Πώς «σκιαγραφούν» οι ξένες τράπεζες την επόμενη μέρα

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η ελληνική κρίση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων μεγάλων επενδυτικών τραπεζών,

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η ελληνική κρίση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, καθώς, όπως εκτιμάται, ήρθε η ώρα των αποφάσεων οι οποίες ενδεχομένως να καθορίσουν τις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.
Μια ομάδα αναλυτών βλέπει ότι τελικά μια συμφωνία της χώρας με τους δανειστές ως το Eurogroup της 11ης Μαΐου είναι εφικτή καθώς υπάρχουν ενδείξεις για μια προκαταρκτική συμφωνία στις αρχές του Μαΐου καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΚΤ ίσως αναθεωρήσει την αξία των ελληνικών ομολόγων όταν χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές τράπεζες ως collateral για να λαμβάνουν δάνεια στο πλαίσιο του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας επιτείνοντας τις συνθήκες ασφυξίας.
Για την Goldman Sachs πάντως αυτή τη στιγμή οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους 40 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση μείωσης όμως κατά 50% των collateral που αποδέχεται η ΕΚΤ το «μαξιλάρι» θα υποχωρήσει στο επίπεδο των 10 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι είναι δυνατή μια αλλαγή στα haircuts των collateral που δίνονται για χρηματοδότηση από τον ELA, ενώ μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ακόμη και στη συνεδρίαση της 6ης Μαΐου.
Το πρόγραμμα των haircuts στα collateral των ελληνικών τραπεζών δεν έχει δημοσιοποιηθεί, όμως μια επιθετική αλλαγή θα ισοδυναμούσε με ένα ξεκάθαρο πλαφόν στη χρηματοδότηση του ELA, που με τη σειρά του καθορίζεται από το ύψος του διαθέσιμου collateral που έχουν οι ελληνικές τράπεζες. Ακόμη και αν υπάρξει μια τέτοια αλλαγή, η Deutsche Bank εκτιμά ότι αυτό δεν θα δημοσιοποιηθεί ούτε θα είναι άμεσα δεσμευτικό.
Η ΕΚΤ είναι απίθανο να κόψει προληπτικά τη χρηματοδότηση αφήνοντας έτσι χώρο να εξελιχθεί η πολιτική διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες.
Χωρίς ανάσα


Η ΕΚΤ μπορεί πάλι να δώσει το πράσινο φως για αύξηση του ορίου στα έντοκα αν η Ελλάδα έρθει κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές. Σύμφωνα πάντως με την JP Morgan, η ύπαρξη μιας ενδιάμεσης και όχι τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών δεν μπορεί να αποτελέσει ικανή συνθήκη για την ΕΚΤ προκειμένου να αυξήσει το όριο για τα έντοκα γραμμάτια. Το πιθανότερο είναι ότι η ΕΚΤ θα συναινέσει στην εκταμίευση ενός ποσού το οποίο απλά θα είναι ικανό ώστε η Ελλάδα να μην αθετήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της αλλά δεν θα της προσφέρει ανάσα χρηματοδότησης.
Η ουσιαστική εκταμίευση θα καταφθάσει όταν υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Το Eurogroup της 11ης Μαΐου αποτελεί την ημερομηνία-κλειδί προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτή να «κλείσει» κάποιες ημέρες νωρίτερα.
Από την άλλη πλευρά, η πολιτική αναποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα κάνει όλο και πιο πιθανή την είσοδο σε μια «γκρίζα ζώνη» πριν από το Grexit, παρατηρεί η Goldman Sachs. Το πολιτικό αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια ασυνήθιστη θέση εντός της ευρωζώνης η οποία θα χαρακτηρίζεται από καθυστερήσεις πληρωμών στους επίσημους πιστωτές, ελέγχους στις αναλήψεις καταθέσεων και εξυπηρέτηση εγχώριων υποχρεώσεων με υποσχετικούς τίτλους (IOUs) αντί για ευρώ.
Ο ανασχηματισμός της διαπραγματευτικής ομάδας σε συνδυασμό με το «παράθυρο» για δημοψήφισμα αλλά όχι εκλογές δημιουργεί μια «αχτίδα φωτός» για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οποία θεωρεί ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει μια «απρόθυμη συμφωνία» με τους πιστωτές, συνοδευόμενη από δημοψήφισμα.

«Παρά την αισιοδοξία του έλληνα πρωθυπουργού, εμείς προβληματιζόμαστε και δεν θεωρούμε ότι είναι βέβαιη η επίτευξη συμφωνίας»
εκτιμά η Nomura, προβλέποντας επίσης δημοψήφισμα, το οποίο όμως θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά.
Σοκ εμπιστοσύνης


Η Moody’s εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έλθει τελικά σε συμφωνία με τους πιστωτές της και θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Ωστόσο, αν τελικά η χώρα αποχωρήσει από το ευρώ, όπως εκτιμά, οι οικονομικές επιπτώσεις θα ήταν μεν μικρές, θα διαταράξουν δε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη, καθώς μια έξοδος θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ εμπιστοσύνης και να διαταράξει τις αγορές κρατικού χρέους δημιουργώντας ένα αρνητικό προηγούμενο και υπονομεύοντας έτσι την ανθεκτικότητα μιας νομισματικής ένωσης. Για την BofAML μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι επιθυμητή και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, χωρίς νέα δάνεια από τον επίσημο τομέα, θα μπορούσε να γίνει αναπόφευκτη, την ώρα που οι καθυστερήσεις και η μικροπολιτική για την επίτευξη μιας συμφωνίας έχουν αυξήσει τους κινδύνους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk