Ευ. Μεϊμαράκης: «Οι δημοσκοπήσεις δεν βγάζουν κυβερνήσεις»

Κυβερνήσεις βγάζουν οι εκλογές, όχι οι δημοσκοπήσεις, λέει ο Πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος στη Β’ Αθηνών Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Κυβερνήσεις βγάζουν οι εκλογές, όχι οι δημοσκοπήσεις, λέει ο Πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος στη Β’ Αθηνών Ευάγγελος Μεϊμαράκης και επιμένει ότι η ΝΔ θα αντιστρέψει τις μετρήσεις και θα κερδίσει την εκλογική μάχη. Στο ενδεχόμενο ήττας, το οποίο δεν αποδέχεται, είναι κατηγορηματικά αντίθετος να δώσει η ΝΔ ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διότι αυτό θα σημαίνει συνενοχή στην εφαρμογή μέτρων που θα οδηγήσουν τη χώρα αρκετά χρόνια πίσω. Παράλληλα υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιθώρια επανένωσης του χώρου της Κεντροδεξιάς που διασπάστηκε, όπως τονίζει.

– Βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σταθερό προβάδισμα. Είναι αναπόδραστο γεγονός η ήττα της ΝΔ;
«Οχι. Και το λέω κατηγορηματικά. Πιστεύω ότι η ΝΔ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Η μάχη δίδεται μέχρι να κλείσουν οι κάλπες και επιτρέψτε μου να σας θυμίσω το 2000, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις μάς έδιναν μπροστά, όπως και τα exit polls τη βραδιά των εκλογών, αλλά τελικά χάσαμε με 1,5%. Αν θεωρούσαμε γεγονός την ήττα, δεν θα κάναμε εκλογές. Θα βγάζαμε κυβερνήσεις με δημοσκοπήσεις».

– Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε; Μπορείτε να αλλάξετε το κλίμα και πώς;
«Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας. Ακόμη και αν λάβουμε ως δεδομένα τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, προκύπτει ότι υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή στον χώρο των αναποφάσιστων που μπορεί να στηρίξει τη μεγάλη προσπάθεια της ΝΔ. Επίσης μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων για τη ΝΔ υπάρχει και από τον χώρο των κομμάτων που ευκαιριακά δημιουργήθηκαν και στα οποία το 2012 οι πολίτες έδωσαν ψήφο για να διαμαρτυρηθούν. Είμαι βέβαιος ότι και οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του κόμματός μας θα επιστρέψουν και θα στηρίξουν τον αγώνα για έξοδο από την οικονομική κρίση. Δεν θα αφήσουν να πάνε χαμένες οι θυσίες τους και θα κλείσουν τα αφτιά τους στις φωνές του λαϊκισμού ».

– Πώς θα πείσετε την τελευταία εβδομάδα τους πολίτες που δηλώνουν ότι δεν έχουν τι άλλο να χάσουν και δεν φοβούνται την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν τη ΝΔ;
«Δεν αποδέχομαι ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές λέγοντας ότι δεν έχουν κάτι άλλο να χάσουν. Οτι θα αφήσουν τους κόπους τους να πάνε χαμένοι. Οτι υπέστησαν όλες αυτές τις θυσίες και τώρα που είναι η ώρα να αρχίσουν αυτές να αποδίδουν απτά αποτελέσματα θα τα παρατήσουν. Δεν το πιστεύω. Αντιθέτως, πιστεύω ότι τώρα ακριβώς θα σκεφθούν για το παρόν και το μέλλον των ιδίων και της χώρας. Αν υπάρχει ένας τρόπος να βγούμε από την οικονομική κρίση είναι με το πρόγραμμα της ΝΔ. ».

– Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, θα έδινε η ΝΔ ψήφο ανοχής;
«Πώς να δώσει κάποιος ψήφο ανοχής σε πολιτικές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την προσπάθεια να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και να βγει η χώρα από την κρίση; Ανοχή στην εφαρμογή όσων προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνενοχή στην εφαρμογή μέτρων που θα οδηγήσουν τη χώρα αρκετά χρόνια πίσω».

– Είναι πιθανόν να μην έχουμε αυτοδυναμία στις εκλογές. Μεγάλος συνασπισμός ή επαναληπτικές εκλογές;
«Η ΝΔ δεν επιθυμεί συνεχείς εκλογικές μάχες. Οχι γιατί φοβάται αλλά διότι γνωρίζει πως θα κάνουν κακό στη χώρα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δεν ήθελε τώρα τις εκλογές, όπως, σας επισημαίνω, δεν τις ήθελαν και οι πολίτες. Για να υπάρξει πάντως ένας μεγάλος συνασπισμός πρέπει να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία. Πρέπει τα κόμματα να έχουν κοινούς στόχους. Και τουλάχιστον από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δυόμισι χρόνια αυτό που είδαμε είναι μια συνεχής άρνηση. Ακόμη και σε νομοσχέδια που ήταν στο πλαίσιο της προσπάθειας ελάφρυνσης των πολιτών για να μην πουν «ναι» ψήφιζαν «παρών». Πάντως το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών το αποφασίζουν οι πολίτες με την ψήφο τους».

– Πολλοί λένε ότι η ΝΔ έχει χάσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους της. Στα δεξιά σας υπάρχει ένα 16,5% και χάθηκαν 1 εκατ. ψηφοφόροι. Πώς θα επιστρέψουν αυτοί πίσω; Με στρατηγική προς τα δεξιά ή προς το Κέντρο;
«Η στρατηγική της ΝΔ είναι μία και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Είναι συγκεκριμένη καθώς περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς πλειοδοσία υποσχέσεων. Εχει να παρουσιάσει έργο που υλοποιήθηκε υπό δύσκολες συνθήκες και διαθέτει πρόγραμμα. Αυτό που μένει είναι οι πολίτες να ακούσουν το πρόγραμμα αυτό και να αποφασίσουν αν θα αφήσουν τη χώρα να γυρίσει πίσω ή αν θα κάνουμε όλοι μαζί το επόμενο μεγάλο βήμα αλλάζοντας σελίδα».

– Μετά τις εκλογές πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τη φυσιογνωμία της ΝΔ και με ποιον στόχο;
«Οπως σας είπα, τώρα είναι η ώρα της μάχης. Πάντως και μετά τις εκλογές η παράταξη των μεγάλων πρωτοβουλιών και των έργων θα έχει και πάλι ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

– Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν για την επανένωση της Κεντροδεξιάς;
«Υπάρχουν πολλά περιθώρια επανένωσης του χώρου της μεγάλης παράταξής μας που διασπάστηκε κυρίως διότι το 2012 πολλοί ψηφοφόροι μας απευθύνθηκαν σε ευκαιριακά κόμματα. Και το έπραξαν πιστεύοντας ότι η ΝΔ άλλαξε πολιτική. Δεν είναι έτσι όμως. Ούτε πολιτική αλλάξαμε ούτε ξεχάσαμε τις αρχές μας. Το 2012 όμως έπρεπε να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Εφαρμόσαμε μια πολιτική που δεν ήταν δική μας αλλά αποτελούσε δέσμευση και τη σεβαστήκαμε. Η έξοδος από την κρίση θα αναδείξει εκ νέου τις θεμελιώδεις αρχές μας τις οποίες στηρίζει η πλειονότητα των Ελλήνων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk