Οι δηλώσεις αξιωματούχων ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί «κούρεμα» του χρέους της, μετά και την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για ανταλλαγή του ελληνικού χρέους που διακριτά η ΕΚΤ και ο επίσημος τομέας με ομόλογα που η αποπληρωμή τους συνδέεται με την ανάπτυξη ή λήγουν στο διηνεκές, δημιούργησε προσδοκίες για πιθανή εξεύρεση λύσης, βελτιώνοντας και το επενδυτικό κλίμα.

Για την UBS, η στροφή της Ελλάδας από τις απαιτήσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποιο ρεαλιστικές λύσεις, αποτελεί από την πλευρά της αγοράς μία θετική και ευπρόσδεκτη εξέλιξη, υποδηλώνοντας πως μια λύση είναι πιθανή στο εγγύς μέλλον, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να αποκλείσει έτσι τα δύο ακραία σενάρια: αυτό του Grexit αυτό του «κουρέματος» που θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωζώνη.
Η πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, με δύο νέα είδη δανειακών εργαλείων όπως είναι τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης και τα ομόλογα διαρκούς ανακύκλωσης του χρέους, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε αυτή τη μορφή, εκτιμά η HSBC.

Ωστόσο, η μετακίνηση της ελληνικής θέσης από τις αρχικές της προθέσεις για «κούρεμα» του χρέους δημιουργεί ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, ενώ η μεγαλύτερη δυσκολία αναμένεται ότι θα παρουσιάσουν οι συζητήσεις σχετικά με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Καθώς η ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με το εύρος των μεταρρυθμίσεων, αν αυτές δεν προωθηθούν αποτελεσματικά, η μικρότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη θα σημάνει μεγαλύτερο «κούρεμα» για τους επίσημους πιστωτές, ενώ όπως εκτιμά, οι διαπραγματεύσεις θα είναι παρατεταμένες φθάνοντας έως και τον Ιούλιο.

Χαλάρωση της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, διαπιστώνει η JP Morgan, εκτιμώντας πως η νέα ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διαλλακτικότερη, επιχειρώντας μία στροφή στον ρεαλισμό, αν και όπως προβλέπει οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα είναι δύσκολες.
Σε γενικές γραμμές πάντως, οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος με τους Ευρωπαίους εταίρους, γεγονός το οποίο στήριξε το χρηματιστήριο της Αθήνας, οδηγώντας και σε πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Αναλυτές ανέφεραν πως οι νέες προτάσεις για το χρέος μείωσαν τον φόβο ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να έρθει σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους, αν και όπως εκτιμάται οι πιστωτές της Ελλάδας μπορούν να αποδεχθούν μία μορφή αναδιάρθρωσης χρέους, πιθανώς, όμως, με ένα λιγότερο δημιουργικό τρόπο από ομόλογα που διαθέτουν ρήτρα ανάπτυξης.