Στη «βόμβα ελλειμμάτων» των ασφαλιστικών ταμείων, τον ρόλο του «πυροκροτητή» κατέχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Το έλλειμμα του Ταμείου για το 2015 –επισήμως –υπολογίζεται στα 545 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υψηλότερα ελλείμματα παρουσιάζει μόνο το ΙΚΑ με 940 εκατομμύρια ευρώ (κλάδος συντάξεων). Ωστόσο ο ΟΑΕΕ βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, καθώς η αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες βελτίωσης των εσόδων.
Δεύτερον, η πλήρης υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων επαγγελματιών θυμάτων της οικονομικής κρίσης.
Τρίτον, δύο επιπλέον ασφαλιστικές κλάσεις.
Και τέταρτον, επίλυση του προβλήματος των επαγγελματιών, που έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν αλλά δεν λαμβάνουν τη σύνταξη λόγω οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Στόχος είναι να εκδοθεί η σύνταξη και να παρακρατείται μέρος της για την εξόφληση της οφειλής.
Δέκα προτάσεις για τη σωτηρία του Ταμείου από τους εμπόρους
Υπόμνημα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΟΑΕΕ και την ανακούφιση των επαγγελματιών προς τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Υπόμνημα με δέκα προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΟΑΕΕ, αλλά και για την ανακούφιση των επαγγελματιών, υπέβαλε στον αναπληρωτή υπουργό το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ. Συγκεκριμένα, προτείνουν:
1. Εγγυημένη και επαρκής κρατική χρηματοδότηση.
2. Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.
3. Εύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης.
4. Αποδέσμευση της θεώρησης βιβλιαρίων Υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα.
5. Πάγωμα (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, δίνοντας τη δυνατότητα για μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου.
6. Παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, πληρώνοντας, ακόμη και αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. (Το μέτρο μπορεί να αποδώσει 600 εκατ. ετησίως.)
7. Αύξηση του ποσού οφειλής (από 20.000 σε 40.000 ευρώ) που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη.
8. Ειδική μέριμνα για ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και έχουν οφειλή άνω των 20.000 ευρώ να έχουν δυνατότητα συνταξιοδότησης.
9. Δημιουργία μίας επιπλέον κατώτατης κλάσης στον ΟΑΕΕ, ανταγωνιστικής προς τον ΟΓΑ.
10. Εξορθολογισμός της λειτουργίας του ΟΑΕΕ ώστε αφενός να ενδυναμωθεί η εισπρακτική του ικανότητα και αφετέρου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ως προς τις παροχές και τις υπηρεσίες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



