«Κλειδί» για το ποσοστό της ΝΔ αναποφάσιστοι και Περιφέρεια Αττικής

Να πείσει ένα μεγάλο τμήμα των αναποφάσιστων, που παραμένουν σε υψηλά ποσοστά, να επιτύχει τον επαναπατρισμό όσο περισσότερων δεξιών ψηφοφόρων μετακινήθηκαν στις εκλογές του 2012

Να πείσει ένα μεγάλο τμήμα των αναποφάσιστων, που παραμένουν σε υψηλά ποσοστά, να επιτύχει τον επαναπατρισμό όσο περισσότερων δεξιών ψηφοφόρων μετακινήθηκαν στις εκλογές του 2012 στα δεξιά της ΝΔ, αλλά και να εξασφαλίσει τη στήριξη, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, των μετριοπαθών ψηφοφόρων του Κέντρου θα επιχειρήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας ο Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα βασικός στόχος του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού, είναι να περιορίσει τις απώλειες στις περιφέρειες που αποτελούν «μαύρες τρύπες» για τη ΝΔ. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται κυρίως στο λεκανοπέδιο Αττικής (περιφέρειες Α’ και Β’ Αθηνών, Α’ και Β’ Πειραιώς αλλά και Αττική), όπου καταγράφεται δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ να δυσκολεύεται να κλείσει τη διαφορά, αν και έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να ενισχύσει σημαντικά τη δύναμή της στην επαρχία.
Η δημοσκοπική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις ως σήμερα μετρήσεις, προκαλεί μεγάλο άγχος σε κεντρικά στελέχη της ΝΔ και στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού. Και αυτό διότι ακόμη και σήμερα καταγράφεται μετακίνηση από τη ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου 5%-6% των ψηφοφόρων, στοιχείο που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Αναμφίβολα τις τελευταίες ημέρες έχει βελτιωθεί η εικόνα της ΝΔ και κινείται σε ποσοστά πολύ πάνω από αυτά των ευρωεκλογών του 2014, όπου έλαβε 22,8%, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοσή της ιστορικά, κάτι όμως το οποίο δικαιολογούνταν από τα πολλαπλά πολιτικά λάθη, με κεντρικό τον ΕΝΦΙΑ, που δημιούργησε ρήγμα και στον αστικό κόσμο που την ψήφιζε παραδοσιακά.
Το κρίσιμο ερώτημα το οποίο τίθεται από κορυφαία στελέχη που δεν ανήκουν στην ηγετική ομάδα αλλά έχουν μακρά εμπειρία εκλογών είναι αν μπορεί και υπό ποιες προϋποθέσεις να αμφισβητηθεί το εκλογικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης διερωτώνται αν αρκούν ο επαναπατρισμός των δεξιών ψηφοφόρων και η στήριξη από ένα τμήμα των μετριοπαθών κεντρώων που ψήφιζαν παραδοσιακά ΠαΣοΚ, καθώς και αν βοηθάει η παρουσία του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου που θα ήθελε η ΝΔ να δυναμώσει, πιστεύοντας ότι θα αλιεύσει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ενδεχόμενο να καταγραφεί εκλογική νίκη της Αριστεράς, για πρώτη φορά ύστερα από περίπου επτά δεκαετίες από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, θα αποτελέσει οδυνηρό πλήγμα για τη ΝΔ. Ενα κόμμα που θεωρεί ότι εκπροσωπεί τον αστικό κόσμο, τις φιλοευρωπαϊκές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις έναντι των ριζοσπαστών αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η ένταξη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Θεόδωρου Φορτσάκη που αποτελεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, καθώς ως πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου συγκρούστηκε με το αριστερό κατεστημένο.
Η ρητορική κεντρικών στελεχών της ΝΔ είναι ότι σε αυτές τις εκλογές δεν αναμετρούνται απλώς δύο κόμματα, αλλά συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές συμπεριφορές, δύο κόσμοι. Μόνο που αυτή η ρητορική δεν έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα μέχρι στιγμής, καθώς υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό που θεωρεί ότι αν η επόμενη κυβέρνηση επιδείξει μεγαλύτερη πυγμή θα μπορέσει να αλλάξει τη στάση των δανειστών.
Ο Πρωθυπουργός αλλά και στενοί συνεργάτες του, όπως ο Δημήτρης Σταμάτης, εκ των προσώπων που παραμένουν ψύχραιμα και δεν θεωρούν πως χάθηκε η εκλογική μάχη, επιμένουν ότι τη λύση στην εξίσωση της κάλπης θα δώσουν οι αναποφάσιστοι, και μάλιστα το περίπου 65% αυτών που θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει σε φιλοευρωπαϊκή τροχιά.

«Ολα παίζονται»
επιμένουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο και αναφέρονται ιδιαίτερα στην αυξημένη συσπείρωση της ΝΔ (περίπου 80%) ενώ υποστηρίζουν ότι στόχος είναι η πλήρης απορρόφηση του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, η πολιτική εξουδετέρωση των ΑΝΕΛ και ισχυρό πλήγμα στη Χρυσή Αυγή με σκληρή δεξιά ατζέντα «νόμου και τάξης», όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά προ ημερών, μπροστά σε τμήμα του φράχτη στον Εβρο, για τους παράνομους μετανάστες.
Η βασική επιδίωξη είναι να επαναπατριστεί η πλειονότητα των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις ευρωεκλογές ΛΑΟΣ (2,7%), Ανεξάρτητους Ελληνες (3,46%) και Χρυσή Αυγή (9,4%). Οπως δείχνουν και οι τελευταίες μετρήσεις, καταγράφεται επαναπατρισμός σημαντικού τμήματος από τη δεξαμενή αυτή ψηφοφόρων, που προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο.
Αυτό γίνεται σταδιακά, υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα επαναπατρίζει ψηφοφόρους που κυρίως κινήθηκαν στα δεξιά του. Π.χ. η ΝΔ «εισπράττει» το 20% των ψηφοφόρων που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή, το 9,2% όσων ψήφισαν τους Ανεξάρτητους Ελληνες, το 7,8% όσων ψήφισαν ΠαΣοΚ, το 14,4% όσων ψήφισαν Ποτάμι και το 1,6% όσων στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης υποστηρίζουν ότι το 60% των ψηφοφόρων δεν ήθελε εκλογές και άρα θα τιμωρήσει, όπως οι ίδιοι πιστεύουν, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα που δεν ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν να προτάσσουν το στοιχείο της δημοφιλίας του κ. Σαμαρά και της καταλληλότητάς του για πρωθυπουργία έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
Μόνο που αυτά τα δύο στοιχεία, όπως λένε κορυφαία στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, δεν είναι αρκετά και έχουν αμφιβολίες κατά πόσο μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα. Εξάλλου ακόμη και η αρχική στρατηγική του φόβου και της κινδυνολογίας δεν έτυχε ευρείας αποδοχής, όπως μεταδίδουν αρκετοί υποψήφιοι βουλευτές που επέμειναν ότι έπρεπε να υπάρξει προσήλωση στον θετικό προγραμματικό λόγο της ΝΔ.
Μετά το αρχικό μούδιασμα, άλλαξε η δοσολογία της επιχειρηματολογίας και πλέον, εκτός από τους κινδύνους που προτάσσονται από μια ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. πιθανή έξοδος από την ευρωζώνη, δίνεται και έμφαση σε εξαγγελίες για την επόμενη ημέρα: όπως π.χ. μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2015, διασφάλιση των μισθών και των συντάξεων, μείωση των φορολογικών συντελεστών σε 32% από 42% που ισχύει σήμερα και μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων.
Αυτές οι προτάσεις αναφέρθηκαν και χθες, κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου της ΝΔ για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, ενώ το βασικό επιχείρημα του Πρωθυπουργού είναι ότι αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές θα κλειδώσει άμεσα η αξιολόγηση με την τρόικα που θα φέρει το τέλος των μνημονίων και θα ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση για το χρέος.
Γι’ αυτό και το βασικό σύνθημα της ΝΔ τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της προεκλογικής καμπάνιας, θα είναι «λέμε την αλήθεια, εγγυόμαστε το αύριο», ενώ τις επόμενες ώρες θα αρχίσουν να προβάλλονται και τα πρώτα τηλεοπτικά σποτ.

Η ανασύνταξη της Κεντροδεξιάς
Η μετεξέλιξη και η «Νέα Ελλάδα»

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση είναι για την ελληνική Κεντροδεξιά μια κρίσιμη πολιτική μάχη που έχει να κάνει με την ίδια τη φυσιογνωμία και την πορεία της τα επόμενα χρόνια. Σε αυτή τη λογική επενδύουν, όπως λένε, στη συμπαράταξη ευρύτερων δυνάμεων του λεγόμενου δημοκρατικού, ευρωπαϊκού και μεταρρυθμιστικού τόξου.
Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι αυτό αναδεικνύεται και από τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων της ΝΔ, όχι τόσο σε κεντρικό επίπεδο, με τη συνεργασία που ανακοινώθηκε με την Αντζελα Γκερέκου (στην Κέρκυρα) και τον Βασίλη Οικονόμου (πιθανότατα στην 4η θέση στο Επικρατείας), αλλά κυρίως περιφερειακά με την ένταξη στις «γαλάζιες» λίστες προσώπων που δεν ανήκαν παραδοσιακά στην Κεντροδεξιά. Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ η ανανέωση στα ψηφοδέλτια είναι περίπου 55%-60% και σε αυτά συμμετέχουν πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα στις τοπικές κοινωνίες, τα οποία κινούνται και εκτός των τειχών της παραδοσιακής Κεντροδεξιάς.
Τα όσα έχουν εξελιχθεί στο παρασκήνιο τις τελευταίες ημέρες συνδέονται πλήρως με τα όσα ενδεχομένως συμβούν μετεκλογικά, καθώς η ΝΔ θεωρείται σίγουρο ότι θα επιχειρηθεί να μετεξελιχθεί στο πλαίσιο του παλαιότερου σχεδίου που έχει εισηγηθεί ο Χρύσανθος Λαζαρίδης περί «Νέας Ελλάδας».
Η επιχείρηση του κ. Σαμαρά δεν είναι εύκολη, αν και ο ίδιος επιχειρεί με την παρούσα προεκλογική εκστρατεία την ανασύνταξη της κεντροδεξιάς παράταξης, ώστε να ενοποιήσει τα κομμάτια που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια μετά και το τραγικό 18,5% του Μαΐου του 2012.
Μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί καίριο πολιτικό χτύπημα στον ΛΑΟΣ, μειώνεται δραματικά η δύναμη των ΑΝΕΛ που παλεύουν για την είσοδό τους στη Βουλή, υποχωρεί η Χρυσή Αυγή, αν και παραμένει συμπαγής ο σκληρός πυρήνας της, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία δεν υφίσταται μετά την επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη.
Ο Πρωθυπουργός θέλει τη στήριξη των πολιτικά «άστεγων» αυτή την περίοδο κεντρώων και στο πλαίσιο αυτό θα κάνει σαφές και καθαρό άνοιγμα τις επόμενες ημέρες σε ψηφοφόρους από όλους τους πολιτικούς χώρους, επισημαίνοντας ουσιαστικά πως αυτό που προέχει είναι το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον προκειμένου να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση.
Τη βραδιά της 25ης Ιανουαρίου και με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών θα γίνει το «πολιτικό ταμείο» στη ΝΔ και ευρύτερα στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Σε ποια περίπτωση αναμένεται να υπάρξει ζήτημα; Αν η ΝΔ ηττηθεί και η διαφορά είναι πάνω από πέντε μονάδες, θα είναι δύσκολο για τη σημερινή ηγεσία να τη διαχειριστεί και εκτιμάται ότι σε αυτή την περίπτωση θα ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για την επόμενη ημέρα.
Αν η ΝΔ ηττηθεί κάτω από πέντε μονάδες και είναι κοντά στο 28%-29%, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εγερθεί ζήτημα από κεντρικά στελέχη του κόμματος με αρχηγικές βλέψεις και φιλοδοξίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk