Κάθε εργάσιμη ημέρα, μετά τις 14:30, στην «άλλη» Λευκωσία, οι Τουρκοκύπριοι αντιμετωπίζουν μία μεγάλη ταλαιπωρία. Το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο του βόρειου κομματιού του νησιού αδυνατεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στις μεσημεριανές ώρες, όταν χιλιάδες «δημόσιοι υπάλληλοι» της «ΤΔΒΚ» ξεχύνονται στους δρόμους για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, το κυκλοφοριακό κομφούζιο στραγγαλίζει όλες τις κεντρικές αρτηρίες του βόρειου κομματιού της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον 25χρονο Μουσταφά, απόφοιτο της Σχολής των Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, το κυκλοφοριακό χάος δεν σχετίζεται με την έλλειψη των κατάλληλων, σύγχρονων υποδομών. «Η χαοτική κατάσταση στους δρόμους ρίχνει φως σε μια σημαντική έκφανση της σύγχρονης τουρκοκυπριακής πραγματικότητας», τονίζει ο Μουσταφά, ο οποίος προσθέτει: «Επισήμως, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, στο 37% του νησιού ζουν περίπου 250.000 πολίτες. Ωστόσο, ο μέσος Τουρκοκύπριος γνωρίζει ότι αυτή η εκτίμηση είναι ανακριβής. Εξαιτίας της συστηματικής μεταφοράς πληθυσμού από την Ανατολία στο νησί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, σήμερα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ζουν πάνω από 500.000 άνθρωποι. Οι Τουρκοκύπριοι σήμερα έχουν μετατραπεί σε μειονότητα στην ίδια την πατρίδα τους».

Στη νέα περίοδο, η τουρκοκυπριακή κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις και προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Την τελευταία πενταετία, η τουρκική κυβέρνηση επιβάλλει στην τουρκοκυπριακή ηγεσία ένα «οικονομικό πακέτο λιτότητας», το οποίο φέρει πολλά κοινά σημεία με τα περίφημα «μέτρα λιτότητας», τα οποία επιβάλλουν οι ξένοι δανειστές στην Ελλάδα. Το τουρκικό πακέτο έχει ανοίξει τον δρόμο για μαζικές «ιδιωτικοποιήσεις» στο βόρειο κομμάτι του νησιού.

Παράλληλα, διευκολύνει την ανάπτυξη της ακτίνας δράσης του αναδυόμενου τουρκικού κεφαλαίου στην Κύπρο εις βάρος των τουρκοκύπριων επιχειρηματιών. Την ίδια στιγμή, η οικονομική γραμμή της Άγκυρας για τους Τουρκοκύπριους πιέζει ασφυκτικά την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που ανακηρύχθηκε το 1983 από τον Ραούφ Ντενκτάς και τους Τούρκους στρατηγούς και η οποία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και στις φιλοδοξίες του μέσου Τουρκοκύπριου. Εξαιτίας των πιέσεων της Άγκυρας, η «ΤΔΒΚ» σήμερα περιορίζει τα πολιτικά και οικονομικά προνόμια, τα οποία απολάμβαναν τις προηγούμενες δεκαετίες οι Τουρκοκύπριοι.

Τα προβλήματα στο κοινωνικοοικονομικό πεδίο δεν αποτελούν τον μοναδικό «πονοκέφαλο» των Τουρκοκυπρίων. Στο Κυπριακό οι πρόσφατες εξελίξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Η προοπτική της ομοσπονδιακής λύσης απομακρύνεται από τον ορίζοντα του νησιού με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Την ίδια στιγμή, η διχοτόμηση διαιωνίζεται και λαμβάνει νέες διαστάσεις. Σε μια τόσο λοιπόν, δύσκολη συγκυρία, οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να αναδείξουν την νέα ηγεσία τους. Στις 19 Απριλίου διεξάγεται ο πρώτος γύρος των «προεδρικών εκλογών».

Στις «εκλογές» συμμετέχουν τέσσερις βασικοί υποψήφιοι, που πρωταγωνιστούν στην τουρκοκυπριακή πολιτική σκηνή, καθώς υποψήφιοι μικρότερων πολιτικών σχηματισμών.

Το μεγαλύτερο φαβορί των «εκλογών» είναι ο απερχόμενος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου. Πιστός στην εθνικιστική και «αδιάλλακτη» γραμμή της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό και υποστηρικτής του τουρκικού πακέτου λιτότητας, ο κ. Έρογλου ζητά την «ψήφο» των Τουρκοκυπρίων για να υπερασπιστεί την «κρατική διάσταση» της κοινότητας του, δηλαδή την «ΤΔΒΚ», στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, οι οποίες αρχίζουν αμέσως μετά το τέλος των «εκλογών». Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι ο κ. Έρογλου έχει ήδη «κλειδώσει» την συμμετοχή του στον δεύτερο γύρο των «εκλογών» ως εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακές δεξιάς, παρά τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει στο δικό του στρατόπεδο.

Το δεύτερο μεγάλο φαβορί των «εκλογών», είναι η πρώην «μεταβατική πρωθυπουργός» και νυν «πρόεδρος της τουρκοκυπριακής βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ. Το στέλεχος του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ελπίζει σε ένα θετικό αποτέλεσμα στις 19 Απριλίου, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για μια ιστορική αναμέτρηση με τον κ. Έρογλου στον δεύτερο γύρο των «εκλογών». Σύμφωνα με πολλούς τουρκοκύπριους αναλυτές, η κ. Σιμπέρ θα πραγματοποιήσει ένα «σοσιαλδημοκρατικό», επικοινωνιακό «λίφτινγκ» στο προφίλ της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Στις «προεδρικές εκλογές» του 2015, δυο «outsiders» έρχονται να κάνουν την διαφορά. Στο στρατόπεδο της Αριστεράς, ο πρώην «δήμαρχος» της Λευκωσίας, Μουσταφά Ακιντζί επωφελείται στο έπακρον από την απειρία και τις μεγάλες αδυναμίες της κ. Σιμπέρ. Την ίδια στιγμή, με το κεντρώο προφίλ του κερδίζει την εμπιστοσύνη μιας μερίδας των υποστηρικτών του κ. Έρογλου, οι οποίοι θεωρούν ότι η προχωρημένη ηλικία και οι αντιδημοκρατικές πρακτικές του τουρκοκύπριου ηγέτη αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Το δεύτερο «outsider» των «εκλογών» ακούει στο όνομα Κουντρέτ Όζερσαϊ. Είναι νέος, δυναμικός, ακαδημαϊκός και εκμεταλλεύεται στο έπακρον τις δυνατότητες που παρέχει το Διαδίκτυο για την εκστρατεία του. Τις τελευταίες δεκαετίες συμμετέχει στην διαπραγματευτική ομάδα της τουρκοκυπριακής πλευράς, ενώ μέχρι πρότινος ήταν ο κύριος διαπραγματευτής της στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Σήμερα, με το κεντρώο προφίλ του στοχεύει σε ένα διψήφιο εκλογικό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο. Με αυτό το αποτέλεσμα ευελπιστεί να μετατραπεί σε «εξισορροπητικό παράγοντα» της πολιτικής σκηνής, ο οποίος θα αναδείξει τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη στην δεύτερη Κυριακή των «εκλογών».