Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι επενδυτές μετά το σκηνικό ρήξης

Με την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δανειστών και εταίρων να εντείνεται και τις δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων να οδηγούν σε κατάσταση-σοκ μεγάλο μέρος των επενδυτών

Με την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δανειστών και εταίρων να εντείνεται και τις δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων να οδηγούν σε κατάσταση-σοκ μεγάλο μέρος των επενδυτών, εύλογα μέσα σε μόλις τρεις ημέρες ρευστοποιήθηκαν μετοχές αξίας 11,5 δισ. ευρώ, οδηγώντας και το κόστος δανεισμού της χώρας στα ύψη (στο 11,26% βρέθηκε το δεκαετές ομόλογο και στο 19,37% το τριετές).
Μόνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχασαν 8,64 δισ. ευρώ, ενώ η αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ σε αυτές έχει υποχωρήσει πλέον στα 6,5 δισ. ευρώ – με ό,τι αυτό σημαίνει για τους φορολογουμένους.
«Η στιγμή της αλήθειας»


Παρά το σκηνικό ρήξης που διαμορφώθηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup και του EuroWorking Group με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναλυτές υποστηρίζουν πως καθώς πλησιάζει «η στιγμή της αλήθειας» υπάρχουν ισχυρά κίνητρα εκατέρωθεν να επιτευχθεί συμβιβασμός, αν και η κυβέρνηση θα πρέπει να μετακινηθεί από τις σημερινές της θέσεις περισσότερο από ό,τι οι Ευρωπαίοι.

«Το ζήτημα είναι αν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θέλει και αν μπορεί να το κάνει»
ανέφερε η Bank of America Merrill Lynch.

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με το 2012, αναφέρει η Barclays Research, επισημαίνοντας ότι η σκληρή στάση της νέας κυβέρνησης έχει καταστήσει τον συμβιβασμό με τους διεθνείς πιστωτές ιδιαίτερα απίθανο. «Οποιοδήποτε πολιτικό κέρδος και αν έχει η κυβέρνηση με το να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή της, θα εξατμιστεί πλήρως, καθώς η στάση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» υποστήριξε αναλυτής της Rabobank μιλώντας στο CNBC. Οι πιέσεις στους ελληνικούς τίτλους αυξήθηκαν και από τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε ότι «οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία να είναι η βάση για περαιτέρω αλληλεγγύη, την οποία όλοι στην Ευρώπη χρειάζονται», ενώ πρόσθεσε: «Σε αυτό δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί μας και επιπλέον θα είναι και δύσκολο να μας εκβιάσει». «Φοβάμαι ότι πάμε να πέσουμε σε έναν τοίχο» σχολίασε έλληνας τραπεζίτης.
«Να προσγειωθούν»


Αν επικρατήσει η λογική, υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμό, σημείωναν αναλυτές, εκτιμώντας πάντως ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια και θα αναγκαστεί σε έναν συμβιβασμό, καθώς τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, ενώ, όπως αναφέρεται, οι Ελληνες θα πρέπει «να προσγειωθούν στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα». «Δεν μπορείς π.χ. να ζητάς «κούρεμα» χρέους και την ίδια ώρα να δηλώνεις πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων, σχεδόν αρνητική στάση για τις ξένες επενδύσεις και αύξηση των δαπανών μέσω αμφιλεγόμενων πρωτοβουλιών χωρίς να έχεις προηγουμένως εξασφαλίσει τα έσοδα».
Παράλληλα, όπως αναφέρουν, τυχόν διαφοροποιήσεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη αντιμετωπίζονται σχεδόν ως αξιακό ζήτημα που θα μπορούσε να φέρει τη χώρα σε απευθείας σύγκρουση με τους εταίρους.
Από την άλλη πλευρά καθησυχαστικά λειτούργησαν όσον αφορά τη στάση των ξένων επενδυτών για τη χώρα οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και συντονιστή του οικονομικού επιτελείου Γιάννη Δραγασάκη (συναντήθηκε και με τον Prem Watsa, επικεφαλής της καναδικής Fairfax Financial Holding και σημαντικό μέτοχο της Eurobank), ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα αντιταχθεί στα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών, καθώς και ότι κάθε διοικητική ή άλλη αλλαγή θα λάβει χώρα έπειτα από διαβούλευση με αυτούς. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει ιδέες για την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας των τραπεζών, καθώς επιθυμεί να μεγιστοποιήσει την αξία τους.
Υψηλά ρίσκα


Για τη Fitch Ratings η χώρα θα έλθει τελικά σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές, όμως τα ρίσκα παραμένουν υψηλά. Ενδεχόμενη σύγκρουση με την τρόικα εντείνει τη νευρικότητα στις αγορές αναφορικά με το μέλλον της χώρας δεδομένων και των σημαντικών εξωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας κατά το τρέχον έτος. Δύσκολες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες με τους δανειστές «βλέπουν» ο οικονομολόγος Gyorgy Kovacs και η ομάδα των αναλυτών της UBS. Ωστόσο, καθώς μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων, δεν αποκλείεται τελικά οι δύο πλευρές να καταλήξουν πριν από τις μεγάλες λήξεις των ελληνικών ομολόγων το καλοκαίρι.

ΣΤΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ
H απόσταση είναι μεγάλη και αγεφύρωτη
Για τον Steven Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγο και επικεφαλής Επενδύσεων στη Saxo Bank, η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη: η εντολή που δόθηκε είναι «να αγνοηθεί η λιτότητα». Η στάση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι ξεκάθαρη: υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης σε θέματα ωρίμασης και όρων αλλά κανένα περιθώριο σε θέματα ουσίας ούτε για αμφιβολίες σε σχέση με την εξόφληση του χρέους. Η ΕΕ, δεδομένης της πολιτικής της, θα αναζητήσει τρόπο συμβιβασμών και παρακάμψεων, αλλά πλέον τα περιθώρια αυτής της τακτικής έχουν στενέψει – δεν υπάρχουν πια καινούργιες «τσέπες» για να μεταφερθεί το πρόβλημα. Συχνά δεν υπάρχει καμία λύση για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αυτό, αναφέρει, είναι το πραγματικό συμπέρασμα από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα.
H απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από την τρόικα είναι μεγάλη και αγεφύρωτη, εκτίμησε και η Nomura. Πάντως το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί, όπως εκτιμά, να ιδωθεί από δύο πλευρές καθώς η ευρεία νίκη μπορεί να μεταφραστεί ως εντολή για σκληρή γραμμή απέναντι στην τρόικα, ειδικά τώρα που οι ΑΝΕΛ θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και η ΝΔ αναμένεται να εισέλθει σε μια φάση εσωστρέφειας με πιθανή αμφισβήτηση της ηγεσίας της ή, από την άλλη πλευρά, το αποτέλεσμα μπορεί να ερμηνευθεί ως ισχυροποίηση του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό του κόμματος, κάτι που θα του επιτρέψει να «τιθασεύσει» τις ακραίες συνιστώσες του.
Οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης δεν αποτελούν καλό οιωνό για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εκτίμησε η Barclays, καθώς η Αθήνα, όπως αναφέρει σχετικά, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων η επαναπρόσληψη υπαλλήλων του Δημοσίου και η διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων, κάνοντας λόγο για σταδιακή ακύρωση των μέτρων που συμφωνήθηκαν. Ενδεχόμενη σύγκρουση με την τρόικα πάντως θα εντείνει τη νευρικότητα στις αγορές αναφορικά με το μέλλον της χώρας, δεδομένων και των σημαντικών εξωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών της.
Δύσκολες διαπραγματεύσεις
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας προμηνύει δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εκτιμά και η Citigroup, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το πρώτο μη καθεστωτικό κυβερνών κόμμα στην ευρωζώνη από την αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οπως έγραψαν σε σχόλιό τους οι αναλυτές Ebrahim Rahbari και Tina M. Fordham, η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας είναι ότι τελικά θα επιτευχθεί μια συμφωνία κυρίως λόγω των αμοιβαίων ισχυρών κινήτρων τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τους ευρωπαίους πιστωτές ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, που είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από το ευρώ, αλλά η επίτευξη συμφωνίας απαιτεί σημαντικούς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές και ως εκ τούτου οι διαπραγματεύσεις θα είναι χρονοβόρες και υπάρχει η πιθανότητα να αποτύχουν.
Οπως επίσης αναφέρουν, καθώς πολλές πτυχές της ελληνικής περίπτωσης είναι μοναδικές, οι συνέπειες στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα είναι περιορισμένες βραχυπρόθεσμα, ειδικότερα μετά την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ που αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους. Ωστόσο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η ριζοσπαστική κατεύθυνσή του ενδεχομένως να εντείνουν τις ανησυχίες για τους πολιτικούς κινδύνους στην ευρωζώνη και την άνοδο των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν εξάλλου ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κέρδισε μια σημαντική νίκη, όμως το νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή αστάθεια μόλις τώρα αρχίζει.
Αντιμέτωπη με ιδιαίτερα σκληρές διαπραγματεύσεις αναμένεται να βρεθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εκτιμά η Goldman Sachs. Αν και οι πιστωτές αναμένεται να δεχθούν κάποιες υπαναχωρήσεις σε ορισμένες πτυχές του ελληνικού προγράμματος αλλά και μείωση του χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να εγκαταλειφθεί το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, όπως εκτιμούν άλλοι αναλυτές, «κούρεμα» χρέους θα πρέπει να αποκλειστεί καθώς, όπως λέγεται, αν γίνει στην Ελλάδα, τότε γιατί να μη γίνει και στην Ιρλανδία ή στην Πορτογαλία, που απήλαυσαν πολύ μικρότερη ελάφρυνση χρέους, ή ακόμη και στις πιο βαριά χρεωμένες Ισπανία και Ιταλία;


Ποιες λύσεις προτείνονται για το δημόσιο χρέος
Τι αναφέρουν οι ερευνητές του ινστιτούτου Bruegel – Πως θα μειωθεί κατά 32 δισ. ευρω ή κατά 17% του ΑΕΠ

Μια συμβιβαστική λύση με τη μορφή της επέκτασης των λήξεων και της μείωσης των επιτοκίων, κάτι που σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bruegel θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της χώρας κατά 17% του ΑΕΠ, δεν αποκλείει η UBS. Οι ερευνητές του Bruegel πρότειναν τις εξής λύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους:

1.
Μείωση του επιτοκίου στα διμερή δάνεια της πρώτης διάσωσης. Το επιτόκιο που είναι συνδεδεμένο στο τριμηνιαίο Euribor με το spread από τις 50 μονάδες βάσης να μειωθεί στο μηδέν, χωρίς να υπάρξουν ζημιές για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Το όφελος θα φθάσει στο 3,4% του ΑΕΠ.

2.
Η ωρίμαση των δανείων των κρατών-μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα επιμηκύνθηκε ως το 2041. Μια επιπλέον επιμήκυνση κατά 10 έτη, με παράταση και της περιόδου χάρητος, θα γλίτωνε την Ελλάδα από την πληρωμή τόκων ύψους 4,5% του ΑΕΠ.

3.
Επιμήκυνση των δανείων του EFSF. Η Ελλάδα πληρώνει περίπου μία μονάδα βάσης επιπλέον από το κόστος δανεισμού του EFSF. Ως εκ τούτου το επιτόκιο στα δάνεια του EFSF δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω, χωρίς να υποστεί ζημιές το Ταμείο. Ωστόσο η ωρίμαση των δανείων μπορεί να επιμηκυνθεί περαιτέρω κατά 10 έτη, κάτι που θα αποφέρει όφελος περίπου 8,1% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια στιγμή το EFSF δεν θα υποστεί απώλειες. Οι τρεις παραπάνω επιλογές οδηγούν σε μείωση του χρέους κατά 17% του ΑΕΠ ή κατά συνολικά 32 δισ. ευρώ περίπου.
Παράλληλα, μια άλλη επιλογή αφορά την αλλαγή των κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια από το πρώτο και δεύτερο πρόγραμμα σε σταθερά, κάτι το οποίο θα μείωνε την καθαρή παρούσα αξία του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους αλλά θα οδηγούσε σε απώλειες για κάποια κράτη-μέλη. Η ανταλλαγή των ομολόγων με ομόλογα συνδεδεμένα με το ΑΕΠ αποτελεί επίσης μία άλλη επιλογή σύμφωνα με το Bruegel, αλλά αν τα ομόλογα με ρήτρα ΑΕΠ δεν οδηγήσουν σε απώλειες για τους ευρωπαίους δανειστές, δεν θα οδηγήσουν και σε μείωση του κόστους χρηματοδότησης για την Ελλάδα.
«Ελαστικοί όροι»

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται απαραίτητα «κούρεμα» χρέους, εκτίμησε ο Mads Koefoed, επικεφαλής Μακροστρατηγικής της Saxo Bank. Στην πραγματικότητα, λέει, οι όροι δανεισμού της Ελλάδας είναι ήδη αρκετά ελαστικοί.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέρει, σχετίζεται με το ύψος των δαπανών που εξυπηρετούν το εν λόγω χρέος. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι κάτοχοι ελληνικού χρέους είναι κυρίως κράτη-μέλη της ευρωζώνης, το ΔΝΤ και το αρχικό ταμείο διάσωσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Αυτοί οι πιστωτές έχουν επιτρέψει παράταση αποπληρωμής του χρέους, ενώ υπάρχει πιθανότητα να συμφωνηθεί περαιτέρω παράταση μελλοντικά, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Το αποτέλεσμα είναι το χρέος της Ελλάδας να έχει πολύ μακρά διάρκεια λήξης. Συνεπώς, είναι αρκετά εύκολο να το εξυπηρετήσει, εφόσον τηρούνται οι συμβατικές δεσμεύσεις, ενώ έχει χαμηλή αναλογία δαπανών, της τάξεως του 4% του ΑΕΠ, χαμηλότερη από πολλά άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και παρόμοιο με πολλές άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα. Μπορούμε να εξακολουθήσουμε να συζητούμε για ένα πιθανό «κούρεμα», σημειώνει ο ίδιος, αλλά καταλήγει: «Φτάνει πια με τους αυτόματους ισχυρισμούς για «μη βιωσιμότητα», έλεος!».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk