Τον χρόνο να περνάει βλέπουν στη ΝΔ, χωρίς το κόμμα να μπορεί να ορθοποδήσει και η κινητικότητα κυριαρχεί στο γαλάζιο παρασκήνιο, αν και η εσωκομματική ανακωχή συνεχίζεται. «Είμαστε ένα κόμμα σε απόγνωση και αυτό φαίνεται παντού και κυρίως το έχουν αντιληφθεί οι αντίπαλοί μας και το έχουν σχεδόν αποδεχθεί οι φίλοι και τα στελέχη μας» τονίζει στο «Βήμα» κεντρικό στέλεχος της ΝΔ με μακρά διαδρομή.

Πολλοί στην Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν…κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο, τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι πρέπει άμεσα να διορθωθεί η κατάσταση και να σηκώσει κεφάλι η ΝΔ.

Βέβαια οι περισσότεροι θεωρούν ότι δύσκολα ο ψηφοφόρος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τις εκλογές θα δηλώσει «κοψοχέρης» και θα αλλάξει εκλογική συμπεριφορά, όταν πριν δυόμιση μήνες καταψήφισε τη ΝΔ.

Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς την αγωνία και τον προβληματισμό που περιβάλλει τα στελέχη της ΝΔ, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται από τις πολλές συνάξεις είναι σαφές: το τελικό κριτήριο των κινήσεων είναι το συνολικό συμφέρον, όχι της ΝΔ, αλλά της παράταξης.

Αυτό εξηγεί και την συνεχιζόμενη κινητικότητα που παρατηρείται στο εσωτερικό της ΝΔ. Κορυφαία στελέχη συνεχίζουν τον κύκλο των διακριτικών επαφών μεταξύ τους.

Κομματικοί και κυβερνητικοί παράγοντες με αποκλίνουσες ως πρόσφατα διαδρομές βρίσκονται σε διαρκή επαφή μεταξύ τους και με ομάδες βουλευτών και κυοφορούν κινήσεις ικανές να απολήξουν σε ευθεία αμφισβήτηση της σημερινής εσωκομματικής τάξης πραγμάτων.

Σε μια χρονική στιγμή που η ηγετική ομάδα της ΝΔ δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές, η «εσωκομματική αντιπολίτευση» εκτιμά ότι ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, απλά «αγοράζει χρόνο» και εμμένει σε μια στρατηγική που απορρίφθηκε από τους ψηφοφόρους, ακόμα και τους παραδοσιακούς κεντροδεξιούς, πριν από δυόμιση μήνες.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς θα εντείνει τις δικές του πρωτοβουλίες και θα πολλαπλασιάσει τις περιοδείες του -αρχίζοντας με τις παρουσίες και ομιλίες του στις προσυνεδριακές συνδιασκέψεις την μεθεπόμενη Κυριακή στη Θεσσαλία-ώστε να υπερκεράσει την εσωστρέφεια.

Την ίδια στιγμή βεβαίως μεσαία στελέχη και βουλευτές αναρωτιούνται τι κάνουν τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη του κόμματος και θέτουν το ερώτημα γιατί δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. «Όλα θα γίνουν στο χρόνο τους» επιμένουν οι δελφίνοι, βαρόνοι και αμφισβητίες, οι οποίοι έχουν βρει modus vivendi και έχουν συμφωνήσει σε όλα, όπως προανήγγειλε και το Βήμα της περασμένης Κυριακής.

Η «βόμβα» της Ντόρας

Τις παρασκηνιακές ζυμώσεις που ήδη καταγράφονται στα ΜΜΕ επιβεβαίωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ντόρα Μπακογιάννη, επιβεβαιώνοντας το Βήμα, ότι σύντομα θα αναληφθεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή εκτάκτου Συνεδρίου, μέσω του οποίου θα υπάρξει αλλαγή σελίδας στην ηγεσία του κόμματος.

«Συντελούνται διεργασίες μέσα στη ΝΔ. Χρειαζόμαστε μία συλλογική νέα προσπάθεια. Να ακουστεί η οργανωμένη βάση της ΝΔ», είπε (Ρ/Σ Παραπολιτικά) και ανέφερε και συμπλήρωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευσης επιβάλλεται να στηθεί από την αρχή με αυτοπεποίθηση στα πόδια της, και να αποτελέσει και πάλι αξιόπιστη εναλλακτική λύση εξουσίας.

Ο δείπνος του Βαρδάρη!

Οι συνάξεις στο παρασκήνιο της κεντροδεξιάς έχουν την τιμητική τους, καθώς κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι τι θα γίνει και πως θα αλλάξει η κατάσταση στη ΝΔ.

Ένα ενδιαφέρον δείπνο έγινε το βράδυ της Τρίτης του Πάσχα στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης Βάκη Φραντζή, εκ των πιο στενών πολιτικών φίλων του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Η ανησυχία για την πορεία της ΝΔ ήταν έκδηλη, επισημάνθηκε πως το κόμμα δεν ακούγεται στην κοινωνία, ενώ συμφωνήθηκε, όπως ήταν και λογικό, ότι καμία πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναληφθεί εάν δεν κλείσει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών. Το συμπέρασμα όμως ήταν «ότι δεν πάει άλλο και κάτι πρέπει να γίνει και άμεσα, πριν είναι αργά».