Πώς βλέπει η αγορά το νέο «πακέτο» της ΕΚΤ

Για ιστορική απόφαση «τυπώματος χρήματος» από την ΕΚΤ κάνουν λόγο οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές της αγοράς, ανακοινώνοντας διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ

Για ιστορική απόφαση «τυπώματος χρήματος» από την ΕΚΤ κάνουν λόγο οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές της αγοράς, ανακοινώνοντας διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, από τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο του 2016, το οποίο μάλιστα εκτιμάται ότι θα παραταθεί και για τα επόμενα χρόνια. Το πρόγραμμα, ύψους ως 60 δισ. τον μήνα, που αφορά την αγορά περιουσιακών στοιχείων από τη δευτερογενή αγορά που θα περιλαμβάνουν κρατικούς και ιδιωτικούς τίτλους, αποσκοπεί σύμφωνα με τους αναλυτές στην τόνωση της ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού, ενώ ο ισολογισμός της ευρωτράπεζας θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2012 (των 3 τρισ. ευρώ).
Τα 43 δισ. ευρώ από τα 60 δισ. ευρώ θα αφορούν κρατικούς τίτλους σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citigroup, ενώ η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναθεωρήσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τον ρυθμό των αγορών κάποια στιγμή μετά και τη δημοσίευση ενδεχομένως των νέων τριμηνιαίων προβλέψεων για την οικονομία της ευρωζώνης. Η διεθνής εμπειρία δείχνει, ανέφερε η αμερικανική τράπεζα, πως θα πρέπει οι αγορές ομολόγων να είναι μεγάλης διάρκειας για να δοθεί ώθηση στην οικονομία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της π.χ. ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα παραμείνει κάτω του στόχου (2%) και το 2017-19 κατά μέσο όρο στο 1,5% και αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί και μετά το 2016, εκτός αν το ευρώ υποχωρήσει περισσότερο από ό,τι αναμένεται.
Ωθηση στην οικονομία


Το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι αρκετά μεγάλο ώστε να επιφέρει χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών, αλλά και των επενδύσεων, εκτίμησε η UBS, θεωρώντας ωστόσο πως ως απόρροια των καθυστερήσεων στη νομισματική πολιτική της ευρωτράπεζας το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων στην οικονομία θα γίνει αισθητό από το 2016, αν και τα προηγούμενα μέτρα σε συνάρτηση με την ευνοϊκή συγκυρία από την πτώση του ευρώ και του πετρελαίου θα δώσουν κάποια ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης και το 2015.
Τα ομόλογα που αγοράζει η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι μόνο Επενδυτικής Βαθμίδας και δεν θα αγοραστούν πάνω από το 33% ανά εκδότη χρέους και 25% ανά έκδοση στο οποίο θα συμπεριληφθούν και οι αγορές από τα προγενέστερα ABS και TLTROs (το spread τους μειώνεται στο μηδέν για να γίνουν πιο ελκυστικά). Αναφορικά με την Ελλάδα, όπως σημείωναν οι αναλυτές, καθώς για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια, η αγορά ομολόγων μπορεί να ισχύσει από τον Ιούλιο και μετά, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις και εφόσον προηγουμένως έχουν εξοφληθεί οι τίτλοι που η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της από τις αγορές που έκανε την περίοδο 2010-2012 και οι οποίοι ωριμάζουν την περίοδο εκείνη.
Αν λοιπόν η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα μπορέσει τότε να αγοράσει ως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά (περίπου 35 δισ. ευρώ), ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).
Καταμερισμός


Το πρόγραμμα, έπειτα από συναίνεση ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, προβλέπει καταμερισμό κινδύνου στο 20% για την ΕΚΤ και κατά 80% για τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές, ενώ για τους αναλυτές αποτελεί εργαλείο νομισματικής πολιτικής από νομικής άποψης, καθώς όπως αναφέρθηκε, οι επενδυτές έδειχναν ικανοποιημένοι για τη ρήτρα «pari passu» (σε ισότιμη βάση) που θα ισχύει σε περίπτωση χρεοκοπίας.
Οι αγορές των κρατικών ομολόγων θα βασίζονται στην κλείδα κατανομής της ΕΚΤ, δηλαδή στο μερίδιο των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, η οποία θα επιβλέπει και θα συντονίζει τις αγορές για να διασφαλίσει τον ενιαίο χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Εκτιμάται ότι κατά τους επόμενους μήνες θα σημειωθεί χαμηλός, ίσως και αρνητικός, πληθωρισμός προτού το Πρόγραμμα επιτύχει τον στόχο του, να επαναφέρει το επίπεδο του πληθωρισμού κοντά στο 2%. Ο συνδυασμός δε των χαμηλών τιμών πετρελαίου και του προγράμματος θα βοηθήσει στην ανόρθωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα πρέπει σύμφωνα με την ΕΚΤ να ακολουθηθεί και από δομικές μεταρρυθμίσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk