«Συσκότιση» για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει προκαλέσει το υπουργείο Οικονομικών. Έρευνα του «Βήματος» εντόπισε ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει με συνέπεια να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για τα θέματα της πώλησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, στάση που συζητείται έντονα από πολλά μέλη της απερχόμενης Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Παράλληλα, σε συνέχεια της αποκάλυψης του «Βήματος» για τις αμοιβές των συμβούλων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), νέα στοιχεία ανεβάζουν τον λογαριασμό που θα καταβάλει το Ταμείο για την παροχή νομικών, οικονομικών και τεχνικών συμβουλών στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Σημειωτέον ότι το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω μίας διάταξης ειδικής εφαρμογής του ιδρυτικού του νόμου, έχει εξαιρεθεί από την υποχρέωση ανάρτησης των διοικητικών του πράξεων στο πρόγραμμα «Δι@ύγεια».

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, δεν απαντήθηκαν ποτέ στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών οι ερωτήσεις των:

* Νίκης Φούντα, Δ. Αναγνωστάκη και Ν. Τσούκαλη για τις «Αμοιβές και επωνυμίες των συμβούλων στο ΤΑΙΠΕΔ»

* Δ. Γάκη, Β. Διαμαντόπουλου, Χρ. Ουζουνίδου, Δ. Στρατούλη και Ευ. Τσακαλώτου (ΣΥΡΙΖΑ) «σχετικά με την εκποίηση του 10% των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου του ΟΤΕ στα προαπαιτούμενα της τρόικας και το δικαίωμα αρνησικυρίας του ΕΔ»

* Ασημίνας Ξηροτύρη περί «Παραχώρησης Εγνατίας Οδού»

* Βουλευτών από όλα τα κόμματα για την παραχώρηση των περιφερειακών αερολιμένων, την τύχη των Airbus κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου και υποθέσεων που αφορούν το «Ελ. Βενιζέλος».

Αντίθετα, υπήρξαν απαντήσεις στον κ. Τέρενς Κουίκ (ΑΝΕΛ) για τα περιφερειακά αεροδρόμια, σε βουλευτές της αντιπολίτευσης για την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρομικών φορέων, στον κ. Ι. Δημαρά για το Ελληνικό και στον κ. Σταύρο Καλογιάννη (ΝΔ) για την Εγνατία.

Κοινό χαρακτηριστικό των απαντήσεων είναι μεγάλη χρονική απόκλιση μεταξύ της έγγραφης απάντησης του ΤΑΙΠΕΔ και της διαβίβασης του εγγράφου στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ είπαν στο «Βήμα» ότι «απαντούμε στο υπουργείο αμέσως μόλις μας ζητηθούν στοιχεία».

Στα €28 εκατ. εκτιμώνται τελικώς οι αμοιβές συμβούλων

Στο μεταξύ, βάθος έχει και η υπόθεση των συμβούλων στις ιδιωτικοποιήσεις. Σε έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ουδέποτε διαβιβάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών στον ερωτήσαντα βουλευτή κ. Μάρκο Μπόλαρη και αποκάλυψε «Το Βήμα», αναφέρεται ότι οι αμοιβές των συμβούλων για την ακίνητη περιουσία που πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, σύμφωνα με άλλο έγγραφο, ποσόν 3,2 εκατ. ευρώ αφορά το Ελληνικό.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις του ΤΑΙΠΕΔ, «στις απαιτήσεις από πελάτες περιλαμβάνονται μη απομειωμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου €28,1 εκατ. περίπου που αφορούν τιμολόγια στο όνομα του Ελληνικού Δημοσίου προς εκκαθάριση για αμοιβές συμβούλων».

Επίσης, όπως αναφέρεται, στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές περιλαμβάνεται «ποσόν € 13,9 εκατ. περίπου αφορά σε υποχρεώσεις για αμοιβές συμβούλων αποκρατικοποίησης τα τιμολόγια των οποίων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν εκδοθεί στο όνομα του Ελληνικού Δημοσίου».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δεσμεύσει άλλα 5,7 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τους συμβούλους του Δημοσίου στην αναδιάρθρωση των συμβάσεων παραχώρησης για την κατασκευή των έργων β’ γενιάς, που είχαν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ για την τιτλοποίηση των εσόδων από διόδια.

€282 εκατ. αμοιβές στη δεκαετία

Οι σύμβουλοι έχουν ιστορία. Την περίοδο 1998-2009 για τις ανάγκες μετοχοποιήσεων ή ιδιωτικοποιήσεων το Δημόσιο πλήρωσε σε συμβούλους το ποσόν των 282 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης σημειώνουν ότι οι όροι των συμβάσεων των συμβούλων είναι εμπιστευτικοί για διαπραγματευτικούς λόγους του Δημοσίου. Όταν πρόκειται για συναλλαγές, οι αμοιβές είναι κατά πλειονότητα success fee, που αποτελεί ποσοστό της αξίας της συναλλαγής. Όπως αναφέρουν, αυτό που έχει σημασία είναι το ύψος του, η σύγκριση με τη διεθνή αγορά και οι όροι που μπορούν να παρέχουν ασφαλιστικές δικλίδες στο Δημόσιο.

Στο μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ μέσω του ιδρυτικού του νόμου (3986/2011) έχει εξαιρεθεί από την υποχρέωση ανάρτησης των πράξεών του στο πρόγραμμα «Δι@ύγεια», που καθιστά υποχρεωτική τη δημοσίευση των πράξεων των φορέων του Δημοσίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επίμαχο νόμο (άρθρο 1 παρ. 3), «το Ταμείο λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν εφαρμόζονται σε αυτό, καθώς και στις εταιρείες των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Ταμείο, οι διατάξεις που διέπουν εταιρείες που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο».