Το πολιτικό παιχνίδι με τον Πρόεδρο

Ενα πολιτικό παιχνίδι με διπλή στόχευση ανοίγει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εντός των προσεχών ημερών εν όψει της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ενα πολιτικό παιχνίδι με διπλή στόχευση ανοίγει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εντός των προσεχών ημερών εν όψει της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου έχει διαψευστεί μέχρι στιγμής μόνο ένα στοιχείο: ότι υπάρχει συμφωνία στο όνομα του Προέδρου. Παρά ταύτα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να προτείνει ένα στέλεχος που δεν προέρχεται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ· αντιθέτως, οι λόγοι που συνηγορούν σε μια πρόταση προσώπου από τον χώρο της Κεντροδεξιάς ή της ΝΔ είναι πολλοί. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί ο κ. Τσίπρας, εκτός αν τα δεδομένα ανατραπούν λόγω ενδεχόμενης και αστάθμητης αυτή τη στιγμή εμπλοκής.
Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις που μεταδίδονται, η επιλογή του επόμενου Προέδρου από τον κ. Τσίπρα αποβλέπει κατ’ αρχάς στη διαμόρφωση μιας κοινοβουλευτικής συναίνεσης, η οποία θα δώσει και ένα πολιτικό μήνυμα ομαλότητας προς το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή όμως στο μυαλό του κ. Τσίπρα κυριαρχεί και μια άλλη σκέψη: να επιλέξει ένα πρόσωπο από τον χώρο της βασικής αντίπαλης παράταξης, για την οποία προεξοφλεί ότι θα περιπέσει σε μια περιδίνηση εσωστρέφειας, και με τον τρόπο αυτόν να εξασφαλίσει μια περίοδο κατά την οποία η ενόχλησή του από την αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι περιορισμένης έντασης.
Το πρόσωπο του Κ. Καραμανλή θα ήταν ιδανικό για τον κ. Τσίπρα, θα εξασφάλιζε ένα ιδανικό πολιτικό άλλοθι στην κυβέρνηση, θα ενσάρκωνε την παραδοσιακή σχέση της μεταπολιτευτικής συνεννόησης καραμανλικών και Αριστεράς, όμως την ίδια στιγμή θα προκαλούσε αναταράξεις και στο εσωτερικό της ΝΔ. Το σενάριο αυτό δεν προχώρησε, καθώς ο ίδιος ο κ. Καραμανλής δεν ήθελε εξ αρχής να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Εχει πάγια θέση και δεν την αλλάζει όσον αφορά τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου είναι αυτή τη στιγμή το ισχυρότερο σενάριο. Ο σημερινός επίτροπος υπήρξε το μόνο στέλεχος της ΝΔ που αντιμετώπισε θεσμικά τον κ. Τσίπρα κατά την προηγούμενη περίοδο και έτσι διαμορφώθηκε μεταξύ τους μια πολύ καλή σχέση. Παράλληλα μια μετακίνηση του επιτρόπου στην Ηρώδου Αττικού ελευθερώνει μία θέση στις Βρυξέλλες, στην οποία ο Πρωθυπουργός επιθυμεί διακαώς να στείλει ένα στέλεχος δικής του επιλογής. Η κυβέρνηση θέλει ένα δικό της πολιτικό στέλεχος στην Επιτροπή, προκειμένου, αφενός, να έχει εικόνα για όλα όσα συζητούνται στο Κολέγιο των Επιτρόπων και, αφετέρου, να μεταφέρει τις δικές της θέσεις.
Το σημείο αυτό είναι και το μόνο από το οποίο μπορεί να προκύψει εμπλοκή. Πιθανός διάδοχος του κ. Αβραμόπουλου σε περίπτωση εκλογής του στην Προεδρία θα ήταν ο Δ. Παπαδημούλης. Δεδομένης όμως της πρόσφατης κόντρας του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του, έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα σε βάρος του.
Ως πιθανότερη λύση φέρεται η μετακίνηση του Ι. Μηλιού στις Βρυξέλλες, εφόσον όμως λυθεί μια κρίσιμη λεπτομέρεια: η ηγεσία της Επιτροπής δεν έχει ως τώρα την παραμικρή ενημέρωση για το ενδεχόμενο ανατροπών στη σύνθεσή της.
Γιατί είπε «Οχι» ο Καραμανλής


Ο πρόεδρος της ΝΔ αναγκάστηκε, ενώπιον του ενδεχομένου να υπάρξει μεγάλος αριθμός «γαλάζιων» βουλευτών που θα ψήφιζαν τον κ. Αβραμόπουλο, να αλλάξει στάση. Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με τον έλληνα επίτροπο και του ανακοίνωσε ότι αν προταθεί η ΝΔ θα τον στηρίξει. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τον κ. Σαμαρά όπου εξέφρασε πρώτος την άποψη ότι το κόμμα πρέπει να υπερψηφίσει μια τέτοια υποψηφιότητα και ακολούθησαν και άλλοι, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Παρόμοια θέση εξέφρασε και η πλειονότητα των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ που εκτιμά ότι και ο ίδιος ο Σταύρος Δήμας δεν θα ήθελε η διαδικασία της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα να γίνει πεδίο σύγκρουσης.
Σύμφωνα με ένα σενάριο που διακινήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Καραμανλής απάντησε αρνητικά στον Πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι θεώρησε άκρως τιμητική την πρόταση που του έγινε, καθώς έχει εδώ και χρόνια πολλές ενστάσεις για τις αρμοδιότητες και τον ρόλο που διαδραματίζει σήμερα ο Πρόεδρος με βάση το Σύνταγμα.
Ομως αυτό το σενάριο διαψεύδεται από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή και είναι χαρακτηριστική και η δήλωση που έκανε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της μαζί του. «Η πάγια θέση του Κ. Καραμανλή είναι γνωστή» είπε, ενώ είναι κοινή εκτίμηση όλων στη ΝΔ ότι ο πρώην Πρωθυπουργός δεν θα έκανε μια ενέργεια που θα προκαλούσε πρόβλημα στην παράταξη. Επίσης μεταδίδεται από την καραμανλική πλευρά, ότι ουδέποτε υπήρξε θέμα συνάντησης του κ. Καραμανλή με τον κ. Τσίπρα και τα σχετικά σενάρια, λέγεται ότι, εκπορεύτηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδιαφέρον όμως έχει και η στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κεντρικά στελέχη του οποίου άφηναν να διαρρεύσει ότι θα είναι μέγιστο λάθος στην Κομισιόν να χάσει η Κεντροδεξιά μια θέση που θα καταλάβει ένα στέλεχος προερχόμενο από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να επικοινώνησε με τον κ. Καραμανλή, στον οποίο μετέφερε την άποψη ότι θα ήταν λάθος να αποδεχθεί την πρόταση να είναι υποψήφιος Πρόεδρος, και ο πρώην πρωθυπουργός τον καθησύχασε πως σε ό,τι τον αφορά δεν θα άλλαζε απόφαση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk