτηση πληρωμής θα άλλαζε επί τα χείρω τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας. Από την άλλη πλευρά μια συμφωνία σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς θα οδηγήσει σε «ράλι ανακούφισης» τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα, ενώ επενδυτικά, σύμφωνα με την BNP Paribas, οι αγορές ευρώ έναντι ελβετικού φράγκου θα προσφέρουν κέρδη.
Πάντως η καθυστέρηση επίτευξης μιας συμφωνία πολλαπλασιάζει το κόστος για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ η συμφωνία με τους πιστωτές θεωρείται αναγκαία για την αλλαγή του οικονομικού κλίματος, με την πλειονότητα των σημαντικότερων επιχειρηματικών κλάδων να δείχνει υστέρηση το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με πέρυσι. Με βάση την επεξεργασία των ισολογισμών 193 εισηγμένων εταιρειών, η χρηματιστηριακή ανέφερε πως το α’ τρίμηνο του 2015 οι 78 ήταν κερδοφόρες και 115 ζημιογόνες. Σε ό,τι αφορά τις κερδοφόρες, 36 κατέγραψαν αύξηση της κερδοφορίας τους, 21 σημείωσαν μείωση, ενώ 21 επέστρεψαν σε κέρδη. Σχετικά με τις ζημιογόνες, 38 σημείωσαν διεύρυνση των ζημιών, 58 κατέγραψαν μείωση των ζημιών, ενώ 19 κατέστησαν ζημιογόνες. Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιρειών παρέμεινε στάσιμη για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, με το 40% να εμφανίζει κέρδη. Συνολικά ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 1,5% κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου, με τα λειτουργικά αποτελέσματα όμως να «αντέχουν» (ενισχύθηκαν κατά 21%), ενώ τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών κατέγραψαν αύξηση (κατά 7,1%), απόρροια όμως της καλής εικόνας των διυλιστηρίων.
Σύμφωνα με τη ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ μικρές θετικές εκπλήξεις σε επίπεδο τελικής γραμμής είχαμε από τους ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και Σαράντη. Συνολικά ισχυρούς ισολογισμούς, με μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων ή αύξηση του ταμείου και καλή επίδοση στην τελική γραμμή, είχαν οι Μυτιληναίος, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ. Πολύ καλή εικόνα είχαν ακόμα οι Lamda Development, Grivalia Properties, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛ και Καρέλιας.
Από τις μικρομεσαίες εταιρίες στο α’ τρίμηνο ξεχώρισαν οι Πλαστικά Θράκης, MLS, Πλαστικά Κρήτης, AsCompany, Πετρόπουλος, Καράτζης, Flexopack, Κυλ. Λούλη, Ευρωπαϊκή Πίστη, Mermeren Combinat, Κορρές, Κανάκης, Intracom Κατασκευές, Ελτον Χημικά, Νάκας, Profile, Space Hellas, Σωληνουργία Κορίνθου, Κρι-Κρι, Κυριακίδης και Paperpack.

HeliosPlus