Κυρ. Μητσοτάκης: Να κερδίσουμε τον μετριοπαθή ψηφοφόρο του Κέντρου

Να απευθυνθεί η ΝΔ στον μετριοπαθή ψηφοφόρο του Κέντρου προτάσσει ως κίνηση για την τελευταία εβδομάδα των εκλογών ώστε να αντιστραφεί το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ο υποψήφιος στη Β’ Αθηνών Κυριάκος Μητσοτάκης

Να απευθυνθεί η ΝΔ στον μετριοπαθή ψηφοφόρο του Κέντρου προτάσσει ως κίνηση για την τελευταία εβδομάδα των εκλογών ώστε να αντιστραφεί το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ο υποψήφιος στη Β’ Αθηνών Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι μόνο αναπόφευκτη δεν είναι η ήττα, επικρίνει με σφοδρότητα τον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του και υπογραμμίζει ότι «μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».

Αυτές οι εκλογές δεν κερδίζονται με φόβο αλλά με ελπίδα, είπατε προ ημερών. Αυτή όμως δεν ήταν η στρατηγική της ΝΔ;
«Οι πολίτες σήμερα έχουν ουσιαστικά μία και μόνο ρεαλιστική πρόταση που μπορούν να επιλέξουν με κριτήριο τη λογική: αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Η πρότασή μας πατάει πάνω στα αδιαμφισβήτητα θεσμικά και οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνουν τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους δανειστές της και τις διεθνείς αγορές. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται ξεκάθαρα στον πελατειακό λαϊκισμό και σε επιλογές μονομερούς χαρακτήρα που είναι πέρα από τη σφαίρα του εφικτού. Αν αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγούσε στον ορατό κίνδυνο της χρεοκοπίας και της εξόδου της χώρας από το ευρώ, θα προκαλούσε γέλια. Εχουμε υποχρέωση ως κόμμα, ως πολιτικοί, να πούμε ξεκάθαρα τι θα κάνουμε και πώς. Να εξηγήσουμε πώς θα ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση και πώς θα αρχίσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές όπως όλες οι κανονικές χώρες. Να τονίσουμε ότι μείωση του χρέους μπορεί να γίνει μόνο από ένα κόμμα που σέβεται το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Είναι όμως απόλυτα αναγκαίο να καταδείξουμε τι θα συμβεί και γιατί αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές και υλοποιήσει τις επιλογές του. Αυτό δεν είναι ατεκμηρίωτος φόβος αλλά η αλήθεια. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάθε υπεύθυνος πολίτης προτού αποφασίσει για το μέλλον του. Από εκεί και πέρα η ευθύνη ανήκει στους πολίτες οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν δικαιούνται να πουν ότι δεν γνώριζαν. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν σφάλμα αναγνωρίζεται».
Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε από την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;
«Δηλαδή, μου λέτε ότι η Ελλάδα δεν θα βγει βαθιά τραυματισμένη από τη σύγκρουση με την Ευρώπη; Οτι δεν θα χάσουν οι πολίτες θυσίες πέντε ετών; Και να σας πω και κάτι άλλο; Σε μια τέτοια σύγκρουση τη νύφη θα την πληρώσουν πρωτίστως οι πιο αδύνατοι. Οχι αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και το παίζουν επαναστάτες της δεκάρας».

Πολλοί θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτη η ήττα της ΝΔ. Εσάς σας φοβίζει η κρίση του ελληνικού λαού;
«Μόνο αναπόφευκτη δεν είναι η ήττα. Εχω εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού. Δεν σας κρύβω βέβαια ότι προβληματίζομαι από το γεγονός ότι μια μερίδα των πολιτών πιστεύει σε μια ρητορική που δεν τέμνεται πουθενά με την πραγματικότητα και καλλιεργεί τον πιο χυδαίο και άκρατο λαϊκισμό. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα προβληματιστούν από το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να στέλνει επιστολή στους γερμανούς πολίτες λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να καλεί το ΚΚΕ σε κυβερνητική σύμπραξη. Αναρωτιέμαι, δεν βλέπουν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι ότι η ρητορική του λαϊκισμού έχει οδηγήσει σε μια de facto στάση πληρωμών προς το κράτος και ότι ο λογαριασμός θα έρθει σύντομα σε όλους μας; Κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις σαχλαμάρες που λέει για τη φορολογία να ενθαρρύνει την αστική τάξη να μην πληρώνει φόρους».
Απέμεινε μία εβδομάδα ως τις εκλογές. Τι μπορεί να αλλάξει για να περάσει η ΝΔ μπροστά;
«Να υπερασπιστεί με θάρρος τις μεταρρυθμίσεις, να απευθυνθεί στον μετριοπαθή ψηφοφόρο του Κέντρου και να αποδομήσει σημείο προς σημείο τον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποδείξαμε ότι αλλαγές που κάποιοι πίστευαν ότι έχουν πολιτικό κόστος αγκαλιάζονται τελικά από τη σιωπηλή πλειονότητα των πολιτών. Γιατί η μεταρρύθμιση αφορά συχνά την κατάργηση προνομίων και την επιβολή του νόμου και της αξιοκρατίας».
«Στις εκλογές κατεβαίνουμε για να νικήσουμε»

Αν αντιστρέψετε τις δημοσκοπήσεις, κυβέρνηση με ποιον θα κάνετε; Βλέπετε μεγάλο συνασπισμό; Στην αντίθετη περίπτωση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει, η ΝΔ θα έπρεπε να δώσει ψήφο ανοχής;

«Θεωρώ ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε με πολιτικές δυνάμεις που έχουν αστική αντίληψη, ευρωπαϊκό προσανατολισμό, εκσυγχρονιστικό υπόβαθρο και σε κάθε περίπτωση θα συμμεριστούν ένα συμφωνημένο προγραμματικό πλαίσιο. Δεν εξετάζω κάποιο άλλο σενάριο. Σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνουμε για να κερδίσουμε. Εμείς ξέρουμε με ποιους θα κυβερνήσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που κλείνει την πόρτα σε όλους τους εν δυνάμει συμμάχους, πλην του ΚΚΕ φυσικά, εκβιάζοντας ανοιχτά με δεύτερες εκλογές».
Λέτε συνεχώς ότι αυτές οι εκλογές είναι η τελευταία ευκαιρία να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού. Ξεχνάτε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και υπήρξε μεταρρυθμιστική κόπωση. Γιατί να πιστέψει κάποιος τη ΝΔ;
«Υπήρξε κόπωση. Αυτή είναι η αλήθεια. Υπήρξαν και λάθη που έφεραν καθυστερήσεις και εμπόδια στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση όμως δεν άλλαξε κατεύθυνση. Ιστορικά καταφέραμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, πρωτογενή πλεονάσματα, έξοδο στις αγορές. Η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ, μισθοί και συντάξεις πληρώθηκαν κανονικά. Αρχισε επιτέλους να μπαίνει τάξη στο Δημόσιο. Και όλα αυτά δεν ήταν καθόλου αυτονόητα. Η χώρα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει αυτή την προσπάθεια μπαίνοντας σε έναν σταθερό δρόμο ανάπτυξης και αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μόνο η Νέα Δημοκρατία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk