400 κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων ψηφίζουν για τις καλύτερες επενδύσεις

Οι μετοχές αναμένεται να προσφέρουν τα μεγαλύτερα κέρδη το επόμενο τρίμηνο, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν.

Οι μετοχές αναμένεται να προσφέρουν τα μεγαλύτερα κέρδη το επόμενο τρίμηνο, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν. Ως το τέλος του 2015 το ευρώ θα κυμανθεί ως προς το δολάριο στην περιοχή του 1-1,1, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια μετά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και πριν από το τέλος του έτους, ενώ η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα καθορίσει την πορεία των αγορών, εκτιμούν μεταξύ άλλων 400 κορυφαίοι διαχειριστές, που στην πλειονότητά τους διαχειρίζονται θεσμικά χαρτοφυλάκια άνω των 20 δισ. δολαρίων ο καθένας, κατά την ετήσια έρευνα της Credit Suisse στη Νέα Υόρκη.
Η Χίλαρι Κλίντον χρίζεται φαβορί να είναι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ στα ρίσκα οι ειδικοί επισημαίνουν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και τις επιπτώσεις από την άνοδο των επιτοκίων, ενώ ορισμένες ξένες τράπεζες συμπεριλαμβάνουν και τις εξελίξεις στο «ελληνικό πρόβλημα».
Τα επιτόκια


Ειδικότερα σχεδόν τα 2/3 των θεσμικών προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους, καθώς το 35% προβλέπει την πρώτη αύξηση τον Σεπτέμβριο, ενώ το 33% «βλέπει» την άνοδο στο τέταρτο τρίμηνο. Η απόφαση αυτή θεωρείται και μία από τις κορυφαίες που μπορεί να καθορίσουν την πορεία των αγορών, καθώς τα υψηλότερα κόστη δανεισμού για τις ξένες επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με το ισχυρότερο δολάριο, θα μπορούσαν να αναστατώσουν την παγκόσμια οικονομία.
Κορυφαίοι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα σε φυσιολογικά επίπεδα θα σημάνει αρκετές αλλαγές στις συνθήκες δανεισμού σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς 9 τρισ. δολάρια οφείλονται σε δολάρια από τους δανειολήπτες που δεν βρίσκονται στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και η ανάπτυξη θα αποτελούν τα κύρια σημεία εστίασης των αγορών το επόμενο διάστημα.
Με τους οικονομολόγους της ελβετικής τράπεζας να υπολογίζουν ότι στη μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ μετά από τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες η οικονομία της χώρας παίρνει την κατιούσα, στην ερώτηση πότε οι θεσμικοί «βλέπουν» να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια της ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 43% απαντά το 2017, το 21% το 2018 και το 29% αργότερα ακόμη.
Το ευρώ


Πάνω από τους μισούς θεσμικούς επενδυτές (51%) εκτιμά επίσης ότι το ευρώ ως το τέλος του 2015 θα κυμανθεί στην περιοχή του 1-1,1 ως προς το δολάριο, ενώ αναφορικά με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ η Χίλαρι Κλίντον «ψηφίζεται» από το 61,2% των θεσμικών ως η επόμενη πρόεδρος, με τη δεύτερη θέση με 21% να καταλαμβάνει ένας άγνωστος ακόμη υποψήφιος.
Σε επίπεδο επενδύσεων οι υψηλότερες αποδόσεις το ερχόμενο τρίμηνο αναμένονται σε ποσοστό 49,5% από τις μετοχές, ενώ ένα 21,5% ψηφίζει εμπορεύματα. Αλλά και σε βάθος πενταετίας οι θεσμικοί σε ποσοστό 56% «βλέπουν» υψηλότερα κέρδη από τις μετοχές.
Αναφορικά με τις ομολογιακές αγορές όπου πρόσφατα, φθάνοντας για αρκετούς αναλυτές στα όρια της φούσκας, παρατηρήθηκε ένα ξεπούλημα, οι θεσμικοί βλέπουν μια περίοδο ανοδικών αποδόσεων, με τους δεκαετείς τίτλους στις ΗΠΑ να κινούνται στο τέλος του έτους για το 42% των θεσμικών στο 2,5%-3%, ενώ για τους δεκαετείς γερμανικούς τίτλους η απόδοση από το ιστορικό χαμηλό του 0,05% τους προηγούμενους μήνες αναμένεται να κυμανθεί στο τέλος του 2015 για το 32% των θεσμικών στο 0,5%-1% και για το 30% στο 0,25%-0,50%.
Οι χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ωθούν πολλούς επενδυτές σταθερού εισοδήματος να αναδιατάξουν τα χαρτοφυλάκιά τους προς όφελος ομολόγων υψηλότερου κινδύνου και μεγαλύτερης χρονικής ωρίμασης. Μια μέτρια αλλά βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και η χαλαρή νομισματική πολιτική εξακολουθούν πάντως συνολικά να ευνοούν τις παγκόσμιες αγορές υψηλού κινδύνου.
Οι κίνδυνοι


Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να μεταβάλουν τα δεδομένα προέρχονται από το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, από τις επιπτώσεις στη μεταβολή της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, από τους γεωπολιτικούς κινδύνους αλλά και από τυχόν αρνητικές εξελίξεις στο ελληνικό πρόβλημα, που ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν τον «γκρίζο κύκνο» για την παγκόσμια οικονομία.
Αν και το βασικό σενάριο των αναλυτών παραμένει ότι η διαπραγμάτευση θα έχει θετική έκβαση και η Ελλάδα θα παραμείνει τελικά στην ευρωζώνη, ωστόσο, καθώς οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, ένα «Grexit» αντιμετωπίζεται ως «γκρίζος κύκνος» για την παγκόσμια οικονομία, αφού, σε αντίθεση με τους (απρόβλεπτους) «μαύρους κύκνους», αποτελεί ένα γεγονός που δεν θα εκπλήξει κανέναν αφού έχει αναλυθεί επισταμένως τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τα αποτελέσματά του ιδίως σε πολιτικό επίπεδο κυρίως για τη ζώνη του ευρώ δεν μπορούν να αποτιμηθούν πλήρως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk