Το στιγμιαίο λαχείο Σκρατς, ο διάδοχος του Ξυστό, κυκλοφόρησε από την εταιρεία Ελληνικά Λαχεία την 1η Μαΐου 2014 με εντυπωσιακούς ρυθμούς πωλήσεων, ικανοποιώντας τους μετόχους της εταιρείας και κυρίως τον ΟΠΑΠ, ο οποίος ελέγχει το 67% της εταιρείας και πλήρωσε το μεγαλύτερο ποσό του τιμήματος των 190 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ για να εκχωρηθεί στη θυγατρική του το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης όλων των κρατικών λαχείων για 12 έτη. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια «κόπωση» στις πωλήσεις του Σκρατς, για την οποία η διοίκηση του ΟΠΑΠ είχε προϊδεάσει εγκαίρως, υποστηρίζοντας ότι είναι δύσκολο να διατηρηθούν οι αρχικοί ρυθμοί των πωλήσεων.
«Ζωντάνεμα»


Από την άλλη πλευρά, οι πράκτορες ανησυχούν για την πτώση αυτή που σίγουρα προβληματίζει και τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, η οποία με τις κατάλληλες ενέργειες προσπαθεί να «ζωντανέψει» το παιχνίδι.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2014 το Σκρατς κατέγραψε πωλήσεις 91,3 εκατ. ευρώ ή περίπου 1,5 εκατ. ευρώ την ημέρα. Στη λογιστική κατάσταση του ΟΠΑΠ για το πρώτο εξάμηνο του 2014 η διοίκηση του Οργανισμού ανέφερε τα εξής: «Το πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις της Ελληνικά Λαχεία ανήλθαν σε 120,8 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας ήδη θετικά επίπεδα κερδοφορίας. Οι θετικές επιδόσεις οφείλονται στο ισχυρό ξεκίνημα των πωλήσεων των στιγμιαίων λαχείων (Σκρατς) στα 91,3 εκατ. ευρώ. Παρότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή, αναμένεται μια σχετική ομαλοποίηση των εσόδων του παιχνιδιού για το υπόλοιπο του έτους».
Πράγματι η ομαλοποίηση αυτή κατεγράφη στο τρίτο τρίμηνο του έτους, όταν το Σκρατς κατέγραψε πωλήσεις 88 εκατ. ευρώ ή περίπου 980.000 ευρώ την ημέρα.Μάλιστα, το τέταρτο τρίμηνο του 2014 , σύμφωνα με πληροφορίες, αφού ο ΟΠΑΠ θα δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία στις 30 Μαρτίου 2015, οι πωλήσεις του Σκρατς αυξήθηκαν, λόγω των εορτών και του 14ου μισθού, στα 1,1 εκατ. ευρώ ημερησίως.Τον Ιανουάριο του 2015 οι πωλήσεις του παιχνιδιού περιορίστηκαν στις 800.000 ευρώ την ημέρα. Εμπειροι παρατηρητές αποδίδουν την πτώση αυτή στην εποχικότητα, αφού η καταναλωτική δαπάνη τον Ιανουάριο εκάστου έτους περιορίζεται μετά «τις σπατάλες των εορτών».
Εδώ όμως υπάρχει ο αντίλογος από τους πράκτορες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ναι μεν δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε το 1,5 εκατ. ευρώ ημερήσια έσοδα του Μαΐου, όταν και πρωτολανσαρίστηκε το παιχνίδι, με τις 800.000 ευρώ την ημέρα του «προβληματικού» Ιανουαρίου, αλλά επισημαίνουν πως τον Μάιο του 2014 τα σημεία πώλησης ήταν 3.500 (κυρίως πρακτορεία) ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 6.000 (σχεδόν όλα τα πρακτορεία, περίπτερα, ψιλικατζίδικα και σουπερμάρκετ), οπότε οι προσδοκίες ήταν για καλύτερες επιδόσεις.
Εν αναμονή


Eτσι, πλέον όλοι –διοίκηση του ΟΠΑΠ και δίκτυο –περιμένουν τα στοιχεία του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2015 για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει με τις πωλήσεις του Σκρατς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ δεν επαναπαύεται και εμπλουτίζει το Σκρατς. Το παιχνίδι ξεκίνησε με τέσσερις λαχνούς, στην πορεία έγιναν οκτώ και σήμερα έχουν φθάσει τους δώδεκα.
Και εδώ όμως καταγράφονται ενστάσεις, αφού οι δώδεκα λαχνοί δεν βρίσκονται με την ορολογία του παιχνιδιού «at the same time» στην αγορά, όπως στο εξωτερικό, αλλά πάντα είναι λιγότεροι, αφού οι πρώτες σειρές λαχνών έχουν εξαντληθεί.
Το θετικό για τον ΟΠΑΠ αλλά και τους άλλους μετόχους της κοινοπραξίας Ελληνικά Λαχεία (Intralot με 16,5% και Scientific Games επίσης με 16,5%) είναι ότι το Σκρατς δεν έχει «κανιβαλίσει» τα άλλα λαχεία, δηλαδή το Λαϊκό, το Εθνικό και το Πρωτοχρονιάτικο. Οι πωλήσεις των συγκεκριμένων λαχείων φθάνουν τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς αυτά διακινούνται κυρίως με τους λαχειοπώλες (ή «κονταράκηδες»), οι οποίοι, αντιθέτως, δεν έχουν αξιοποιηθεί από την Ελληνικά Λαχεία για τη διακίνηση του Σκρατς.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης η κοινοπραξία αποδίδει στο Δημόσιο μηνιαίο ποσοστό 30% επί του μεικτού κέρδους (GGR –το ποσό που απομένει αν από τις πωλήσεις αφαιρεθούν οι πληρωμές κερδών), με ελάχιστο εγγυημένο ετήσιο ποσό τα 30 εκατ.ευρώ για την πρώτη χρήση και τα 50 εκατ. ευρώ για τις επόμενες χρήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ