Προσδοκίες για συμβιβασμό ανεβάζουν μετοχές και ομόλογα

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 809,01 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 3,78%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται σε 82,10 εκατ. ευρώ. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου βρίσκεται στα 1,18203 δολάρια.

Με άνοδο των ελληνικών μετοχών και πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, αντέδρασε η αγορά στα σενάρια που θέλουν την νέα ελληνική κυβέρνηση να συμφωνεί τελικά με τους δανειστές και εταίρους, αποφεύγοντας ακραίες συγκρούσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποιο «ατύχημα» το οποίο δεν είναι εξάλλου επιθυμητό από κανέναν.

Το χρηματιστήριο της Αθήνας σημείωσε άνοδο 3,78% ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο 9,48% με το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στο 8,98%, ενώ οι αποδόσεις του 3ετούς ομολόγου βρέθηκαν στο 11,5% (από σχεδόν 15% τις προηγούμενες ημέρες), καθώς πληθαίνουν οι αναλυτές που «βλέπουν» ευκαιρίες μετά την πτώση ειδικά να τελικά η χώρα παραμείνει στο ευρώ επιτυγχάνοντας κάποια συμφωνία με τους δανειστές. Οι αγορές είδαν επίσης με κάλο μάτι την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, πως σκοπεύει αν κερδίσει τις εκλογές, να αποπληρώσει κανονικά τα ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως μετριάσει την αντιμνημονιακή του στάση εάν έρθει στην εξουσία μετά τις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters και ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «Γνωρίζουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε κάτι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας, αλλά όταν έλθουν στην εξουσία μετριάζουν αυτές τις θέσεις τους», ανέφερε σχετικά. Κρίσιμος θα είναι και ο ρόλος της ΕΚΤ η οποία εξετάζει την αγορά κρατικών ομολόγων 500 δις. ευρω, στη συνεδρίασή της στις 22 Ιανουαρίου και πρόκειται να αποφασίσει εάν θα συμπεριλάβει και τα ελληνικά ομόλογα. Μέχρι στιγμής, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να θέσει τις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες υπεύθυνες για την αγορά κρατικών ομολόγων των χωρών τους προκειμένου αφενός να μην εξαιρεθούν τελικά χώρες απ’ το πρόγραμμα και αφετέρου να μην αναλάβει η ίδια το ρίσκο.

Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων των διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και των αναλυτών ξένων επενδυτικών τραπεζών είναι ότι τόσο η Γερμανία και οι εταίροι και δανειστές όσο και μια πιθανή νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα έχουν σημαντικά κίνητρα για να έρθουν σε συμφωνία.

Το σημείο-κλειδί που μπορεί να επηρεάσει τη στάση των αγορών και των δανειστών λέγεται ότι θα μπορούσε να προέλθει από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης: Αν προτού προχωρήσει σε άμεσα μέτρα που αντιτίθενται στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης επιδιώξει μια συνεννόηση με τους δανειστές, τότε αυτό θα αποτελέσει καλό σημάδι για τις εξελίξεις• αν όχι, τότε η χώρα ίσως θα πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανές περιπέτειες.

Σύμφωνα με το Reuters, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έχει μπροστά της έναν αγώνα δρόμου για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες σημειώνοντας ότι ένα ενδεχόμενο bank run αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Ελλάδας. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίσει τις εκλογές και χάσει πολύ χρόνο στις διαπραγματεύσεις μην προλαβαίνοντας έτσι να συμβιβαστεί με τους δανειστές, δεν αποκλείεται όπως αναφέρεται να πανικοβληθούν οι καταθέτες και να υπάρξει μεγάλη εκροή καταθέσεων.

Η Ελλάδα, υποστηρίζει, ίσως αξίζει μια ελάφρυνση του χρέους εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, αν και θα είναι πολιτικά σχεδόν ακατόρθωτο για τους δανειστές της να δεχτούν ένα κούρεμα του χρέους. Ο πιο πιθανός συμβιβασμός είναι να παραμείνει το επιτόκιο σε πολύ χαμηλά επίπεδα και να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής του χρέους. Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί μια τέτοια προσέγγιση; Πιθανότατα ναι, αλλά ο χρόνος που μπορεί να χαθεί στο μεταξύ είναι πολύτιμος και μπορεί να οδηγηθούμε σε κάποιο «ατύχημα».

Περιορισμένη θεωρείται η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα και με την J.P. Morgan προσθέτοντας ότι ακόμη και εάν κάτι τέτοιο συμβεί, η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για να το αντιμετωπίσει.
Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόµενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εν τούτοις θεωρούµε πως η περίπτωση του Grexit δεν θεωρείται πιθανή ακόµη και στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα κίνητρα τόσο για τους πιστωτές όσο και για τη νέα ελληνική κυβέρνηση για παραµονή της χώρας στο ευρώ είναι πολύ ισχυρά αναφέρει και η Citigroup.

Για την Εθνική χρηματιστηριακή, μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές θα μπορούσε να μειώσει τις πιέσεις σε επίπεδο ρευστότητας στην οικονομία και σταδιακά να περιορίσει την απόδοση των ελληνικών ομολόγων. Κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου, προτιμά τις αγορές ελκυστικών τίτλων, εταιρειών με διεθνή δραστηριότητα, όπως π.χ. οι μετοχές των Folli Follie, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil και Σαράντη, εταιρίες με ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο όπως ο ΟΤΕ, η Jumbo και η Grivalia, ενώ η πτώση του πετρελαίου ευνοεί την ΔΕΗ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk