Αντιδράσεις και εκτιμήσεις για το Επικρατείας της ΝΔ

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ είχε προεξοφληθεί εδώ και μέρες και εξέλιπε το στοιχείο του αιφνιδιασμού, καθώς η τοποθέτηση του καθηγητή της Νομικής Θόδωρου Φορτσάκη στην πρώτη θέση είχε ήδη ανακοινωθεί από την περασμένη Παρασκευή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ είχε προεξοφληθεί εδώ και μέρες και εξέλιπε το στοιχείο του αιφνιδιασμού, καθώς η τοποθέτηση του καθηγητή της Νομικής Θόδωρου Φορτσάκη στην πρώτη θέση είχε ήδη ανακοινωθεί από την περασμένη Παρασκευή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Το στοιχείο της έκπληξης τελικά περιορίστηκε στην τρίτη θέση της λίστας, όπου σε εκλόγιμη θέση τοποθετήθηκε η 34χρονη δικηγόρος Νίκη Κεραμέως, ένα πρόσωπο με έντονο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, ενώ περισσότερη συζήτηση γίνεται παρασκηνιακά στη ΝΔ για τους λόγους της μη συμμετοχής του στενού πρωθυπουργικού συμβούλου Χρύσανθου Λαζαρίδη στο ψηφοδέλτιο.

Ήταν η πρώτη φορά που τα τελευταία χρόνια, δεν ανακοινώθηκε σε εκδήλωση της ΝΔ, το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας και απλά υπήρξε ένα δελτίο τύπου, με το οποίο γνωστοποιήθηκαν τα πρόσωπα που απαρτίζουν τη λίστα. Κυριολεκτικά το ψηφοδέλτιο γνωστοποιήθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας και αφού είχαν περάσει αρκετές ώρες από την ανακοίνωση της λίστας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις διαρροές για μεγάλες εκπλήξεις, το ψηφοδέλτιο της ΝΔ περισσότερο συζητείται στο νεοδημοκρατικό σύστημα η περίπτωση του κ. Λαζαρίδη, η επιλογή του Σταύρου Παπασταύρου, έτερου πρωθυπουργικού συμβούλου να μην είναι στο ψηφοφέλτιο, η μη ένταξη στη λίστα του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, αλλά και η τοποθέτηση του Βασίλη Οικονόμου (επί χρόνια βουλευτή του ΠαΣοΚ και μετέπειτα της ΔΗΜΑΡ), συνεργαζόμενου με τη ΝΔ, στην τέταρτη θέση.

Στη ΝΔ, ήταν πολλά τα κορυφαία στελέχη που δεν ενθουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από αρκετά ΜΜΕ, περί συμμετοχής σε εκλόγιμες θέσεις συνεργατών του κ. Σαμαρά, οι οποίες δεν διαψεύσθηκαν, αλλά το αντίθετο. Ορισμένοι ήταν έτοιμοι να θέσουν και ζήτημα με δημόσιες δηλώσεις τους, καθώς δεν θα εξέπεμπε θετικό μήνυμα η συμμετοχή στη λίστα, στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Ακόμα και παραμονή της ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου Επικρατείας, υπήρχαν δημοσιεύματα (προφανώς προϊόν πληροφοριών από τη ΝΔ) περί συμμετοχής, π.χ. του κ. Λαζαρίδη στη λίστα, αλλά και αναφορές ότι ο Πρωθυπουργός έχει τον τελικό λόγο. Ο βουλευτής Επικρατείας (είχε τοποθετηθεί το 2012 στη λίστα χωρίς σταυρό), είπε το πρωί της Δευτέρας (στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Μέγκα) ότι δεν ήθελε ο ίδιος να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε, για μια ακόμη φορά, όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν, ιδιαίτερα επικριτικός σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του κατά συγκεκριμένων δημοσιογράφων, διότι διαφωνούσε με τους λόγους που ανέφεραν για τη μη συμμετοχή του στη λίστα.

Εάν συμμετείχε για δεύτερη φορά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση θα παραβιαζόταν ένας άγραφος κανόνας στη ΝΔ: κανείς δεν τοποθετείται για δεύτερη φορά σε εκλόγιμη θέση. Από τη στιγμή που εντάσσεται στη λίστα και εκλέγεται, από εκεί και πέρα αρχίζει ο αγώνας για το σταυρό.

Οι περιπτώσεις είναι πολλές με τα πρόσφατα παραδείγματα των προσώπων που εντάχθηκαν σε εκλόγιμες θέσεις το 2012: η Ντόρα Μπακογιάννη επέστρεψε στην Α΄ Αθηνών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είναι υποψήφιος στη Λέσβο, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης κυνηγάει το σταυρό στη Β΄ Αθηνών.

Η μόνη εξαίρεση που είχε γίνει ήταν το 2007, όταν μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επέλεξε να συμπεριλάβει και πάλι τον Θόδωρο Ρουσόπουλο (πανίσχυρο τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο) στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αν και είχε αρχίσει τον προεκλογικό αγώνα στην περιφέρεια Αττικής.

Ο έτερος πρωθυπουργικός σύμβουλος, κ. Παπασταύρου, κινούμενος αρκετά πιο έξυπνα είχε γνωστοποιήσει εδώ και καιρό ότι δεν επιθυμούσε να είναι στο ψηφοδέλτιο, καθώς θέλησε, όπως έλεγε, να δώσει τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να κάνει τις κινήσεις που ήθελε με την ένταξη στα ψηφοδέλτια άλλων προσώπων.

Ένα από τα πρόσωπα αυτά ήταν της δικηγόρου Αθηνών και Νέας Υόρκης, Νίκης Κεραμέως (απόφοιτη του Κολεγίου Αθηνών, με σπουδές σε Χάρβαρντ και Σορβόνη) εκ των ιδρυτριών της οργάνωσης «Δεσμός» με έντονο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πατέρας της, ο Κωνσταντίνος Κεραμεύς, ένα πολύ γνωστό πρόσωπο στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στο χώρο της δικηγορίας και του δικαστικού σώματος, διότι είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας, της Νομικής Θεσσαλονίκης και Νομικής Αθηνών, συνδέεται φιλικά με τον πρωθυπουργό, ενώ είχαν και άριστη σχέση με τον Οδυσσέα Ελύτη.

Η πρώτη θέση ήταν γνωστή και δόθηκε στον κ. Φορτσάκη, εδώ και μέρες, ενώ είχε προεξοφληθεί και η δεύτερη για τον κ. Σταμάτη, ο οποίος «τρέχει» σημαντικό τμήμα της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος επίσης προτίμησε να μην είναι στη λίστα, αλλά πρότεινε τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη που τοποθετήθηκε στην τελευταία, 12ηθέση.

Ο υπουργός Επικρατείας, από την ημέρα που ο Πρωθυπουργός εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ δεν συμμετείχε στη Βουλή ως βουλευτής και θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει αυτό υπό την προεδρία του κ. Σαμαρά.

Η τέταρτη θέση είχε «κλειδώσει» με τη συμμετοχή του κ. Οικονόμου, ο οποίος λέγεται ότι ήταν πρόταση του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, ενώ από νωρίς το πρωί της Δευτέρας έγινε ριζική αλλαγή πλάνων επί της λίστας, στην πέμπτη θέση της οποίας τοποθετήθηκε τελικά ο Γρηγόρης Δεμέστιχας, αντιναύαρχος και επίτιμος αρχηγός Στόλου.

Τελικώς, παρά τις σχετικές συζητήσεις και εισηγήσεις δεν συμπεριλήφθηκαν στο ψηφοδέλτιο πρόσωπα, όπως η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ρόδη Κράτσα, η πρώην ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα (προορίζονταν για την τελευταία θέση), ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, κ.α.

Στις υπόλοιπες θέσεις του ψηφοδελτίου είναι, οι κκ. Γρηγόρης Φαρμάκης (μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ με ειδίκευση στη διοίκηση παραγωγής και στην πληροφορική. Το 1998 ξεκίνησε με συνεργάτες του μία καινοτομική εταιρεία επιστήμης και τεχνολογίας, που ανέλαβε απαιτητικά έργα στατιστικής και πληροφορικής στην Ε.Ε. και σε διεθνείς οργανισμούς, κερδίζοντας διεθνή καταξίωση), Κωνσταντίνος Χολέβας (αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία», του επίσημου δελτίου της Εκκλησίας της Ελλάδος), Δρ. Ιωάννης-Σπυρίδων Γούσιας (πολυβραβευμένος νευροεπιστήμονας, δημιουργός της πλατφόρμας εξατομικευμένης χαρτογράφισης εγκεφάλου ALBERT, αναγνωρισμένος ως ιδιοφυΐα της δεκαετίας με “Outstanding”, Ερευνητής της Χρονιάς το 2007, κάτοχος βραβείου NOBELini για νέους επιστήμονες από Νομπελίστες και το περιοδικό “Nature”), Παύλος Τσακίρης (από το 2004 δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα, στην παραγωγή αβγών βιολογικής γεωργίας και την καλλιέργεια βιολογικών σιτηρών) η κυρία Παγώνα Μανούσακα-Τσιριντάνη (δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού. Είναι πολύτεκνη, μητέρα επτά παιδιών) και οι κκ. Νίκος Πέππας (πρώτος Έλληνας αθλητής της Παραολυμπιακής Ξιφασκίας, με διεθνείς διακρίσεις και πρωταθλητής Ελλάδας. Είναι πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Διονύσου και πρώην Αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής και Σάκης Ιωαννίδης (οικονομολόγος, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ. μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk