Τελευταίος γύρος για το «ελληνικό πρόβλημα»

Το «τέλος παιχνιδιού» για την Ελλάδα, όπως λέγεται, φαίνεται ότι πλησιάζει, καθώς ο χρόνος τελειώνει και η χώρα ξεμένει από μετρητά, έχοντας να πληρώσει 3,4 δισ. ευρώ στο τέλος του μήνα για μισθούς και συντάξεις και 1,23 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ μόνο τον Ιούνιο, ενώ λήγουν δόσεις δανείων 11 δισ. ευρώ το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου.

Το «τέλος παιχνιδιού» για την Ελλάδα, όπως λέγεται, φαίνεται ότι πλησιάζει, καθώς ο χρόνος τελειώνει και η χώρα ξεμένει από μετρητά, έχοντας να πληρώσει 3,4 δισ. ευρώ στο τέλος του μήνα για μισθούς και συντάξεις και 1,23 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ μόνο τον Ιούνιο, ενώ λήγουν δόσεις δανείων 11 δισ. ευρώ το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου.
Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουί ντε Γκίντος που βλέπει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της τις επόμενες ημέρες, όσο και αρκετοί οικονομολόγοι διεθνών τραπεζών θεωρούν πως μια συμφωνία είναι μονόδρομος για την Ελλάδα καθώς σε διαφορετική περίπτωση το κόστος για τη χώρα θα είναι τεράστιο.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανικα Μπρέιντχαρντ ανέφερε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα για «πρόταση Γιούνκερ» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της για την επίτευξη συμφωνίας, την οποία δημοσιοποίησε το tovima.gr. Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν είναι σε γνώση της τέτοια πρόταση.
Για την Deutsche Bank το πιο πιθανό αποτέλεσμα στο ελληνικό πρόβλημα είναι η επίτευξη τελικά μιας συμφωνίας με τους δανειστές και εταίρους αλλά και η αποφυγή των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, με την ΕΚΤ να αποδεικνύεται αρκετά ευέλικτη ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση της κρίσης.
Τελικά, μια συμφωνία που θα χρηματοδοτεί την Ελλάδα, θα βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους και θα κρατά τη χώρα στη ζώνη του ευρώ θα επιτευχθεί συναινετικά, εκτιμά η γερμανική τράπεζα «βλέποντας» μεσοπρόθεσμα ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ενδεχομένως όμως με άλλον ρόλο, όπως συνέχιση του ρόλου του σε τεχνικό και εποπτικό επίπεδο χωρίς οικονομική συνεισφορά.
Αν και το ΔΝΤ για να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα θα πρέπει η χώρα να έχει επαρκή χρηματοδότηση για τους επόμενους 12 μήνες, η πιθανότητα να αποσυρθεί μονομερώς από τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή, καθώς όπως υπενθυμίζει την πλειοψηφία στο Ταμείο την έχουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, με αποτέλεσμα μια σύγκρουση ΔΝΤ και Eurogroup να φαντάζει απίθανη.
Καθώς ο χρόνος τελειώνει γρήγορα για την Ελλάδα, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει έστω και μια ενδιάμεση συμφωνία, εκτίμησε η JP Morgan, υποστηρίζοντας πως το βασικό της σενάριο παραμένει η επίτευξη συμφωνίας, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κατορθώνει τελικά να «περάσει» αυτή τη συμφωνία ακόμη και εάν αντιμετωπίσει προβλήματα, κυρίως με την Αριστερή Πλατφόρμα.
Επίσης δεν έχει εξαφανιστεί ο κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να ξεμείνουν από εγγυήσεις (collaterals) προκειμένου να μπορούν να δανειστούν από την ΕΚΤ. Εάν αυτό συμβεί τότε η επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, λόγω και εντατικοποίησης της εκροής καταθέσεων, θα καταστεί απόλυτα απαραίτητη, ακόμη και εάν η Ελλάδα δεν χρεοκοπήσει.
Καθώς οι καταθέσεις φεύγουν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες χρησιμοποιούν εγγυήσεις που βρίσκονται στην ελληνική κεντρική τράπεζα για να αντλήσουν όλο και περισσότερη έκτακτη ρευστότητα κάθε εβδομάδα.
Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτή η «γραμμή ζωής» θα φτάσει στο όριό της σε τρεις εβδομάδων ωθώντας τις τράπεζες προς την αφερεγγυότητα, αναφέρουν στο Bloomberg ορισμένοι οικονομολόγοι.
Το σημείο στο οποίο εξαντλούνται τα collaterals είναι πιθανό να βρίσκεται «κοντά», σημείωναν οι αναλυτές των JP Morgan και Chase Bank. Οι πιέσεις στις ταμειακές ροές της κεντρικής κυβέρνησης, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα συγκλίνουν στα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου.
Καθώς οι συνομιλίες επικεντρώνονται στο αν θα δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει το διακύβευα εάν αυξήσει την έκπτωση στις εγγυήσεις που οι ελληνικές τράπεζες δίνουν ως αντάλλαγμα για μετρητά στο πλαίσιο του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA).
Μια τέτοια κίνηση μπορεί ακούσια να προκαλέσει περαιτέρω εκροή τραπεζικών καταθέσεων και να ασκήσει πίεση στον Αλ. Τσίπρα να διαλέξει μεταξύ της σύναψης μιας συμφωνίας ή να θέσει τη χώρα του στον δρόμο για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk