Οι λάθος αντιδράσεις για την σφαγή στην Charlie Hebdo

Οι ηγέτες στην Ευρώπη προσπαθούν δικαίως να εξακριβώσουν…

Οι λάθος αντιδράσεις για την σφαγή στην Charlie Hebdo | tovima.gr
Το Βήμα – The New York Times
Οι ηγέτες στην Ευρώπη προσπαθούν δικαίως να εξακριβώσουν τί μπορούν να κάνουν προκειμένου να εμποδίσουν τρομοκρατικές επιθέσεις όπως αυτή στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo. Δυστυχώς, κάποιοι πολιτικοί προτείνουν ένα είδος λογοκρισίας και παρακολούθησης του διαδικτύου που λίγα θα επιτύχουν ως προς την προστασία των πολιτών και πολλά ως προς την καταστρατήγηση των ατομικών ελευθεριών. Στο Παρίσι, καμιά δεκαριά υπουργοί Εσωτερικών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας εξέδωσαν μία ανακοίνωση, καλώντας τους παρόχους ίντερνετ να αναγνωρίζουν και να κατεβάζουν υλικό «με στόχο την υποκίνηση μίσους και τρόμου».
Οι υπουργοί επίσης επιθυμούν η ΕΕ να αρχίσει ελέγχει και να αποθηκεύει πληροφορίες για τα δρομολόγια όσων ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Και στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να απαγορεύσει τις υπηρεσίες ίντερνετ που δεν παρέχουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να παρακολουθεί όλες τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες και τηλεφωνήματα. Ακόμη και πριν την επίθεση στο Charlie Hebdo, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν ή εφάρμοζαν σκληρότερα μέτρα. Για παράδειγμα, το γαλλικό κοινοβούλιο πέρασε έναν νόμο τον Σεπτέμβριο που επιτρέπει στις Αρχές να κρατάει προσωρινά τα διαβατήρια και τις ταυτότητες πολιτών που κρίνεται πιθανό να γίνουν μέλη κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Και αυτή την εβδομάδα, γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν συλλάβει 54 άτομα με την κατηγορία της ρητορικής μίσους, συμπεριλαμβανομένου ενός αμφιλεγόμενου κωμικού. Όσο γοητευτικά και αν ακούγονται αυτά τα μέτρα στον απόηχο μίας τραγωδίας, είναι βαθιά ελαττωματικά.
Χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία εφαρμόζουν αυστηρότερους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις του, έχουν στο παρελθόν υποχρεώσει εταιρείες όπως η Yahoo και το Twitter να κατεβάσουν ναζιστική προπαγάνδα. Αλλά αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους ή δικαστές και όχι από τεχνολογικές εταιρείες. Οι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ δεν έχουν ούτε το προσωπικό ούτε τη δυνατότητα να καθορίσουν ποίο υλικό είναι πιθανό να οδηγήσει σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Γι’ αυτό μία λευκή επιταγή σε αυτές τις εταιρείες να κατεβάζουν το υλικό που συνδέεται με τρομοκρατία, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό ζήλο και να αφαιρούν το υλικό που θεωρούν προσβλητικό αλλά δεν παραπέμπει σε άμεση απειλή.
Στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να αφαιρέσουν και τις γελοιογραφίες της Charlie Hebdo. Ο Κάμερον δήλωσε επίσης ότι εταιρείες όπως η WhatsApp και η Snapchat θα πρέπει να δημιουργήσουν παράθυρα στις υπηρεσίες τους που θα επιτρέπουν στις υπηρεσίες πληροφοριών να παρακολουθούν τις συνομιλίες των χρηστών τους. Αν οι εταιρείες δεν συνεργαστούν τότε δεν θα μπορούν να λειτουργούν στη Βρετανία. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να μοιάζει λογική για μερικούς – εξάλλου, η αστυνομία μπορεί να παγιδεύσει μία σταθερή γραμμή τηλεφώνου γιατί όχι μία υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων;
Όμως οι χάκερ και οι εγκληματίες θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν αυτά τα παράθυρα προκειμένου να κλέψουν τα προσωπικά δεδομένα από άτομα, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Η πρόταση του Κάμερον θα κάνει το ίντερνετ λιγότερο ασφαλές χωρίς απαραίτητα να καταπολεμά τη τρομοκρατία. Φυσικά, οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα αναγνώρισης και αποτροπής των τρομοκρατικών επιθέσεων μέσω στοχευμένης συγκέντρωσης πληροφοριών. Αλλά υπάρχουν λόγοι για να πιστεύουμε ότι η εκτεταμένη λογοκρισία και η διεισδυτική παρακολούθηση μόνο θα υπονομεύσουν τις προσωπικές ελευθέριες αλλά και ότι θα μπορούσαν να μας κάνουν λιγότερο ασφαλείς.

* Το κείμενο είναι το κύριο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας New York Times
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk