Γουάτσα – CEO της Fairfax: Σε ένα χρόνο το περιβάλλον στην Ελλάδα θα είναι διαφορετικό-Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει

Με τον Πρεμ Γουάτσα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fairfax Financial Holdings, συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην Αθήνα βρέθηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος και CEO της Fairfax Financial Holdings Πρεμ Γουάτσα και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και διήρκεσε μία ώρα. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας την ανακοίνωσε αναρτώντας στο Twitter σχετική φωτογραφία.

Στη συνέχεια ο Πρεμ Γουάτσα, συναντήθηκε με τις διοικήσεις της Eurobank και της Grivalia, και σε ομιλία του σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της Ελλάδας και εκτίμησε ότι σε ένα χρόνο από τώρα, το περιβάλλον θα είναι διαφορετικό και πως η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει σημαντικά αξιοποιώντας το πλήθος των πλεονεκτημάτων της χώρας.

Ο ίδιος θεωρεί ότι μια συμφωνία με τους πιστωτές είναι δυνατή διότι αυτή είναι η μόνη λογική εξέλιξη και τη χρειάζονται και οι δύο πλευρές. Όπως τόνισε, οι συμφωνίες συχνά ολοκληρώνονται την τελευταία στιγμή.

Ο Πρεμ Γουάτσα ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για το χρόνο που του διέθεσε και τόνισε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα της συνάντησης με τους κ.κ. Τσίπρα και Δραγασάκη καθώς και με τον κ. Στουρνάρα.

Όσον αφορά τις προοπτικές της Eurobank προέβλεψε ότι με την άρση της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία, η πορεία της τράπεζας θα είναι εξαιρετική.

Ειδικότερα, είπε ότι παρά το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, πριν ένα χρόνο, αρχικά αυξήθηκε και κατόπιν μειώθηκε, τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της τράπεζας δεν έχουν αλλάξει. Κατά συνέπεια, είπε, αυξήσαμε τη συμμετοχή μας.

Αναφερόμενος στο μάνατζμεντ της Eurobank είπε ότι η τράπεζα διαθέτει ικανή διοίκηση, η οποία υποστηρίζεται από το διοικητικό συμβούλιο και οι τοποθετήσεις των μετόχων έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις είτε στις τιμές των μετοχών είτε στην οικονομία, δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, ανέφερε και τόνισε ότι τα πράγματα θα «γυρίσουν».

Ο ινδο-καναδός επενδυτής επισήμανε ότι η Eurobank είναι η πιο ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη φιλοσοφία της και τον τρόπο διοίκησης και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με τον ιδιωτικό χαρακτήρα της τράπεζας.

Όσον αφορά την πολιτική χορηγήσεων της Eurobank ανέφερε ότι «σε δύσκολες περιόδους, οι τράπεζες μπορούν να επιλέξουν είτε να μειώσουν δραστικά τις χορηγήσεις τους, είτε να χορηγήσουν δάνεια και να στηρίξουν τους καλούς πελάτες τους. Αυτό οι πελάτες, δεν θα το ξεχάσουν ποτέ. Αυτό κάνει η Eurobank. Πρέπει να βοηθήσει τους πελάτες, να δώσει κίνητρα στους ανθρώπους της, να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της και στη συνέχεια να επιστρέψει μέρος των κερδών της στην κοινότητα. Είναι μια win-win κατάσταση», τόνισε.

Αναλυτικά

Ο κ. Γουάτσα συναντήθηκε με τις διοικήσεις της Eurobank και της Grivalia, και σε ομιλία του σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Σχετικά με τις προοπτικές της Ελλάδα

• Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα. Σε ένα χρόνο από τώρα, το περιβάλλον θα είναι διαφορετικό. Στο νέο περιβάλλον η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει σημαντικά. Η Ελλάδα έχει πλήθος πλεονεκτήματα.

•Mια συμφωνία [στη διαπραγμάτευση με τους διεθνείς πιστωτές], είναι δυνατή διότι αυτή είναι η μόνη λογική εξέλιξη και τη χρειάζονται και οι δύο πλευρές. Οι συμφωνίες συχνά ολοκληρώνονται την τελευταία στιγμή.

Για τις συναντήσεις του

• Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για το χρόνο που του διέθεσε, τόνισε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, καθώς και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για τη Eurobank και τις προοπτικές της

· Με την άρση της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία, η πορεία της Eurobank θα είναι εξαιρετική.

•Πριν ένα χρόνο επενδύσαμε στην Eurobank. Παρά το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής αρχικά αυξήθηκε και κατόπιν μειώθηκε από την εποχή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της τράπεζας δεν έχουν αλλάξει. Κατά συνέπεια αυξήσαμε τη συμμετοχή μας.

• Η Eurobank διαθέτει ικανό management, το οποίο υποστηρίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και οι τοποθετήσεις των μετόχων έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις είτε στις τιμές των μετοχών είτε στην οικονομία, δεν αποτελούν λόγο ανησυχία. Τα πράγματα θα «γυρίσουν».

• Η Eurobank είναι η πιο ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη φιλοσοφία της και τον τρόπο διοίκησης, ενώ η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με τον ιδιωτικό χαρακτήρα της Τράπεζας.

• Σε δύσκολες περιόδους, οι τράπεζες μπορούν να επιλέξουν είτε να μειώσουν δραστικά τις χορηγήσεις τους, είτε να χορηγήσουν δάνεια και να στηρίξουν τους καλούς πελάτες τους. Αυτό οι πελάτες, δεν θα το ξεχάσουν ποτέ. Αυτό κάνει η Eurobank. Πρέπει να βοηθήσει τους πελάτες, να δώσει κίνητρα στους ανθρώπους της, να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της και στη συνέχεια να επιστρέψει μέρος των κερδών της στην κοινότητα. Είναι μια win-win κατάσταση.

• Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζουμε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk