«Τουφεκιές» κατά της συμφωνίας, δραματική προειδοποίηση Μητρόπουλου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Τις πάγιες θέσεις τους εκφράζουν οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον Θανάση Πετράκο να λέει ότι ο λαός πρέπει να προετοιμαστεί για μια εναλλακτική λύση και τον Γιάννη Μηλιό να ασκεί κριτική στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Με «τροχιοδεικτικά» προσπάθησαν εκπρόσωποι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, είτε επρόκειτο για συντεταγμένες τοποθετήσεις από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, είτε για αυτόνομους, όπως ο Γ. Μηλιός να διαμορφώσουν ένα πεδίο αντιπαράθεσης με την ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματος κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της ΚΕ, που συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Υπό αυτές τις συνθήκες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης όπου αναμένεται να μηλήσουν ο Π. Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και άλλοι. Από το κλίμα που θα διαμορφωθεί, κρίσιμη και ενδεικτική θεωρείται η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα κατά την πρώτη ημέρα μίλησαν στελέχη όπως ο Θ. Πετράκος (Αριστερή Πλατφόρμα), ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε πως πρέπει «να προετοιμάσουμε το λαό και να τον ενημερώσουμε για τις εναλλακτικές λύσεις που έχουμε. Να μην λέμε ότι όλα είναι καλά». Προσέθεσε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν λάθος και προσέθεσε ότι «δεν είναι καταστροφή η ρήξη και η έξοδος από το ευρώ».
«Αυτοί που θέλουν ρήξη να καταθέσουν το δικό τους σχέδιο», τόνισε από την πλευρά των «προεδρικών» ο Στ. Παππάς, ο οποίος δήλωσε αντίθετος σε μια συνολική ρήξη η οποία όπως είπε θα σημάνει την χρεοκοπία, αλλά τάχθηκε υπέρ των «μικρών ρήξεων».

Ο Ι. Μηλιός άσκησε έντονη κριτική στον κομματικό Τύπο, για τα δημοσιεύματα εναντίπον του τονίζοντας ότι «πάντα χρειάζεται μια νέα Αυριανή και ένας νέος Αυριανισμός αλλά όχι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ». Προσέθεσε ότι: «οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση και ο αντίπαλος πρέπει να φοβάται. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Δεν πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία που να μην είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και τις δεσμεύσεις μας και δεν πρέπει να πληρώσουμε αν δεν εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Η καθυστέρηση δεν είναι πιστωτικό γεγονός απέναντι σε θεσμικούς δανειστές. Προτείνω την αθέτηση πληρωμών στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ, αν πιεστούμε, γιατί εκτιμώ ότι η αλλαγή νομίσματος σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα θα προκαλούσε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση τπου Αλ. Μητρόπουλου, ο οποίος άσκησε μεν κριτική με μία σιερά επισημάνσεων για την αποδοχή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία όπως τόνισε δέσμευσε την κυβέρνηση σε ένα πλαίσιο χωρίς χρηματοδότηση, αφαίρεσε τον έλεγχο των 11 δισ. του ΤΧΣ κ.ά.
Οπως τόνισε πάντως ο κ. Μητρόπουλος απευθυνόμενος τόσο στον κ. Τσίπρα και σε έναν άτυπο διάλογο με τον κ. Βούτση, αλλά και στην Αριστερή Πλατφόρμα, δεν μπορεί σήμερα κάποιος να μιλά για ρήξη, χωρίς, ουσιαστικά, κομματική δομή και οργάνωση που θα υποστηρίξει κάτι τέτοιο και χωρίς υποστήρξη του κόσμου για κάτι τέτοιο.
Οπως ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος δεν είναι δυνατόν να μιλά σήμερα κάποιος για ρήξη, έχοντας στην πλάτη του 320 δισ. χρέους, κάτι που έχει δραματικές συνέπειες για τους πολίτες και την χώρα.

Κατά τον κ. Μητρόπουλο, στόχος τώρα μπορεί και πρέπει να είναι μόνο η επίτευξη του κατά το δυνατόν λιγότερο επώδυνου συμβιβασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εν αναμονή της σύνταξης του σχεδίου απόφασης που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Κυριακή, έντονες είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες και στο πλαίσιο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται όπως σμβαίνει συνήθως να θέσει σε ψηφοφορία δικές της τροπολογίες. Στα πλαίσια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, σκληρότερη στάση αναμένεται να τηρήσει η πρώην συνιστώσα της ΔΕΑ (Αντ. Νταβανέλος), καθώς και η μέχρι πρότινος «προεδρική» ΚΟΕ (Ρούντι Ρινάλτι), οι οποίες πλέον φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει την πιο σκληρή γραμμή απέναντι σε μία συμφωνία με τους όρους που προδιαγράφονται από το υπάρχον πλαίσιο. Οι δύο αυτές συνιστώσες εκπροσωπούνται από επτά συνολικά βουλευτές στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk